For at kunne investere og blive økonomisk fri, skal du først og fremmest lære at spare op.
For nogle mennesker sker det helt af sig selv. Men andre har brug for et system.
Hvilken type er du?
Jeg har spekuleret lidt over, hvilken kategori jeg selv falder i, og jeg tror, at jeg tilhører den første. Da jeg var barn, elskede jeg at tælle mine sparepenge, som jeg havde i en stor kagedåse. Jeg talte og talte og talte, fordi der som regel var noget bestemt, jeg gerne ville købe.
Men da jeg blev ældre, forsvandt evnen til at spare i takt med, at jeg opdagede modetøj og drinks og det andet køn. De fem første år af min tilværelse som voksen med stabil indtægt gik ud på at øve mig i at være forbruger. Men på et tidspunkt fik jeg nok og besluttede mig for at spare op igen til fremtiden, fordi jeg nyder den følelse af tryghed, som det giver mig, og jeg nyder de muligheder, som en opsparing åbner.
Jeg traf en beslutning om at sætte det i system. Jeg overførte hver måned et fast beløb til min opsparingskonto, og efter nogle år – og årene fløj lynhurtigt afsted – havde jeg afbetalt den sidste boliggæld, den sidste studiegæld, betalt for et nyt badeværelse og sparet næsten en halv mio. kr. op.
Hvor mange år gik der? Det gik hurtigt. Fra jeg traf beslutningen og til jeg havde betalt al gæld af – inklusiv boliggæld – og havde sparet en halv mio. kr. op, gik der under ti år. Det lyder måske som lang tid, men det føltes som kort tid, for jeg manglede ikke noget, og jeg havde i øvrigt travlt med at leve livet. Mit system kørte helt automatisk i baggrunden.
Vil du også gerne i gang med at spare? Her er mine fem bedste råd:
1. Sæt pengene til side med det samme
Du skal ikke vente til sidst på måneden med at finde ud, hvad der er tilbage på lønkontoen, som du kan spare op. Det dur ikke. Der vil sandsynligvis ikke være noget tilbage, hvis du kører det system. De fleste mennesker har tendens til at bruge lige præcis det beløb, som står på deres lønkonto.
Du skal sætte det i system. Du skal have en plan. Du skal prioritere din opsparing. Det betyder helt konkret, at du skal trække opsparingen fra din konto ligeså snart, at du har fået din månedlige indtægt.
Du skal betale dig selv først, før du betaler noget som helst sandet. Dit fremtidige jeg vil takke dig.
2. Gem pengene
Man joker om, at bedstemor har gemt pengene i madrassen. Det er en genial ide, og det skal du også. Nej, måske ikke lige i madrassen, men et sted hvor dit øje ikke falder på dem hele tiden (fordi så får du lyst til at bruge dem).
Sæt dem på en konto, hvor du ikke ser dem så ofte. Du skal gemme pengene fra dig selv.
Jeg gjorde det, at jeg satte en automatisk overførsel til at flytte 10.000 kr fra min lønkonto til en opsparingskonti i en anden bank hver d. 1 i hver måned.
Det var egentlig lidt tilfældigt, at det blev sådan sat op. Det skyldtes, at kontoen i den anden bank havde en pæn rente (ja, det fik man engang), og jeg ville ikke flytte alt over til den anden bank.
Systemet virkede fortrinligt, fordi penge var ude af mit synsfelt og dermed også ude af mine tanker.
3. Følg din success og fejr den
Du skal på en eller anden måde måle, hvor meget du sparer op, og når du når bestemte milepæle, skal du fejre det.
Du skal på forhånd vide, hvordan du vil fejre det. Det kan f.eks. være, at du inviterer en veninden ud til middag på en bestemt restaurant, som du gerne vil prøve, når du har sparet et bestemt beløb op. Eller en taske eller et bestemt stykke kunst, som du gerne vil have.
Det vigtigste er, at det er noget, som du vil glæde dig til. Noget som føles særligt.
4. Hav nogle mål
Du skal vide, hvad du vil opnå med dine penge. Da jeg var barn og talte mine femkroner fra kagedåsen, var det ikke mønterne i sig selv, som var spændende, men alt det, som jeg kunne gøre med dem. Det var CD’en med Duran Duran, jeg brændte efter. Det var kassettebåndoptageren. Det var rulleskøjterne.
Du skal også vide, hvorfor du sparer op, fordi ellers vil du ikke være motiveret.
Men mere end at du ved, at du sparer op for at blive velhavende eller økonomisk uafhængig, så skal du vide helt præcist, hvilket mål du har i kroner og ører. Om det er 100.000 inden årets udgang eller fem mio. kr på ti år er ikke så vigtigt.
Det er vigtigt, at det føles epokegørende for dig. Det skal føles en smule udfordrende for, at du rigtigt bliver motiveret.
5. Gør det til en leg
Gør det sjovt.
Det kan du f.eks. gøre ved at battle lidt med nogle venner eller veninder. Hvem har sparet mest op på kortest tid? Hvem kommer først i mål? Hvorfor ikke gøre sådan, at den der når i mål først, vinder noget. Der findes apps, som man kan bruge for at følge hinandens fremskridt. Jeg har ikke prøvet det af, men appen Qapital, skulle kunne det.
Du skal ikke kun spare – du skal investere
Spare er fint, men det gør dig ikke økonomisk uafhængig
Det gør investeringer til gengæld. Det er vigtigt, at du hurtigt kommer i gang med at investere, så du både får erfaring og renters rente.
Hvis du kun sparer, så bliver dine penge mindre værd med tiden, fordi inflationen spiser af værdien.
Du kan lære at investere ved at læse min e-bog Bliv Fri her. Den koster kun din e-mail-adresse.