Aktiemarkedet er blevet for dyrt, og værdien af dine aktier vil styrtdykke. Det kan være en god ide at få solgt ud af aktier. Eller i det mindste ikke sætte nye penge i dem.
Der er nok en læser eller to, som sidder og ryster på hovedet lige nu. For markedet kan man da ikke time. Det siger alle de kloge pengemænd i jakkesæt. Jo, superinvestoren og milliardæren Warren Buffett kan. Hvad gør han lige nu?
Tegn nr. 1: Warren Buffet satser 33 storebæltsbroer på snarlig krise
Warren Buffett venter (gennem sit selskab Berkshire Hathaway) på den kommende krise med 719 milliarder kroner i kontanter og kontantlignende instrumenter. Det svarer til en tredjedel af Danmarks årlige BNP. Eller 33 storebæltsbroer.
Han er verdens tredjerigeste mand, ifølge Forbes rigmands liste. Hvordan kan det være, at han, der er så rig, venter passivt med så svimlende summer? Burde de ikke arbejde aktivt i markedet? Nej, ikke ifølge Warren Buffett. Han vurderer, at aktiemarkederne er for højt prissat, og han regner med, at de kommer til at styrtdykke. Ja, faktisk venter han på det. For så er det tid til at investere. Når markedet bliver ramt af frygt, så regner det guld. Og som Warren Buffett siger:
”Og når det regner guld, skal du komme ud med spande, ikke fingerbøl,” skrev han i sin beretning til Berkshire Hathaways aktionærer efter finanskrisen (beretning fra 2010).
Lige efter finanskrisen købte han bl.a. en masse aktier i American Express. Kursen lå under 10 dollars, da det så værst ud. I dag ligger den næsten på 100 dollars pr. aktie (helt præcist 97 dollars i skrivende stund). Altså en tidobling.
Warren Buffett ejer omkring 17 pct. af American Express. Sidste år søgte han Federal Reserve om tilladelse til at eje 25 pct. af American Express. Måske er det bl.a. her, han håber at placere nogle af sine mange milliarder kontanter, når krisen kommer?
Lad os se på markedet gennem Warren Buffett’s briller:
Tegn nr. 2: Warren Buffet-Indikatoren i rødt
Warren Buffet kigger på, hvor meget aktierne stiger i forhold til bruttonationalproduktets (BNP) udvikling – det amerikanske aktiemarked og BNP naturligvis, for det er der, han hører hjemme. Buffet har udtalt, at forholdet mellem det brede aktieindeks Wilshire 5000’s samlede markedsværdi og BNP er ”den bedste måling for, hvor markedet står i øjeblikket.”
Warren Buffett-indikatoren bør ligge under 90 pct. af BNP. Op gennem 1970’erne og 1980’erne lå den på omkring 40-50 pct. Kun tre gange har den krydset 100 pct. Første gang var i slutningen af 1990’erne med IT-boblen, hvor den ikke alene skød igennem 100 pct. grænsen, men fløj videre som en raket op til 151 pct. Anden gang var før finanskrisen, hvor den lige fik sneget sig over 100 pct. Og tredje gang er nu, hvor den ligger over 130 pct. Lige meget hvordan man vender og drejer det, så er over 130 pct. dyrt, urealistisk og faretruende. Det er grå skyer på himlen.
Tegn nr. 3: Shillers PE Ratio også i rødt
Den anden store populære indikator er Shillers PE Ratio. Denne gang er den opkaldt efter Nobelsprismodtageren Robert Shiller – et andet fascinerende menneske. Robert Shiller er kendt for at have udpeget IT-boblen med bogen Irrational Exuberance. I bogen taler han om, hvordan aktiemarkederne bliver irrationelt sprudlende for derefter at styrtdykke og blive ulogisk nedtrykte. Med andre ord er hans bog dødsstødet til handelshøjskolernes dominerende hypotese om, at effektive markeder altid prissætter aktier korrekt. Markederne er nærmere maniodepressive, og vi befinder os lige nu i en manisk periode.
Shillers PE Ratio viser, hvad virksomhedernes aktiekurs er i forhold til, hvor meget de tjener pr. aktie (P/E står for price earnings). Den burde ligge omkring 16 pct., når markedet er fair værdisat, men den har krydset 30 pct. grænsen, og det har den kun gjort to gange før i historien. Første gang var i 1929, hvor den lige sneg sig over 30 pct. Anden gang var under it-boblen, hvor den skød helt op til 44 pct.
Man taler om, at det er svært at time markedet. Måske er det nærmere svært at time det, så man får spidsen af opsvinget med. Det er ikke til at vide, hvor højt det kan flyve. Men en ting er sikkert. Aktierne kommer til at falde ned til mere realistiske niveauer. Og man kan time, hvornår man træder ind på markedet igen, og fra bundet kommer det til ”at regne guld”, som Warren Buffett siger.