Jeg møder ofte personer, som gerne vil investerer i aktier, men som ikke får det gjort. 

Det kan være dovenskab eller frygt, som holder dem tilbage – eller måske en blanding. 

Sammensætningen af følelserne er underordnet, da kuren er det samme.

I det her blogindlæg giver jeg nogle teknikker til at bryde igennem og få det gjort. 

1. Få sat dit mål 

Det første er næsten en selvfølge – og så alligevel ikke. Find ud af, hvad det er, du vil opnå. Skriv det ned på et stykke papir eller i en notesbog. 

Det lyder fjollet, at det er nødvendigt, men det er det.

Det er vigtigt at få gjort det helt konkret, hvad du vil opnå. Er det at komme i gang med at investere? Hvor meget vil du investere i første omgang, og hvornår skal det gøres inden? Vil du investere 1.000 kr.? 10.000 kr.? 100.000 kr.? Er målet måske et andet? Er det måske selv at forvalte din pension?

Det er vigtigt at være helt specifikt og sætte tid på, for hvis du ikke ved præcist, hvad du vil gøre, får du det ikke gjort. 

Målet skal være ambitiøst set ud fra, hvor du er nu – men også realistisk og konkret.

Hvis det er din første investering, vil jeg anbefale at du først dypper tåen i aktien med en lille investering. Det kan du læse mere om her.

2. Sig det højt

Det er vildt forpligtende at fortælle andre om vores mål. Vi bruger rigtig meget energi på ikke at miste anseelse i andres øjne, og derfor har vi tendens til at gøre det, som vi fortæller andre om.

Du skal sige det til nogen, som du stoler på, og du må gerne bede dem om at spørge dig ind til det inden din deadline. 

3. Få sat delmål

Nogle gange stopper vi os selv, fordi målet virker abstrakt. Det er fordi, du ikke har gjort det op i mindre og håndterbare aktiviteter. 

Hvad skal du gøre for at nå hen til dit mål?

Hvis målet er at få investeret for første gang, kan et delmål være at få åbnet et investeringsdepot og få overført penge dertil. 

Hvis målet er selv at investere pensionen, kan et delmål være at ringe til pensionsselskabet og til banken for at få åbnet en ratepension og for at få dem til at anmode om overførslen.

Når nu du har sat delmål, skal du sørge for at gøre lidt hver dag. Et skridt frem hele tiden. Ikke udskyde.

Det har jeg skrevet mere om i blogindlægget om at være effektiv her

4. Beslut dig for en belønning 

Når du opnår dit mål, skal du finde en konkret måde at belønne dig selv på.

Det skal være selvforkælelse og gerne sanseligt, som en god middag, et spa ophold eller en professionel massage. 

5. Udvælg også en “straf” for ikke at få det gjort

Nej, du skal ikke begynde at piske dig selv som modsvar til den sanselige belønning.

En passende straf kunne være at donere et anseeligt beløb til en velgørende organisation. Det må gerne være så stort et beløb, at det faktisk gør lidt ondt.

6. Tæl ned 5-4-3-2-1

Da jeg var barrn, druknede jeg næsten i en pool. Jeg var måske syv år og var på besøg hos min bedste veninde efter skole. Hun havde pool, jeg kunne ikke svømme, og der var ingen voksne hjemme. Vi syntes, at det var en vældig god ide, at jeg skulle sidde ude på en gynge i poolen. Min veninde tog den ind til kanten, og så svingede jeg mig ud. Så sad jeg der og gyngede, mens min veninde og hendes lillebror svømmede rundt om mig.

Problemet opstod, da jeg skulle ind igen. Min veninde og hendes lillebror, kunne ikke få gyngen ind til kanten på grund af vægten. Jeg blev nødt til at hoppe i vandet. Jeg kan huske boblerne og panikken.

Jeg har været bange for at svømme lige siden da.

Den frygt har jeg desværre givet videre til mine børn. Eller måske er det bare den manglende erfaring med vand (al svømmeundervisning blev aflyst gang på gang med COVID).

I dag bor vi ved en pool i Portugal, og det er vigtigt, at mine to drenge på fem og otte lærer at svømme.  Derfor bliver jeg nødt til at tvinge mig selv til at gå i poolen og vise dem, at det ikke er farligt, og at det kan læres.

Hvis jeg går ned af trappen, kan de læse frygten i mit ansigt, og jeg ender med at gå op igen, før det når min navle.

Der er kun en måde at gøre det på, og det er ved at hacke mig selv. Jeg går hen til kanten i den dybe ende, tæller ned fra 5 og springer i med hovedet først. Når jeg først er i, går det fint. Det lille trick virker. Jeg har det i øvrigt fra Mel Robbins, der både har skrevet bøger og lavet Tedx talk.

Pointen her er, at modige handlinger kun kræver et øjebliks mod. Det kan godt være, at det føles som om at du bruger uger på at samle mod, men det gør du ikke, for du tænker på alt muligt andet i den tid. Når du står overfor at gøre det, så er det faktisk kun et kort øjeblik, som du skal overvinde. 

7. Spørg dig selv: Hvem bliver du, hvis du svigter dig selv? 

Kan du huske som barn, når en voksen lovede noget, som de ikke overholdt? Kan du huske skuffelsen? Kan du huske, hvordan du holdt op med at tro på dem, hvis det skete flere gange?

Det er det samme. Hvis du lover dig selv noget, som du ikke overholder, så svigter du dig selv, og jo mere du svigter dig selv, jo mere holder du op med at tro på dig selv. 

Den positive vinkel er, at det faktisk er nemt at få det gjort, hvis du lærer at hacke dine forsvarsmekanismer ved at tælle ned fra fem til et. Jo mere du gør det, jo stærkere virker det. Til sidst ved din psyke godt, at når du tæller, så er det alvor.

Og nu kan du jo så meget passende tælle ned fra fem til et og klikke her, hvor du kan downloade min investeringsbog Bliv FRI.