Mens du arbejder på at blive økonomisk uafhængig, kan du blive fanget i et job, hvor du har svært ved at føle arbejdsglæde af forskellige grunde. 

Jeg har selv været der.

Under og mellem mine to graviditeter arbejdede jeg for en chef, som gjorde livet besværligt for mig. 

Da jeg gik i en krævende fertilitetsbehandling og oven i købet passede en døende mor, kunne jeg slet ikke overskue at skifte job og måtte leve med at arbejde under en misbilligende chef i flere år.

Der kan være personlige årsager til, at vi i en overgang bliver nødt til at blive i et job, hvor vi ikke trives.

Nogle gange må vi tage regntøjet på og vandre igennem stormen. Men hvordan trodser vi uvejret og hopper lidt i vandpytterne, mens vi bevæger os frem?

Jeg havde flere år til at øve mig på at opdyrke småtingslykke og fremtvinge arbejdsglæde i en ellers svær situation.

For sådan er livet jo indimellem, før vi er økonomisk uafhængige. Der er tider, hvor du må tage dig sammen og dukke op på en arbejdsplads og gøre dit bedste – dag ud og dag ind – selvom det er svært.

Den gode nyhed er, at du har magten over, hvor slemt du tillader det at blive. Du kan få det bedste ud af det.

Her kommer mine syv trick til at opnå mere arbejdsglæde.

 

1. Mind dig selv om, hvorfor du tog jobbet

Du har helt sikkert haft nogle ideer om, hvad der var godt ved at tage jobbet. Måske så du det som et skridt på vejen til noget andet.

Fokuser på, hvad du får ud af det.

Måske glemmer du lidt, hvor du var, dengang du tog jobbet. Måske havde du brug for indtægten? Måske var det et skridt i en ny retning? Måske var det noget, du prøvede af?

I mit tilfælde huskede jeg på, at jeg var motiveret af, at jeg ville gøre noget godt som journalist. Jeg ønskede at være med til at løse problemer, og det fokuserede jeg på hver dag. 

Jeg var der for læseren. Jeg var der for samfundet.

Mit job handlede ikke så meget om mig, og det gjorde det nemmere at dukke op hver dag. Nå ja. Og så var pengene da også ret rare. 

2. Dyrk taknemlighed

Hver dag skal du finde tre ting, som du er taknemlig for i løbet af din arbejdsdag. Alt tæller. 

Om det er frokosten i kantinen, grin og latter med en sød kollega, udsigten fra dit skrivebord eller et nyt spirende venskab.

Skriv det ned, som du er taknemlig for.

Læs det senere op og mærk tanknemligheden.

Min taknemlighed lå i det små ting. Synet af langsomt dalende snefug på Københavns Rådhus. En gåtur i Ørstedsparken i frokostpausen. Lunt rugbrød med smør på fra kantinen om morgenen.

3. Husk på, hvem du hjælper

I ethvert job hjælper du nogen.

Hvis du passer kiosken i en tank, så tænk på alle de bilister du hjælper med at komme godt frem.

Uden dig ville de ikke kunne besøge syge moster Oda på landet eller hente deres børn.

Din hjælp er vigtig.

4. Sæt grænser 

Du skal passe på dig selv og sørge for, at du sætter de grænser, som du har behov for. Om det er at gå til tiden eller få lidt frisk luft i frokostpausen. Måske er det at sige fra over for opgaver, der egentlig ikke er dine. 

Sæt din grænse – og går det med venlighed.

Husk, du behøver ikke altid at forklare. Du kan bare sige det. Nogle gange gør vi os svagere ved at begynde at undskylde og forklare, fordi vi i virkeligheden forsøger at retfærdiggøre os og få deres tilladelse til at sætte en grænse. Det kan du ikke altid forvente.

Bare sæt din grænse og ti stille og smil.

“Desværre, det kan jeg ikke i dag.”

5. Sørg for at gøre mere, end du bliver betalt for

Du skal sætte grænser og passe på dig selv. Men…du skal også kigge efter muligheder for at give mere, end der forventes af dig.

Er det muligt at gøre begge dele? Give mere end forventet og passe på dine grænser?

Ja, selvfølgelig.

Du kan godt gå til tiden og sørge for, at du får nok hvile, samtidig med, at du gør noget ekstra for at hjælpe dem, der kommer forbi din kiosk.

Lad os gå tilbage til eksemplet med tankpasseren. Han kan gøre noget ekstra i arbejdstiden.

Forleden skulle jeg have luft i mine dæk. Jeg har fundet en lille-bitte tankstation, hvor indehaveren udfører den mest vidunderlige service. Jeg stod og kiggede undrende på vandslangen (don’t ask). Tankpasseren kom løbende ud for at give mig den korrekte slange. Ikke nok med det. Han puttede luft i mine dæk for mig og forklarede mig alt om det.

Luft i dæk er en gratis gør-det-selv service. Jeg havde lige været på en anden tankstation, hvor der var hul i luftslangen – hvilket betød, at den faktisk trak luft UD af mine dæk. Der var ingen hjælp at hente fra teenageren i kiosken på den tankstation. Kun et skuldertræk. 

Den venlige tankpasser nægtede at modtage betaling. Til gengæld kan han være sikker på, at jeg tanker op der fra nu af.  

Hvor kan du være ekstra hjælpsom i dag? Hvem kan du smile til? Hvem kan de give lidt medvind – uden at ønske at få noget igen? 

6. Beløn dig selv efter en indsats

Da jeg arbejdede i et svært miljø med opgaver, som passede dårligt til mig, sørgede jeg altid for at ligge noget godt efter en opgave.

Først når jeg var kommet godt i gang, måtte jeg tage min første kop kaffe.

Når jeg havde ringet alle kilderne hjem, måtte jeg spise frokost.

Når jeg havde skrevet kladden til den første artikel, belønnede jeg mig med en 10-15 minutters gåtur.

Jeg bruger det også hver dag som motiverende trick med mine børn. “Ja, når du har ryddet op, kan vi lege tagfat.” 

7. Byg dine evner og dit brand op

Se frem mod det næste og begynd at forberede dig.

Hvordan?

Du skal bygge to ting op: Dine færdigheder og dit brand.

Dine færdigheder bygger du op ved at lære noget hver dag. Du kan både lære i jobbet og lære ved at tage kurser, efteruddanne dig, læse og lære. 

Dit brand bygger du op ved at netværke og ved din online tilstedeværelse. Er du allerede i den branche, som du ønsker at gøre karriere i? Så sørg for at udvide dit netværk.

Hvordan skaber du du en tilstedeværelse online? Brug de sociale medier til at connecte til de relevante og sørg for at skrive hjælpsomme faglige tips på de sociale medier. Det er jo bare en anden måde at netværke på.

8. Brug tiden på at opbygge aktiver

Jeg ved godt, at jeg sagde syv tricks, men her kommer det med at give mere end forventet..du får her et ottende punkt.

Det er vigtigt, at du sætter penge til side og investerer, så du kan blive økonomisk uafhængig.

Dermed undgår du at havne i en lignende situation, hvor du er tvunget til at blive på en arbejdsplads, hvor du måske ikke trives. 

Du kan bruge tiden til at blive dygtigere til at investere ved at downloade min e-bog Bliv Fri. Du kan downloade den her