Velhavende mennesker har et specielt mindset.
Vi ser gang på gang, at milliardærer som mister deres formue, formår at bygge den op igen. Det er fordi, de har en metode og et mindset, som virker.
At være god til at opbygge en formue har meget at gøre med, hvordan du tænker om penge.
Jeg har her syv penge mindset , hvis du gerne vil skabe flere af dem.
Jeg siger med vilje ikke “tjene” penge, fordi det hører til en verden, hvor penge er noget, som du sælger din tid for at tjene. Tænker du på den måde, spænder det ben for dig. Du skal udover det stadie, hvor du tænker i lønforhøjelse og sammenligner dig med dine kolleger.
Du skal gerne nå et sted hen, hvor penge tjener sig selv – allerede her har vi det første store mind trick:
1. Penge er noget de skaber, ikke tjener
Jeg ved godt, at det lyder lidt hokus pokus at “skabe” penge. Som om vi alle sammen havde et trykkeri i kælderen.
Men kommer du over at tænke på penge, som noget du “tjener” – som en fabriksarbejder med et stempelkort – er du allerede nået meget længere end de fleste.
Hvad er forskellen på at tjene penge og skabe penge?
At “tjene” penge er timelønsbaseret.
At “skabe” penge får dig til at tænke mere som en iværksætter.
Du “tjener” som stuepige i et stort hus. At “gå i tjeneste” er noget, der sker som del af et ansættelsesforhold.
Det betyder med andre ord, at du er lønslave – og hvis du ikke passer på, er du det resten af livet.
Penge er ikke bare noget, som står passivt på en konto.
Velhavende mennesker får deres penge til at arbejde hårdt for sig, så de ikke behøver at arbejde hårdt for pengene hele livet.
Hvordan får man penge til at arbejde hårdt for sig? Jeg kender ingen bedre metode end at investere i aktier. Gennem aktier bliver du medejer af en virksomhed uden at skulle arbejde i den. Du får ejerens fordele og overskud – minus det hårde arbejde.
Jeg har beskrevet, hvordan jeg investerer efter rigmanden Warren Buffetts metode her, hvilket har givet mig et ekstraordinært godt afkast.
2. De tænker positivt om penge
For det første ser de på penge som noget, der er rigeligt af.
Pas på med at tænke på penge som en begrænset ressource, som du skal føle lidt dårlig samvittighed over at få mere af. Det er en stor fælde, som vil holde dig fattig. Tænk på penge som energi, der er uendelig.
Rige mennesker tænker også på alle de gode ting, som de kan gøre med penge. De har en klar positiv association, Punktum.
Dette betyder også, at de tænker positivt om rige mennesker – ikke negativt. De kunne aldrig finde på at være misundelige over en fed bil, som kører forbi. I stedet tænker de på det som noget, de også selv kan opnå, hvis de vil.
De bliver inspirerede, når de ser nogen, som har mere end dem selv – ikke misundelige.
3. De sætter høje mål
Folk med et fattigt mindset sætter “rimelige” mål. De kigger på deres naboer, kolleger og sætter baren nogenlunde i midten.
Rige mennesker derimod sætter deres mål et sted, som de ikke helt er familiære med.
De sætter deres mål langt uden for deres komfortzone og så finder de ud af, hvordan de kommer derhen.
Du har måske hørt historien om, hvordan rigmanden Warren Buffett allerede som barn forudså, at han ville blive millionær som ung. Det er den slags mindset, du skal have fat i. Erklær det og gå efter det.
Jeg havde en gang en coach, som talte om at tidoble ens mål med jævne mellemrum. Hvad ville dit mål være, hvis du skulle sætte et nul bag på?
Lad os sige, at dit mål er at tjene 50.000 kr. i månedsløn… Advarsel: rød knap lyser her!
Du er faldet i den første fælde. Du tænker som en lønslave. Du skal ikke tænke i slaveløn på månedsbasis.
