Engang gik amerikaneren Guy Spier rundt og drømte om at blive den næste cigarrygende Gordon Gekko fra Wall Street, men så fik han et job på Wall Street og blev vældig ked af livet.

Han skiftede kurs, blev optaget af Warren Buffett og besluttede sig for at investere og leve som ham.

Den rejse har han skrevet en bog om.

Forleden læste jeg bogen The Education of a Value Investor af Guy Spier, hvor han beskriver sin rejse fra ung, naiv og selvoptaget Gordon Gekko Wannabe til at blive et helt menneske med ro i sjælen (og en masse penge).

Det var mødet med Warren Buffett og value investering som overbeviste ham om, at der var en anden måde at leve livet på.  

Her er nogle af de vigtigste pointer, som jeg lærte af bogen:

1. Tænk over, hvilket miljø du bevæger dig ind i

Vi tror, vi kan forandre vores miljø, men i virkeligheden forandrer vores miljø os.

Vi skal være hyper opmærksomme på, hvem vi omgiver os med og vi skal helst omgive os med mennesker, der er bedre end os, så de kan hive os op, i stedet for at hive os ned.

Sådan skriver Guy Spier i bogen, når han tænker over, hvordan det påvirkede ham at arbejde for D. H. Blair på “Wall Street”, da han først blev færdiguddannet fra Harvard.

Han beskriver, hvordan han kom ind i et miljø, hvor han skulle forsøge at sælge børsnoteringer, som han ikke selv troede på kunne flyve. Med andre ord skulle han gøre almindelige mennesker fattigere, mens D.H. Blair blev rigere. Det påvirkede ham så dybt, at han stadig forsøger at ryste skammen af sig, tyve år efter, at det er sket. 

Mange af os er nødt til at have et dagjob for at betale regningerne. Du har nok dit eget D. H. Blair øjeblik. Jeg kan selv være ærgerlig over, at jeg i 8 år befandt mig på en redaktion, hvor det var okay at komme med nedsættende bemærkninger om homoseksuelle, indvandrere, enlige mødre og mange andre udsatte grupper.

I dag synes jeg, at jeg var lidt naiv, da jeg blev overrasket over, at jeg blev fyret på barsel. Vi tror nogle gange, at vi bliver skånet i et usundt miljø, elller at det ikke påvirker os. Men Guy Spier har jo ret. Selvfølgelig påvirker det os. Det trækker os ned. Og nogle gange rammer det os også som en boomerang.

Senere i bogen beskriver Guy Spier, hvordan han valgte at flytte fra New York, fordi han føler, at byen som helhed fik nogle uheldige træk frem i ham (han bliver ved med at bekæmpe sin egen indre Gordon Gekko og sin egen indre trang til at konkurrere og imponere). Han flyttede til Schweiz, hvilket gav ham ro – og mulighed for at stå på ski med sine børn hver weekend. 

2. Kopier dine mentorer    

Efter Guy Spier forlod Wall Street, læste han bøger om Warren Buffett og spurgte hele tiden sig selv: Hvad ville Warren Buffett gøre i denne situation? Han satte sig ved sit skrivebord og forestillede sig, at han var Warren Buffett. 

På et tidspunkt fik han fat på en CD med Charlie Mungers (Warren Buffetts partner) tale “the 24 standard causes of human misjudgement”, og det var det eneste han gennem halvandet år lyttede til i bilen.

Med andre ord studerede han sine mentorer intensivt og brugte dem aktiv i sin beslutningsprocess – også selvom hverken Charlie Munger eller Warren Buffett var direkte tilgængelige.

Dette er en praksis som Napoleon Hill også anbefaler i bogen Tænk dig rig. Ideen her er, at du skal finde nogle personer, som du beundrer og spørge dig selv, hvad de ville have gjort. Du skal begynde at diskutere med dem i dit sind. Spørge dem til råds. Kopiere dem. Efterligne dem. Tale som dem, tænke som dem og bevæge dig som dem. Det vil løfte dig til næste niveau.

