Aktierne falder, og det skaber overskrifter.

Eksperterne spår i medierne om et kommende crash.  

Gør det dig nervøs?

Du behøver ikke at frygte en nedsmeltning på aktiemarkedet. Du kan faktisk forberede dig på det og udnytte det til din fordel.

Her kommer fem ting, som du kan gøre for at forberede dig.

1. Sørg for at rydde op i din portefølje

Du skal kigge din portefølje godt igennem og sikre dig, at du har den rette sammensætning af aktier og andre værdipapirer.

Nogle selskaber klarer sig bedre i en krise, mens andre har det med at blive slået hårdt tilbage. Det er især de såkaldte cykliske aktier, som bliver hårdest ramt. Det er f.eks. alt inden for transport og alt relateret til byggeriet.

Selskaber som er blevet meget dyre i forhold til de indre værdier er også i fare for at blive ramt meget hårdt.

Se dine selskaber igennem.

Nogle selskaber er du måske holdt lidt op med at tro på men har beholdt af stædighed.

En portefølje skal ses igennem og ryddes op indimellem.

Du skal sørge for hovedsageligt at være investeret i selskaber, som du tror på i det lange løb.

2. Opbyg en sikkerhedsopsparing

Man siger, at “cash er king”, og det gælder især, når vi går igennem en krise.

Du skal både sørge for at have en kontantopsparing til uforudsete udgifter i din privatøkonomi og sørge for at have penge til at købe flere aktier med i din portefølje.

Lad os begynde med din privatøkonomi. Det er vigtigt for at kunne finde ro, at du ved, at du nok skal klare dig uanset hvad.

Derfor skal du både have en kontant nødopsparing til umiddelbare tekniske problemer som reparation af bil eller nyt køleskab.

Du skal også have en sikkerhedsopsparing, så du kan klare dig i et halvt år, hvis du skulle blive fyret.

Når kriser kommer, har de det med både at ramme aktiemarkedet og ramme arbejdsmarkedet, og kombinationen af at blive fyret og samtidig se aktierne rasle ned er en benhård nyser.  

3. Find din balje frem

Warren Buffett siger, at når det regner guld, skal man sørge for at have en spand klar og ikke et fingerbøl.

Hvad mener han med det? Han siger, at du skal være klar til at købe op.   

Derfor skal du også have en opsparing, som du kan aktivere i din portefølje.

Hvor stor den skal være, er helt op til dig selv. Sandheden er jo, at når aktierne dykker, opstår der muligheder, som er sjældne. Dem skal du være i stand til at udnytte ved at købe op. 

4. Opdater din viden 

Det er ikke kun dine investeringer, som vokser med renters rente.

Din viden om investeringer har det også med at vokse eksponentiel, hvis du sørger for at udbygge den hele tiden.

Du kan forberede dig ved at læse blogindlæg som dette og tager kurser. Du kan lære om at blive value investor hos mig på mit Value Investor Akademi.

Min oprindelige plan var først at lancere igen til efteråret, men jeg diskuterer i øjeblikket med mit team at bygge et nyt og udvidet Value Investor Akademi, hvor du får adgang til live undervisning for et år af gangen, så du har support hele vejen igennem et crash (og ikke blot i otte uger, som mit normale Value Investor Akademi giver).

Sørg for at modtage e-mails fra mig og følge med i Facebook Gruppen – og hold øje, så du kan melde dig til, når det nye forløb er klart. 

5. Opbyg en ønskeliste

Du skal vide allerede nu, hvad du ønsker at være investeret i. Du skal opbygge en ønskeliste på minimum 20 selskaber, som du ønsker at købe aktier i, hvis de rammer et rimeligt niveau.

Mange holder sig tilbage fra at gøre arbejdet, fordi de tænker, at de først vil sætte sig ind i det, når det kommer et såkaldt crash.

Under corona-dyppet i marts 2020, underviste jeg helt hold af sådanne kursister, som havde kigget med på sidelinjen og som meldte sig til i sidste øjeblik.

Kursisterne på det hold blev ret stressede, fordi de tager lidt tid at lære om value investering – og det tager tid at finde de vidunderlige selskaber. De her kursister havde en forventning om at kunne gøre det på et par uger, og dyppet fløj lige forbi de fleste af dem.  

Det er vigtigt at forberede sig til det ved at bruge tid på at researche dine virksomheder i forvejen. Der er faktisk ingen tid at spilde. Kom i gang nu.

I min e-bog Bliv Fri kan du lære meget mere om, hvordan du researcher virksomheder. Du kan downloade den her.