Det er gået op for mig, at mange har brug for en helt basal guide til, hvordan de kommer i gang.
Mange af mine blogindlæg handler om mere specifikke strategier, og jeg er begyndt at få en del spørgsmål, som går forud det.
Er du endnu ikke kommet i gang, fordi du er i tvivl om, hvor du tager fat, så er du kommet det rette sted hen.
Har du spørgsmål som disse, så læs videre:
Hvor køber jeg en aktie?
Hvordan køber jeg en aktie?
Hvor mange penge skal jeg bruge for at købe mine første aktier?
Dit ABC til aktier: Investering for begyndere
Dette blogindlæg giver dig en guide i syv trin til at komme i gang med at investere for begyndere.
For det vigtigste er faktisk, at du kommer i gang, så du begynder at få lidt erfaring og blive tryg med at købe og sælge aktier på en handelsplatform.
Du må ikke gå i stå, fordi du bliver overvældet af information.
Du skal tage de første skridt og rent faktisk købe en aktie.
I begyndelsen investerer du få penge – indtil du bliver mere tryg og sikker i trafikken.
Trin 1: Vælg en platform til at handle på
Allerede her får du måske lidt hjertebanken. Men hvilken? Men hvordan?
Tag det roligt. Den nemme løsning er at vælge din egen bank. Da jeg var nybegynder engang for 20 år siden, handlede jeg også de første aktier gennem den bank, som i forvejen var min hovedbank.
Jeg har siden da prøvet kræfter med mange forskellige handelsplatforme både herhjemme og i udlandet, men der gik mange år, hvor jeg kun brugte min egen bank.
Her er dine muligheder:
- Din egen bank
- Danske platforme som Nordnet eller Saxo Bank
- Udenlandske platforme
Fordelen ved din egen bank er, at det er nemt for dig at komme i gang. Ulemperne er bl.a., at det vil være lidt dyrere med gebyrer og handelsomkostninger, og måske er handelsplatformen meget simpel (men det kan også være en fordel – for det er nemmere at overskue).
Fordelen ved Nordnet og Saxobank er, at de er billige og har mere avancerede platforme. Af de to foretrækker jeg Saxo Bank, bl.a. fordi de er billigst, har flere muligheder og i mine øjne en mere brugervenlig platform.
Endeligt er der udenlandske platforme, og mange af dem er endnu billigere, men den store ulempe ved dem er, at de ikke opgiver til skat, hvilket betyder, at du for noget bøvl med noget papirarbejde – og det synes jeg ikke er optimalt for en nybegynder.
Trin 2: Få oprettet et depot
Bruger du din egen bank, skal du helt specifikt bede om at få oprettet et depot, som du kan handle ud fra. Du skal også gøre det klart, om det skal være danske og udenlandske aktier. Hos Nordea (min bank) kalder de et depot, hvor man kan handle danske aktier for et i-depot og et med udenlandske for et u-depot. Ring til din bank og snak med dem om, hvordan du får det oprettet.
Hos Saxo Bank skal du tage stilling til, hvilken valuta du vil have din konto i. Vil du handle mange amerikanske aktier, kan det være en fordel at vælge at have en konto med amerikanske dollar. Så slipper du for vekslegebyrer, hver gang du handler. Du undgår også at stå i en situation, hvor aktien er steget, men du har negativt afkast, fordi dollarkursen er gået i den anden retning.
Man kan sige, at handle amerikanske aktier med dollar er ligeså smart som at have dollar i pungen, når man rejser til USA – så du ikke skal veksle hele tiden.
Trin 3: Få overført penge
Der skal selvfølgelig penge på den konto, som er tilknyttet dit depot, for at du kan begynde at handle.
Hvor meget skal du overføre?
Overfør så meget du har råd til, for du investerer i din fremtid. Men lad det ikke holde dig tilbage, hvis du ikke har mange penge. Har du 1.000 kr., så er det der, du begynder.
Trin 4: Udvælg en overordnet strategi
Før du går i gang, skal du også have en overordnet ide om, hvad du vil gøre. Du skal have dig en strategi.
Her er nogle af de ting, som du skal tage stilling til:
- Vil du handle aktier i enkeltselskaber eller i fonde?
- Vil du have udbytteaktier eller aktier som akkumulerer?
- Vil du handle aktivt og ofte? Eller vil du købe aktier og holde i lang tid?
- Hvis du vælger individuelle virksomheder, skal du også vælge en strategi for det: Vil du f.eks. investere som value investor eller momentum eller growth?
Lad os gå igennem dem en efter en.
