Hvordan kommer du i gang med at investere dine penge?

Det spørgsmål stiller mange sig selv.

Men der er et andet spørgsmål, som er mindst lige så vigtigt at stille: Hvad skal du IKKE gøre, når du skal investere dine penge? Hvad er der for nogle investeringsfejl, som du skal undgå fra starten af? 

Investeringsfejl afgør dit fremtidige liv

For mig har investeringer i aktier forandret mit liv. Jeg har investeret mig til økonomisk uafhængighed. Det har gjort det muligt for mig at flytte til Portugal med mine to drenge.

Vi kan gå ned til stranden fra vores hus. Der er et stisystem, som snor sig gennem klitter og fredet natur (som du kan se på billedet).

Vi svømmer, spiller tennis, sejler og rider, og det er en livsstil, som jeg tidligere kun kunne dagdrømme om, da jeg sad på indre Nørrebro i København – men i dag udlever.

Det har været muligt, fordi jeg har formået at lave et stabilt godt afkast over mange år.

Det havde ikke været muligt, hvis jeg havde begået de klassiske investeringsfejl.

Jeg er i kontakt med mange private investorer gennem mine kurser og min blog, og jeg kan se nogle mønstre, som går igen.

I det her blogindlæg vil jeg kigge på de typiske investeringsfejl, som går igen og igen.

Fejl nr. 1: De investerer det meste i danske selskaber

Der er en vis geografisk blindhed, når det kommer til aktieinvesteringer. Den typiske danske aktie investor kan næsten kun få øje på danske selskaber.

Jeg har mødt mange private investorer, som har 90-100 pct. af deres penge placeret i aktier i danske selskaber – og de tænker ikke engang over geografien. Det er en alvorlig investeringsfejl.

Hvorfor sker det?

Det er næsten noget, der foregår ubevidst. De investerer blot i det, som de hører om. Andre investerer i det som føles trygt. 

Jeg tror, at tendensen stammer fra de danske erhvervsmediers fokus på danske selskaber. De dækker næsten kun regnskaber og pressemøder fra de danske selskaber.

Hvorfor er det forkert at købe dansk?

Det er fint at fokusere på at købe dansk, når det drejer sig agurker og jordbær, men når det drejer sig om dine investeringer, bør du have en større geografisk spredning.

Set i det store billede er Danmark et lille land med små virksomheder.

Fejl nr. 2: De investerer mest i biotek og andre risikable selskaber

Der er en del investorer, som sætter alle deres penge i biotekselskaber. Det hænger også sammen med, at der findes mange danske biotekselskaber. Det er også en alvorlig investeringsfejl. 

Hvad er problemet med det?

Mange biotekselskaber har endnu ikke et produkt på markedet.

Det betyder, at de ikke har en indtægt, og derfor kører de med kronisk underskud.

Det du investerer i er et håb om, at de kan udvikle en fremtidig medicin. Det er en ekstrem risikabel form for investering.

Du skal hellere investere i selskaber, som har en solid omsætning og stabilt overskud. 

Fejl nr. 3: De investerer efter “millionærklub-metoden”

Skræmmende mange mennesker lytter trofast til det daglige podcast Millionærklubben og følger de investeringsråd som bliver givet uden at forholde sig kritisk eller selv researche virksomheden.

Der er ikke noget galt med programmet i sig selv. Det er underholdende og informerende.

Men det er en alvorlig investeringsfejl at sætte dine penge i selskaber, udelukkende fordi de er blevet nævnt i et podcast.

Det er der flere farer ved.

  • Du risikerer at investere i et selskab, som er et flop.
  • Du risikerer at investere i et udemærket selskab, men på det forkerte tidspunkt, hvor aktien er for dyr.
  • Eller du risikerer at blive voldsomt nervøs, når aktien har naturlige udsving – og sælge på det forkerte tidspunkt.

Fejl nr. 4: De overlader ansvaret til banken

At stole for meget på banken er også en investeringsfejl.

Nogle af de mest bitre privat investorer er dem, som tidligere har tænkt, at den sikre løsning var at lade banken investere for dem. Efter et årti går det op for dem, at pengene ikke vokser, og de får øjnene op for, hvad de er gået glip af. 

Hvorfor vokser pengene ikke?

Fordi banken investerer dine penge på en forkert måde, som næsten altid involverer obligationer og høje omkostninger.

Hvad er problemet med obligationer?

Obligationer betyder, at du låner penge ud til en stat eller til virksomheder. Det får du en betaling for. Problemet er, at i et lavrente marked får du ikke nok penge for at låne dine penge ud. 

Hvad angår omkostningerne, kan det være, at du tænker, det jo blot er 2,5 pct. (eller hvor meget det nu er). Men prøv at hør: det er mange penge, for det er 2,5 pct. af hele det investerede beløb. Hvis de formår at lave et afkast på 3 pct. om året og tager 2,5 pct., så er der ikke meget tilbage til dig. 

Fejl nr. 5. De investerer ikke i sig selv

 

Rigtig mange private investorer kaster sig ud i at købe aktier uden helt at vide, hvad de gør. Ja, det er en investeringsfejl ikke at få viden og uddannelse. Invester i dig selv. 

Vi sender vores børn til svømmeundervisning, så de skal lære at svømme.

Vi tager køretimer for at lære at køre bil, før vi bevæger os ud i trafikken i en bil. 

Men intet sted lærer vi om at håndtere vores penge og investere dem. Det er ikke noget, vi lærer om i skolen, og det er ikke noget, som du skal have kørekort til. 

Du kommer da heller ikke til at drukne eller køre nogen over, hvis du kaster dig ud i det uden viden eller vejledning, men du risikerer at smadre din fremtidige økonomiske frihed, hvis du ikke følger nogle basale trafikregler.

Som Warren Buffett siger: den bedste investering, du kan foretage dig, er en investering i dig selv. Du er dit vigtigste aktiv.

Hvad kan du gøre i stedet?

Der er to strategier, som du kan følge. Et udemærket alternativ til bankens investeringer er at investere i passive fonde, hvilket kan være ETF’er som er indeksfonde eller alternative danske fonde fra nogle af de danske investeringsforeninger. Med denne metode er det vigtigt, at du kigger på omkostninger i fonden. Det kan du lære meget mere om på Indeks Akademiet. Hold øje med emails, så fortæller jeg dig næste gang jeg lancerer et hold på Indeks Akademiet.

Den anden strategi er at udvælge selskaber selv og investere i dem. Her anbefaler jeg at du undersøger selskaberne, før du investerer i dem. Der er ingen vej uden om: du bliver nødt til at åbne regnskabet og se på, hvordan det går for selskabet. Tjener de penge? Har de vækst? Hvor meget gæld har de i forhold til deres pengestrømme? Det kan du lære om på value investor akademiet, som jeg lancerer en til to gange om året.

Afsluttende tanker

Mit liv i Portugal havde ikke været muligt, hvis jeg havde lavet mange fejlinvesteringer. Hvis jeg havde investeret i selskaber, som gik konkurs eller som af andre årsager bare fik store aktiefald, som de ikke indhentede igen.

Det havde ikke været muligt, hvis jeg havde ladet banken om at investere mine penge.

Det havde ikke været muligt, hvis jeg havde købt i grådighed eller solgt i panik.

Det har kun været muligt, fordi jeg har fået et stabilt godt afkast – og det er noget jeg har lært at skabe. Det er ikke held. Det er baseret på viden.  

Du kan begynde at investere i dig selv ved at læse min investeringsbog BLIV FRI.  Du kan downloade bogen her.