Hvordan investerer den eneste investor, som Warren Buffett nogen sinde har anbefalet til andre?

Da Warren Buffett nedlagde sit partnerskab i 1969, gav han sine partnere to valg.

De kunne enten blive i Berkshire Hathaway-aktierne, som hans partnerskab havde købt, eller trække kontanter ud af partnerskabet.

For dem som valgte kontanterne, anbefalede han, at de investerede dem med Sequoia Fund, som Warren Buffett’s gamle studiekammerat Bill Ruane styrede. 

Både Sequoia Fund og Bill Ruane var ret ukendte, på trods af at fonden klarede sig fænomenalt.

Fonden havde som mål at slå S&P-indekset med 4 pct., og klarede sig indtil Bill Ruanes død i 2005 en hel del bedre end det.

Overordnet set investerede fonden selvfølgelig efter value investerings-principperne, som er meget lig tilgangen i min e-bog, som du kan downloade her.

Derudover havde Bill Ruane nogle investerings-principper, som han delte med forfatteren William Green (hvilket Greene beskriver i indledningen til bogen Richer, Wiser, Happier). 

De fire guidende principper lærte han fra en anden investor ved navn Albert Hettinger.

Nå for søren. “Hvem er så Albert Hettinger?” spørger du måske, og her svarer jeg: De må være emnet for at nyt blogindlæg en anden dag.

Når man graver ned i denne verden med value investorer, er det ligesom at skrælle et løg, hvor du opdager stadig flere lag med fascinerende viden og guruer.  

Tilbage til Bill Ruanes fire investeringsprincipper.

De kommer her:

  1. Invester ikke for lånte penge

  Bill Ruane brugte tidligt i sin karriere gearing til at få en investering til at blive mangedoblet. Men så vendte markedet kort tid efter, og han blev slået så hårdt tilbage, at det var som at blive slået hjem i Ludo. 

  Ud af det opdagede han et vigtigt psykologisk princip:

  “Du opfører dig ikke rationelt, når du investerer for lånte penge,” sagde han om den erfaring.   

  Lånte penge kan være mange ting.

  Det betyder ikke nødvendigvis, at du optager et lån for at investere. Det kan også være en næsten usynlig løsning på din investeringsplatform, som hedder margin. Det lader dig handle værdipapirer for mere, end du egentlig kan dække med kontanter.

  Det kan f.eks. ske, når du sælger optioner, aktiekursen dykker og du står og skal købe 100 aktier…og opdager, at du faktisk ikke har kontanter til at dække det, som du hæfter for.

  “Hvad er optioner?” er der sikkert et par stykker der spørger. Det er for stort et emnet at forklare lige her. Du kan læse lidt om det i mit blogindlæg her. Derudover lærer kursisterne på Value Investor Akademiet meget mere om det.

  2. Pas på med at følge flokkens reaktion

  Bill Ruane kalder det også “pas på momentum”. 

  Han siger, at du skal investere med ekstrem forsigtighed, når du ser markedet opføre sig skørt, enten fordi det panikker, eller fordi folk kaster sig over bestemte aktier til meget høje og urealistiske prissætninger.

  Det er hans version af det kendte Warren Buffett citat: “Vær frygtsom, når andre er grådige, og modig når andre er bange.”

  3. Undgå markedsforudsigelser

  Der er rigtig mange, der stiller denne slags spørgsmål: “Hvad tror du, at aktiemarkedet skal nu? Kommer det ikke til at vende?” Eller: “Er vi på vej ind i en recession?”

  I virkeligheden skal du investere med skyklapper på.

  Du skal investere som en hest, der fokuserer på at træde rigtigt på vejen, og du skal undgå at blive bange for trafikken. 

  Bill Ruane siger: “Jeg er meget fast overbevist om, at ingen ved, hvad markedet vil gøre…Det vigtigste er at finde attraktive virksomheder og investere i selskaber, der er billige på aktiemarkedet.”

  Nogle investorer har med stort succes kunne shorte og gamble ved at gætte på, hvad markedet overordnet set vil gøre. Den kendte value investor Bill Ackman shortede f.eks. markedet kort før det store dyk i 2020 og hurtigt efter, satsede han stort på, at det ville vende. 

  Han havde ret, og det var imponerende, men i sidste ende var det baseret på gæt.

  Andre investorer (ingen nævnt, ingen glemt, men en vis Lars Tvede er vist sådan en) har tabt store summer på at gætte.

  Det vigtigste er at fokusere på virksomhed og trin for trin gå igennem tjeklisten.

  4. Invester intensivt og fokuseret

  Invester i et lille antal virksomheder, som du har analyseret og researchet så godt, at du har en fordel. “Hvis du finder noget, der er høj kvalitet og billigt, hvorfor så ikke placere 15 pct. af dine penge i det?” spurgte Bill Ruane.

  Dette råd gælder dog kun for dem, som gør forarbejdet og sætter sig ned og forstår selskabet.

  For den almindelige privatinvestor vil indeksfonde være en bedre ide.

  Men for dem som vil gøre lidt ekstra for at slå markedet, er det en god fremgangsmåde at være grundig og koncentreret.

  “Jeg kender ikke nogen, der gør et godt job ved at investere i mange aktier, udover måske Peter Lynch,” sagde Bill Ruane.

  Bill Ruane var ikke bange for at sætte 35 pct. af fondens penge i en enkelt aktie. Det gjorde han en overgang med Berkshire Hathaway. 

  Konklusion

  Forfatteren William Greene laver sin egen konklusion på samtalen med Bill Ruane, som fandt sted i 2001. Han siger, at gode investorer er intellektuelle løsgængere, som ikke er bange for at stå alene med en holdning til, hvordan de vil investere. 

  De investerer logisk, rationelt og samler konstant på viden og erfaring.

  Det samme skal du gøre. Undersøg virksomhederne, før du investerer. Vær nysgerrig på, hvordan verden er skruet sammen. Vær nysgerrig på, hvordan andre har opnået succes. 

  Du kan læse om, hvordan jeg har succes med mine investeringer i min e-bog Bliv Fri her.