Kan man investere i kunst? Det korte svar er nej. Du kan ikke investere i kunst. Du kan spekulere i kunst.
Hvad betyder det?
Når vi investerer, sætter vi vores penge i noget, som vi er ret sikre på skaber flere penge. Når vi spekulerer, sætter vi vores penge i noget, som vi håber vil stige i værdi. Der er en meget stor forskel på de to.
Når vi investerer i aktier, sætter vi vores penge i virksomheder, som opfinder produkter, skaber innovation, arbejdspladser, har vækst og skaber overskud. Virksomhederne udbetaler dividende og væksten i deres salg vil på sigt sikre, at aktiekursen stiger. Derfor er aktier et aktiv i dit private regnskab.
Maleriet i din dagligstue er sikkert smukt. Måske gør det dig glad at kigge på det. Men det er ikke og bliver aldrig en investering. Det producerer ikke noget, det vokser ikke, det opfinder ikke noget og skaber ikke nye arbejdspladser, mens det hænger på din væk. Det gør ikke nytte for andre mennesker end dig og dine gæster. Hvis det stiger i værdi, er du heldig, men du kan ikke regne med det. Derfor er det spekulation og ikke en investering.
Langsom gambling
De fleste af os er enige om at hestevæddeløb er mere spekulation end investering. Ja, de fleste ville nok kalde det gambling. Det er uanset, om du føler dig sikker på, at lige din hest er større, hurtigere og har sovet bedre end de andre heste på banen. Du gætter på, at hesten vinder over de andre heste, men du kan faktisk ikke vide det med sikkerhed.
Det samme med kunst. Der er en meget høj grad af usikkerhed involveret i at forsøge at estimere om et kunstværk vil stige i værdi. Tidsperspektivet er længere end et hestevædeløb – men der er næsten ligeså meget spekulation involveret. Med andre ord gambler du med dine penge, når du køber kunst.
Men aktier er da også spekulation? De kan også falde i værdi?
Det er ganske rigtigt, at aktier også kan være spekulation. Hvis du blindt køber aktier i en tilfældig virksomhed uden at kigge i deres regnskab, så er det ren gambling. Mange biotek-aktier er de rene lotterisedler, især hvis selskabet endnu ikke har noget produkt på markedet. Man håber på, at virksomheden rammer jackpot med deres forskning, men man ved det ikke.
Du skal købe aktier med både hoved og hjerte. Det betyder, at du skal købe aktier i noget, som du tror på. Det skal være et produkt eller en service, som du selv ville være stolt af at købe og forbruge. Men du må heller ikke være blind af kærlighed til selskabet. Du skal naturligvis have hovedet med. Det betyder, at du skal åbne regnskabet og kigge på tallene. Køber du aktier i et selskab uden at kigge i regnskabet, så er du mere spekulant end investor.
Her er en mini checkliste over, hvad du som minimum bør kigge på i et regnskab:
- Omsætningen: Kig på om virksomheden har vækst i salget. Stiger omsætningen over en årrække? Undgå virksomheder, som er ved at visne.
- Overskud: Stiger det også år for år?
- ROE (Return on Equity): stiger det over en årrække?
- ROIC (Return on Invested Capital): Stiger det over en årrække?
- Gæld: Må ikke være for høj. Høj gæld dræber virksomheder, hvis der kommer krise. Den skal gerne kunne betales af inden for tre år med deres free cash flow.
P.S. Gå ikke i panik, hvis du ikke ved, hvad de forskellige nøgletal betyder (vi skal nok komme til det her på bloggen). Til at begynde med, kan du søge dem frem i årsregnskabet og bruge Investopedia til at finde en forklaring, hvis du har brug for det.
Tilmeld dig nyhedsbrevet eller følg med på bloggen, hvis du vil blive klogere på, hvordan man vurderer et selskab.