At vælge individuelle virksomheder kræver, at du kigger i regnskabet, laver lidt analyse på virksomheden og regner på virksomhedens værdi. Vælger du fonde med spredning, behøver du ikke så stor et kendskab. Derfor kan fonde være et godt sted at begynde.
Om du skal vælge udbytteaktier eller akkumulerende kommer an på, hvad du vil. Vil du bygge din formue op, skal du vælge akkumulerende (og de hedder KL i navnet, når det er fonde). Vil du begynde at få en indtægt fra dine aktier, skal du vælge udbytte. Udbytte er, når virksomhederne udbetaler en del af overskuddet til aktionærerne (det hedder udbytte i navnet på fondene).
Skal du handle ofte eller holde fast? Jeg vil klart anbefale dig at vælge at købe aktier og holde fast i dem i mange år, fordi det er det nemmeste, og du er nybegynder. Investering drejer sig om at tænke langsigtet. Køber og handler du ofte, så trader du mere, end du investerer.
Hvad med value investor, momentum eller growth? En value investor – som er den skole jeg tilhører – vælger aktier ud fra, om selskabet er billigt prissat på aktiemarkedet. Man kan sige, at vi går efter udsalg (det kan du læse meget mere om i min e-bog Bliv Fri her). Det er en strategi, som jeg virkelig selv anbefaler – men det var heller ikke her, jeg selv begyndte. Mine første investeringer var i investeringsfonde, som lagde sig op af aktieindeks.
Momentum kigger mere på, om de regner med at aktien bliver ved med at stige. Man kan sige, at de griber aktien, når det ser ud til, at den er på vej op. Growth strategi handler om at udvælge aktier, som har høj vækst i selve forretningen.
Hvis jeg skal skære igennem og anbefale dig en strategi, så er det at købe en fond, som lægger sig op af et aktieindeks. Dem findes der mange af. Her skal du igen vælge i mellem en investeringsforening eller en af de udenlandske ETF (står for exchange traded fond):
- ETF’erne er ekstremt billige. Deres årlige omkostninger er helt ned til 0,07 pct. – og det er lavt.
- De danske investeringsforeninger har omkring 2 pct. i årlige omkostninger, men nogle kommer under en procent.
- Du kan bruge en hjemmeside som morningstar.dk til at slå fondene op.
- Du skal især kigge på de årlige omkostninger i procent (ÅOP).
Trin 5: Udvælg og find din aktie
Du skal udvælge et specifikt papir, som du vil købe.
Derefter skal gå ind i din platform og finde din aktie. I Nordea’s handelsplatform kan du søge det frem i toppen, hvor der er et tegn for en lup. At søge det frem kan være den nemmeste måde.
Du skal være opmærksom på, at de udenlandske platforme kun har et lille udvalg af danske aktier og fonde.
Trin 6: Køb aktien
Du kan købe på flere måder, og det kan forvirre mange.
Du kan købe til markedspris elller lægge en limitordre ind.
Lad mig prøve at forklare det med et eksempel fra loppemarkedet. Du skal forestille dig, at du sender en veninde ned til et loppemarked med besked om, at hun skal købe en blå vase til dine nye blomster.
- Du kan enten sige, køb vasen uanset hvad den koster (markedspris). Så er du sikker på, at få vasen, om den koster 10 kr. 35 kr. eller 200 kr. den dag.
- Eller du kan være lidt mere specifik og sige, at hun skal købe vasen, hvis hun kan få den til 30 kr. eller under (limit ordre). Så får du ikke vasen, hvis den koster 32 kr. – det er en chance, du tager.
Her dukker spørgsmålet også op, hvor meget skal jeg begynde med?
Jeg synes, at det vigtigste er, at du kommer i gang og får noget erfaring. Jeg ville gå i gang, selvom startbeløbet ikke er så stort, og du kan i princippet komme i gang for et par hundrede kroner. Koster en aktie f.eks. 169 kr, kan du jo købe en enkelt aktie i det selskab. Dertil vil så komme lidt udgift til handelsgebyr, men pointen er blot, at du ikke behøver at være styrtende rig for at komme i gang med at investere.
Trin 7: Bliv ved med at lære
Nu har du købt din første aktie. Det er jo fint. Men jeg håber, at du vil blive bedre med tiden og er indstillet på at lære mere om aktier.
Jeg håber for dig, at du vil begynde at analysere virksomheder, stille kritiske spørgsmål, så du udvælger de bedste af dem. Jeg håber også, at du vil lære at regne på, hvad virksomhederne er værd, så du ved, hvornår de er på udsalg på aktiemarkedet. Du kan starte med tjeklisten, som hjælper dig med at analysere dine virksomheder her.
Det er penge godt givet ud at investere i kurser eller en coach, som kan hjælpe dig videre.