Hvordan ved du egentlig, om der er en aktieboble?

Problemet med en boble er, at vi først med sikkerhed kan konstatere den, når den springer. Indtil da må man forsøge at tyde tegnene.

Men hvad er tegnene?

Jeg hjælper dig til at få øje på ti af dem. 

1. Aktier der stiger heftigt – som Tesla

I takt med at Tesla aktien steg, blev stifteren Elon Musk i januar verdens rigeste mand.

“Hvor underligt,” skrev han i en kommentar på Twitter. Og lidt efter: “Nå, tilbage til arbejdet.”

Teslas samlede markedsværdi er i skrivende stund over 800 mia. dollars.

Det betyder, at Tesla er mere værd end Toyota, Volkswagen, GM, BMW, Daimler, Honda og Ford tilsammen. Det er på trods af, at de store bilmærker har 36 gange mere salg end Tesla, og at Tesla har svært ved at tjene penge. 

Nøgletallet P/E (price/earnings) er et udtryk for, hvor dyr en aktie er. Teslas P/E er over 1600. Et normalt niveau ligger omkring 15. 

En normal P/E på 15 betyder, at du som investor betaler 15 kr. for hver en krone i overskud. I Teslas tilfælde betaler du over 1500 kr. for en krones overskud. 

2. Børsnoteringer skyder i vejret   

Børsnoteringer er flere og hyppigere i tider, hvor aktiemarkedet klarer sig godt.

Det er en naturlig udvikling.

Hvorfor sælge dit selskab og dit livsværk i en periode, hvor priserne er deprimerede? Du så ingen børsnoteringer i året efter finanskrisen. Men nu vrimler virksomheder på markedet. 

Det er alligevel usædvanligt nu, fordi vi ser, at børsnoteringer opfører sig som raketter på børsen. Platformen Airbnb aktiepris blev f.eks. fordoblet på den allerførste handelsdag i . Den gik fra 68 dollars pr. aktie til 146 dollars pr. aktie. I skrivende stund handles den til 182 dollars. 

Vi ser også, at selv små ukendte selskaber uden omsætning kommer flyvende ud af starthullerne. Det er typisk noget der sker, når markedet er overophedet og irrationelt og på allersidste stadie i en boble.  

3. Det vrimler med aktiebloggere og youtubere 

Det vrimler med folk, som siger deres arbejde op for at skrive, tale og lave videoer om aktier.

Mange af dem har ikke noget særligt at sige – andet end at du skal investere i aktier. De kan fortælle dig, hvordan du åbner en konto hos Nordnet og måske vise dig en ETF. Men så er der ikke så meget mere hjælp at hente. 

Det er f.eks. forbløffende at se en 25-årig nyuddannet ingeniør sige sit allerførste job op, fordi han på få måneder kan få over 30.000 følgere på Youtube og dermed kan leve af at lave videoer om at købe tomasuppe på dåse og vise hvor meget hans Tesla-aktier stiger.  

4. Taxachaufføren taler om aktier 

Før finanskrisen talte både frisøren og taxachaufføren om, hvad de havde tjent på mursten.

Jeg husker tydeligt en taxachauffør, som renoverede huse på Lolland. Han købte dem, renoverede dem og solgte dem igen. Jeg talte også med en frisør, som bare købte og solgte lejligheder – ikke noget med at renovere. Hun tjente bare penge på at satse på, at markedet blev ved med at stige. Snart ville frisøren flytte til Monaco og taxachaufføren til Bali. Det troede de i hvert fald. 

Det er lidt det samme nu.

Nu taler de bare om aktier. Om at skyde pengene i noget mere eller mindre tilfældigt og satse på at pengene bliver fordoblet på kort tid. 

De gambler og så længe markedet stiger, klarer de det godt.

Når andre hører den slags historier, smitter det. De begynder også at gamble, og det sender markedet endnu højere op.  

5. Der bliver åbnet rekordmange nye investeringskonti

Den amerikanske platform Robin Hood, som især appellerer til unge, har fået mere end 3 mio. nye brugere siden 2019.

Herhjemme har Nordnet fået 80.000 nye kunder i 2020 og har dermed rundet 200.000 brugere.

Det er alligevel lidt af en vækst. Det er faktisk forbløffende. 

6. Alle taler om, at Warren Buffett har mistet det 

Da it-boblen rasede på sit højeste, tog Warren Buffett til en investorkonference i Sun Valley.

