Da jeg var 12 år, besluttede jeg mig for, at jeg ville stå på rulleskøjter.

Min far, der allerede var en gammel mand, sukkede og så for sig, hvordan jeg ville komme galt afsted.

Han har helt sikkert frygtet en hjernerystelse eller det, som var værre. Et barn under en bil måske.

Men jeg fik alligevel lov på to betingelser: 1. Jeg skulle selv spare op til rulleskøjterne 2. Jeg skulle tage privattimer hos en tidligere Danmarksmester i en eller anden form for rulleskøjteløb.

Det tog mig en evighed at spare op, for jeg skulle have de helt rigtige rulleskøjter med det bedste kugleleje. Men da det endelig lykkedes, så var jeg så uendeligt glad, at det ikke var til at hive dem af mine fødder.

I hvert fald indendørs. For der var lige en hurdle til, som jeg skulle over.

Jeg måtte ikke stå på rulleskøjter uden for, før jeg havde fået privattimer hos ham superskøjteren. Så dem tog jeg. Jeg mødtes med ham på Holmen, hvor der dengang var masser af plads og ingen mennesker. Læreren var dyr, men farmand betalte.

Den gode mand lærte mig ikke kun at stå på rulleskøjterne. Han lærte mig at køre baglæns, at hoppe over det ene og det andet, at bremse på flere måder og ikke mindst at at falde ordentligt, så jeg ikke kom til skade.

For alle falder indimellem. Selv de bedste. Det er vigtigt at kunne beskytte sig ved at have en god faldteknik. Og hvordan man skal falde, kan jeg ikke længere huske, men jeg håber da, at det stadig sider i kroppen, hvis jeg skulle finde på at tage rulleskøjter på igen. 

Og hvorfor fortæller jeg nu den her anekdote fra min barndom? Skulle det ikke handle om at investere? Jo, jo, jeg har en pointe, og den kommer. 

Første skridt: Invester i uddannelse

Når du skal lære at investere, skal du også købe dig til undervisning, der kan lære dig at stå forlæns, baglæns, hoppe, bremse og falde, før du bliver sluppet ud i trafikken.

Der er rigtig mange amatører, som kaster en masse penge ind i en virksomhed, fordi de har hørt et eller andet på Millionærklubben eller har læst nogen sige noget på Facebook. Og når aktien så vender snuden nedad og drøner afsted, så forstår de ikke helt, hvad der har ramt dem.

De har ingen reel ide om, hvad de egentlig har investeret i, og de kender slet ikke trafikreglerne.

Du skal prioritere undervisningen som det allerførste, før du tager rulleskøjterne på og begiver dig ud i trafikken. 

Andet skridt: Prioriter en sikkerhedsopsparing

Du skal aldrig have investeret alle dine kontanter.

Det er bedst at gemme noget til dårlige dage. Ellers risikerer du at blive tvunget til at sælge dine papirer med tab, fordi du ikke har nok til at dække dine udgifter andre steder fra.

Renten kan stige, og det kan ramme dig både på aktiemarkedet og på dine gældsforpligtelser, hvis du er uheldig, og der er mange andre ting, som kan overraske dig hen af vejen.

En god tommelfinger regel er at have tre måneders løn eller tre måneders faste udgifter stående som sikkerhedsopsparing. 

Tredje skridt: Brug en afprøvet strategi

Jeg er meget åben og verbal om, at jeg anbefaler superinvestoren Warren Buffetts metode, som går ud på, at regne ud, hvor meget selskaber er værd for derefter at købe dem, når aktiemarkedet har dem på udsalg og sælge dem, når de når en overpris.

Men indrømmet, der kan være flere veje til rom.

Man kan også vælge at være daytrader (selvom jeg vil sige, at det er som at opfinde et nyt lønjob til sig selv. Daytrading er ekstremt tidskrævende).

Og så er der dem, der vælger et lavere afkast ved at investere i de såkaldte passive investeringer, som matcher et af de store aktieindeks.

Om du vælger den ene eller den anden skole, så er det vigtigt, at du følger reglerne for den type investeringer. Sæt dig ordenligt ind i det.

Fjerde skridt: Vær tålmodig

I starten laver du måske nogle fejl, og måske er markedet imod dig.

Men vær lidt tålmodig.

På sigt vil du blive velhavende – hvis du altså følger reglerne.

Investerer man som Warren Buffett, er det særlig vigtigt at dyrke sin tålmodighed, for der vil være perioder, hvor der ikke er meget at investere i, fordi alt er for dyrt prissat.

Selv når markedet er dyrt, vil der være individuelle virksomheder, som kommer på udsalg. Der er bare længere imellem dem.

Femte skridt: Vær professionel

Når man er professionel med noget, så betyder det, at du tager det helt seriøst.

Det betyder bl.a., at du skal afsætte noget tid i kalenderen til at få gjort de ting, som du nu engang skal have gjort, når du er investor.

Det kan være den egentlige tid foran skærmen, hvor du researcher, hvad du vil investere i, og det kan være tiden, hvor du rent faktisk udfører en handel.

Det kan også være det rent administrative, som der skal tages hånd om, som f.eks. indberetninger til skat.

Forvent, at det tager lidt tid, især i begyndelsen.

I princippet er aktier (især hvis du investerer langsigtet) aktiver, som tjener penge til dig uafhængigt af din tid.

Det betyder ikke, at det ikke vil tage noget tid.

Et frugttræ vil gro uden, at du skal puste til det, og du kan få dejlige pærer eller æbler fra det på sigt. Det kræver, at du først planter det i din have, og der kan være lidt arbejde med at undersøge, hvilken slags træ der er bedst til din have, hvor du kan købe det, hvornår på året det er bedst at plante det.

Du skal også grave et hul og stikke det unge træ derned. Og endelig skal du holde lidt øje med det og klippe det lidt til i ny og næ. 

Bambi i trafikken?

Hvordan gik det så med 12-årige Beile, da hun blev sendt ud i trafikken? Faldt jeg og fik hjernerystelse, som min far frygtede?

Jeg havde rulleskøjterne på stort set altid i flere år.

Jeg stod på rulleskøjter til skole.

Jeg sad med rulleskøjterne på i skolen.

Jeg kørte naturligvis hjem igen på rulleskøjter.

Nå ja, bortset fra, at jeg lige skulle et smut forbi Langelinje, storken (Storkespringvandet ved Strøget) eller et af de andre rulleskøjtesteder i København først.

Om aftenen smuttede jeg igen ud for at stå på rulleskøjter, og vi drønede i flok op og ned af Strøget. Nogle gange med ordensmagten i hælene, fordi de mente, at det var strengt forbudt med rulleskøjter der. 

Faldt jeg? Nogle gange.

Jeg husker et styrt ned af en bakke på vej tilbage fra Langelinje. Men teknikken virkede: jeg fik aldrig andet end meget overfladiske skrammer.

Og den dag i dag er jeg min far evigt taknemlig for, at han lærte mig at have en smule tålmodighed, forberede mig og investere i coaching eller uddannelse, før jeg kaster mig ud i trafikken. 

Hvis du vil lære at investere, så er min e-bog Bliv Fri et godt sted at begynde.