Hvem er din mentor? Hvem kunne du finde på at kopiere? 

3. Udvis ærlig interesse i dine medmennesker  

Guy Spier fandt ud af, at Warren Buffett er Dale Carnegie fan, og han læste derefter bogen How to Wind Friends and Influence People af Dale Carnegie.

Her lærte han, at det er vigtigt at omtale personer ved fornavn og appellere til deres egen interesse. Før denne bog var Guy Spier mere optaget af at forsøge at imponere folk omkring sig.

Tænk på en person, som du snart skal se. Hvad kan du spørge ind til, som betyder noget for dem, i deres liv? Det er ene god vane at forberede sig til næste møde og overveje på forhånd, hvordan du kan vise interesse for det menneske på en indlevende måde.  

4. Skriv takkebreve   

Guy Spier tog det et skridt videre. Han udviklede en vane, hvor han skrev håndskrevede takkebreve, som han sendte med posten. Han skrev hundredevis af dem hvert år. Hans mål var tre om dagen. 

Folk har en tendens til at tro på ros og på dem, som kommer med rosen. Det læste Guy Spier i bogen Influence af Robert Cialdini.

Samtidig opdagede han, at den tidligere præsident Ronald Reagan havde skrevet mange varme og underfundige breve til alle mulige mennesker. Ronald Reagan var aldrig den mest oplagte eller bedste kandidat til posten, og Guy Spier funderede over, hvor stor en betydning de breve havde på Reagans karriere. Måske var Ronald Reagan aldrig blevet præsident, hvis han ikke havde skrevet de breve. 

Guy Spier skrev bl.a. sådan et brev til Monish Pabrai (Lær hans navn at kende: han er den nye Warren Buffett), og det kom til at ændre hans liv. Han og Monish blev gode venner, og sammen med Monish Pabrai vandt han en auktion, hvor præmien var at spise en frokost med Warren Buffett. Det førte ham til at skrive denne bog.

Hvem kan du skrive et brev til og sende med posten i dag? 

5. Vær autentisk 

Prøv ikke at være nogen anden end dig selv. Du vil komme længere i livet, hvis du bare er, som du er.

Du har større mulighed for at få indflydelse, hvis du er autentisk fordi ærlighed vækker et dybt psykologisk ekko hos andre.  Dette opsnappede Guy Spier en fra en bogen Power vs. Force af David Hawkins. 

6. Lev et liv der passer din personlighed og ikke omvendt 

Da Guy Spier endelig mødte Warren Buffett, går det op for ham, at Warren Buffett ikke blot er autentisk, men lever autentisk.

Guy Spier spurge Warren Buffett, hvorfor han havde konstrueret sit liv på den ene og den anden måde. Han regnede måske med at høre en forklaring om, det er bedre for afkastet, men Warren Buffett svarede blot, “fordi det passer godt til min personlighed.”

Warren Buffett foretrækker at bo i Oklahoma, langt væk fra Wall Street, lang væk fra journalister og analytikere, fordi han godt kan lide Oklahoma. Han trækker persiennerne ned, når han arbejder, fordi han bedst kan lide det sådan. Han undgår at tale med ledelserne fra de forskellige virksomheder, han er investor i….ganske enkelt fordi, at det er sådan, han foretrækker det. 

Det fik Guy Spier til at tænke en del over, hvordan han ville leve sit liv.

Hvordan vil du gerne leve dit liv? 

7. Hold dig væk fra gæld

Guy Spier holder sig gældfri, fordi gæld ville forstyre hans resultater som investor. Det ville forstyre hans evne til at agere rationelt.

Hvad mener han med det?

Jo, når der kommer en krise, hvor aktierne falder 50-60 pct., så vil du blive bange. Hvis du har gæld, så bliver du endnu mere bange. Bange for at miste dit hjem, din bil, din base.

Warren Buffett siger, at han vil ikke have gæld, fordi han vil ikke forsøge at opdage, hvordan han ville opføre sig, hvis han havde gæld.