Her fik han en kold skulder af tidens it-milliardærer – og alle de andre. Dengang talte folk om, at Warren Buffett var for gammel til at forstå teknologi-aktier. 

På generalforsamlingen i Berkshire Hathaway (hans virksomhed) skrumpede deltagerlisten. Der var endda en aktionær, som rejste sig foran forsamlingen og spurgte “om han ikke havde nogle hjerneceller tilbage til at vælge et par teknologiaktier.”

Det sker hver gang, der er en aktieboble. Value investorer bliver hånet, når markedet er frådende. 

Value investorer, det er dem der, som Warren Buffett, investerer med et blik for om prisen på selskabet nu også er rimelig. Når aktiepriserne går amok, står de tilbage som bedstefar med en løftet pegefinger. 

Det forlyder, at deres tankegang er forældede, de er sat ud af gamet, og de forstår ikke, hvorfor det denne gang “er helt anderledes”.

7. Et selskab kan stige over 6.000 pct. på få dage – på en misforståelse

Elon Musk sagde i januar på et tidspunkt, at han ville holde op med at bruge Facebooks WhatsApp til at sende beskeder og i stedet ville gå over til Signal. Det er et open source produkt, som fungerer via donationer.

Signal er ikke børsnoteret, men det er et andet selskab, der hedder Signal Advance, der producerer noget helt andet. 

Signal Advance aktier steg fra under 0,60 dollar pr. aktie til over 60 dollar pr. aktie i dagene efter Elon Musks tweet.

Hvis det ikke er et tegn på, at markedet gambler og glemmer at undersøge…

8. “Det er anderledes nu”  

Hver gang der opstår en boble, vil nogle stå frem med en teori om, hvorfor tyngdeloven ikke længere eksisterer på aktiemarkedet.

Du hører argumentet “det er anderledes den her gang, fordi…”.

I 1929 var det anderledes på grund af de mange moderne opfindelser (i den tid bliver biler og telefoner udbredt).

Under it-boblen var det på grund af internettet, som ændrede spillereglerne. 

Under boligboblen talte mange om, at byernes befolkning voksede, og derfor ville priserne blive ved med at stige.

I dag taler mange folk om, at renterne aldrig kommer op igen, og derfor er der ikke noget alternativ – alle sætter deres penge i aktier.  

9. Shiller PE Ratio over 30

Shiller PE ratio er den nobelpris-vindende økonom Robert Shillers instrument til at vise, hvornår markedet er “irrationelt begejstret” (fra bogtitlen Irrational Exuberance, som han har skrevet).

Du læste om P/E nøgletallet for oven med Tesla.

Shiller PE viser, hvor dyrt markedet er generelt, og det burde ligge omkring 15, hvis markedet var fair prissat, men den over dobbelt så høj.

Shiller PE er kun tre gange i historien steget så højt: Før crashet i 1929, under it-boblen og nu.

I skrivende stund er den på 34, hvilket er over niveauet i 1929.

Vidste du i øvrigt, at det tog 29 år, før Dow Jones indekset kom på det samme niveau, som det var i 1929? Med andre ord hvis du havde sat dine penge i en ETF, der matchede et indeks, ville du altså være blevet knap 30 år ældre, før dine penge var det samme værd igen.

Med andre ord er markedet meget højt prissat – og det midt under en pandemi.

Det er skørt.  

10. Buffett-indikatoren har aldrig været højere 

Hvis du vil vide, hvor dyrt eller billigt aktiemarkedet er, skal du holde aktiemarkedet op mod bruttonationalproduktet. Det siger Warren Buffet.

Derfor kaldes det Buffett-indikatoren, når man måler det meget brede indeks Wilshire 5000 op mod det amerikanske bruttonationalprodukt, også kaldet BNP eller på engelsk GDP. 

Buffett-indikatoren burde ikke være højere end 90 – så er den dyr. 

Et rimeligt niveau er mellem 50 og 75. Under 50 er billigt.

Nu er den over 200  – og den har aldrig været højere i den tid, den er blevet målt.

Det er måske ikke så underligt, at Warren Buffett sidder med en Joakim von And størrelse af en pengetank med kontanter og venter på, at markedet bliver billigere.

Hvad tænker du? Er Warren Buffett kløgtig eller har han mistet grebet? 

Vil du lære om at investere, kan du downloade min investeringsbog BLIV FRI. Du kan downloade bogen her.