Hvordan finder du de virksomheder, som du skal investere i?

Det er et af de hyppigste spørgsmål, som jeg bliver stillet.  En ting er, at du ved, hvordan du vil investere og til hvilken pris. Men hvordan finder du inspiration til at finde virksomheder, som du vil undersøge nærmere?

Der er tre metoder til at finde dine investeringer på. Jeg gennemgår dem her:

1. Led i dit eget liv

Forleden var jeg på besøg i min yngste søns skovbørnehave. Jeg var ved at køre ham ind, så jeg skulle være der en hel dag.   

Fordi investering er blevet en praksis, som jeg altid har med mig, lagde jeg mærke til mærkevarer og logoer over det hele. Jeg tog billeder af, hvilket sæbemærke børnehaven brugte. Jeg tog billeder af papirholderen, og jeg lagde mærke til fødevaremærkerne i køkkenet.

Hvorfor? Fordi jeg ville hjem og undersøge, hvad det var for nogle virksomheder. Jeg ville undersøge om jeg kunne investere i dem og skimme deres regnskab, hvis de var børsnoterede selskaber. 

Når du begynder at tænke på denne måde, vil du se investeringsmuligheder over det hele. Har du kæledyr, vil du lægge mærke til, hvilken hundefoder, som er populær, og hvilke hundeseler, som folk bruger. Du vil gå hjem og google, om det er noget, du kan investere i.

Hvordan gør du egentlig det? Hvordan finder du ud af, om en virksomhed er privat eller på den offentlige børs? Du søger på virksomhedens navn og “stock” eller “aktie”. Dukker der ikke nogen aktiekurs op, er det formentlig ikke et selskab, der er på børsen. 

2. Led i medierne

Som del af din daglige rutine skal du tjekke medierne. Du behøver ikke at læse aviser fra ende til anden, men du skal holde dig orienteret ved at skimme de store internationale og de nationale nyhedsmedier.

Måske ser du, at luftfartsselskabet Thomas Cook har indgivet konkursbegæring. Du skal naturligvis ikke investere i noget, der er ved at gå konkurs, så Tom Cook er ikke oplagt. Men det kan måske vække din interesse får virksomhedens konkurrenter. Det får dig måske til at tænke over, hvordan det går i rejsebranchen og for andre luftfartsselskaber. Du kan slå konkurrenterne op og se, hvordan deres tal ser ud. Hvad med SAS? Norwegian? Delta? American Airlines? Lufthansa? 

Når vi investerer som value investorer, så køber vi aktier, der er billige. Det betyder, at vi ofte køber aktier, der er kommet i modvind. Den modvind vil du ofte kunne finde i medierne. Det var f.eks. sådan, jeg blev inspireret til at investere i Starbucks i sommeren 2018, da selskabet blev anklaget for racediskrimination, fordi to gæster var blevet nægtet adgang til toilettet. Starbucks aktier var på udsalg til 45 dollar pr. aktie (og er sidenhen steget til 90 dollar pr. aktie).  

3. Kig i facitlisten

Der findes naturligvis ingen facitliste, men der findes hjemmesider som oplyser, hvad de store value guruer investerer i. En af dem hedder gurufocus.com, og på den kan man slå op, hvad bl.a Warren Buffett, Charlie Munger, Monish Pabrai og mange af de andre value investorer investerer i.

Warren Buffett begyndte selv sin karriere ved at imitere sin lærermester Benjamin Graham, så det er ingen skam at kigge i “facitlisten”.  

4. Bland sammen og rør rundt i gryden

Det bedste er naturligvis at kombinere de tre metoder. Du holder øje med medierne og ser, at et luftfartselskab går konkurs.

Så slår du op, hvilke luftfartselskaber de store guruer investerer i, og du finder ud af, at Warren Buffett faktisk har en del flyselskaber, bl.a. Delta og Southwest Airlines, og så zoomer du ind på dem.

Du bruger naturligvis også erfaringer i dit eget liv. Når dine venner tager på ferie, spørger du til, hvilket selskab de fløj med og hører, hvad de synes om servicen. Måske kender du nogen, der har fløjet med Delta eller Southwest? Eller endnu bedre. Måske kan du booke din næste flyrejse med et af de selskaber, som du er begyndt at undersøge.  

Du kan downloade min e-bog, hvor du kan lære mere om at investere som Warren Buffett her