Han siger også, at du først opdager, hvem der svømmer nøgne, når tidevandet går ud. Altså med andre ord vil man kunne se, hvem der har for meget gæld, når der kommer en krise. Det er dem, der går konkurs og hvis hjem må sælges på tvangsauktion. 

8. Respekter din hjernes begrænsninger  

Når hjernen ser en aktiekurs, får den det lidt som om, at den er på stoffer. Rigtig mange investeringsbeslutninger bliver truffet uden, at den rationelle del af hjernen er med.

Vores hjerne er stadig bygget som om, at vi skulle beskytte os mod tigere og løver. Det er en stor udfordring, når du investerer. Ser du en aktiekurs, som falder, kan du blive næsten ligeså bange, som var der et rovdyr i stuen (lidt overdrevent sagt). Og ser du en aktiekurs der stiger, får du lyst til at jage.

Det viser en masse forskning. 

I bogen refererer Guy Spier til en del forskere, som har fundet frem til, hvor dominerende vores sub-rationelle del af hjernen er (blandt disse er Daniel Kahneman, Dan Ariely, Jason Zweig, Josehp LeDoux og Antonio Damasio). 

Hvad betyder dette for dig som investor?

Det betyder, at du skal anerkende, hvor svært din hjerne har ved at tænke rationelt. Du skal beskytte dig mod alt det, som fodrer den sub-rationelle del af hjernen. Alt det, som giver dig lyst til at handle uden at være rationel.

Guy Spier har valgt at slukke for sin Bloomberg skærm og dermed undgå synet af aktiekurser. Han har valgt ikke længere at have en analytiker ansat, fordi han vil undgå den påvirkning, der minder ham om Wall Street. Han undgår også, at handle aktier, mens markedet er åbent. 

Hvad kan du gøre for at blive mere rationel i dine investeringsbeslutninger?  

9. Hav et sæt af investeringsregler      

Du skal sætte nogle regler op for dig selv for, hvordan det skal fungere, når du investerer. Guy Spier deler sin liste, men for dig vil det ikke nødvendigvis være den samme slags liste. Således ser hans liste ud:

1. Hold op med at tjekke aktieprisen.

2. Hvis nogle prøver at sælge dig noget, må du ikke købe det.

3. Tal ikke med ledelsen i virksomheden.

4. Lav research i den rette rækkefølge.

5. Diskuter aldrig din investering med nogen, som har en interesse.

6. Sælg eller køb aldrig aktier, mens markedet er åbent (brug automatiske købs- og salgsordrer).

7. Hvis en aktie falder efter, at du har købt den, må du ikke sælge den i to år.

8. Tal aldrig om dine nuværende investeringer.

10. Byg din egen tjekliste

Vi laver alle sammen fejl indimellem, når vi investerer, fordi det at investere er en praksis, som vi skal øve os i.

Guy Spier anbefaler, at du analyserer, hvad der er gået galt, når du har lavet en fejlinvestering. Hvad fik dig på den investering? Hvordan var beslutningsprocessen? Og hvad gik endeligt galt?

Tjeklisten er ikke det samme som dine investeringsregler. Reglerne skal bygge rammerne om din praksis op. Det er lidt som dine egne trafikregler. Tjeklisten er mere som en slags sidste gennemgang, som skal holde dig fra at lave fejl. Lidt ligesom en pilot, der går igennem en tjekliste for at sikre, at flyet er klar til at lette. Er der benzin på? Sidder alle passagererne ned? Osv.

Listen skal være individuel, fordi dine tidligere fejltrin ikke vil være de samme som Guy Spiers.

Hans punkter drejer sig bl.a. om at sikre, at ledelsen ikke er ved at gå igennem en personlig krise, at virksomheden skaber en win-win situation for alle aktører, at aktien er billig nok, og at han køber den af de rette årsager.

Hvad er dine ømme punkter? Hvilke fejl har du tidligere begået?