Tænk hellere på, hvordan du kan opbygge din formue, alle dine aktiver. Hvor stor skal din formue være om et år?
Bonusinfo. Warren Buffett får faktisk kun en indkomst på 100.000 dollar om året, det vil sige omkring 650.000 kr. om året. Det er hans “indtægt”. Alligevel blev han en af verdens rigeste mænd (indtil han begyndte at donere sin formue væk). Han er aldrig prioriteret sin indkomst. Han har opbygget sin formue.
Skal du absolut tænke i indkomst, så mål den på årsbasis i stedet for månedsbasis.
I det her tilfælde vil det svare til en årsindkomst på 600.000 kr. Hvordan lyder det at få en årsindtægt på 6 mio. kr? Skræmmende?
Hvis det ikke lyder skræmmende, fordi du måske allerede – måske som iværksætter – allerede har haft en indtægt på 6 mio. kr, så skal du gange det tal med ti en gang til. Hvordan lyder en årsindkomst på 60 mio. kr? Begynder det at blive skræmmende? Godt.
Hvad er ideen med at gange dine mål med 10? Det vil ryste dig og tvinge dig til at tænke i nye baner. Det vil gøre dig kreativ og højne din energi. Du kommer ikke dertil ved at dase på sofaen. Der vil komme nye løsninger og handling bag.
Det vil ikke få dig til at opbygge et nyt liv, hvis din målsætning er en lønforhøjelse på tre procent. Der er ingen energi i tre procent.
4. De er gode til at modtage
Når livet giver dem noget godt, så tager de imod det. De er ikke typerne, som siger “Ej, det er alt for galt. Det behøvede du virkelig ikke,” når de modtager en gave.
Kender du de typer? De kan faktisk være lidt irriterende at give gaver til. Næste gang kommer du da med noget mindre. Din generøsitet skrumper i kontakten med de typer.
Rige mennesker siger “Tak, den bliver jeg glad for.”
De fortæller også sig selv, at de fortjener at modtage de penge, som de har sat sig for at tiltrække. Der er ingen følelser af skam forbundet med at få meget af noget godt.
De tror på, at det er deres ret at blive velhavende, hvis de skaber værdi for andre. Dermed sætter de sig selv i gang med at skabe massiv værdi for andre – fordi det er vejen til massiv velstand.
5. De føler ikke frygt
Som Warren Buffett sagde på den seneste generalforsamling i Berkshire Hathaway:
“Finansiel frygt er ikke noget, som hverken jeg eller Charlie har oplevet.”
Det citat fascinerede mig.
Warren Buffett har været igennem nogle vilde oplevelser, bl.a. finanskrisen. Nogle af de enkelte investeringer, som de to har foretaget gennem deres selskab Berkshire Hathaway, viste sig senere at være rådne æg .
Et eksempel er investeringsbanken Salomon Brothers, som blev involveret i en skandale om ulovlige bud på obligationer. Warren Buffett måtte i hal hast flyve med et privatfly fra Omaha til New York og indsætte sig selv som bestyrelsesformand for at redde banken.
Det var en hæslig affære. Følte han virkelig ingen frygt dengang? Tilsyneladende ikke.
Ifølge deres egne udtalelser, er de fuldstændig blottet for “finansiel” frygt.
Mit gæt er, at de trods alt er almindelige dødelige med hele paletten af følelser, som hører sig med at være menneske, men at de har fundet en måde at blokere frygt på, når de investerer.
De har lært at operere med en vis grad af usikkerhed om fremtiden. Ikke alene føler de ikke frygt – de er gode til at handle på trods af den frygt, som normale mennesker føler.
Som aktieinvestor betyder det, at de er komfortable med at investere, når det ser allerværst ud. De kan godt købe aktier i selskaber, hvis aktiekurs dykker, og hvis umiddelbare fremtid ser usikker ud.
Men husk: de køber ikke alene, fordi aktien falder. De undersøger deres investering til bunds. De køber på trods af, at aktien falder.
6. De forpligter sig
Fattige mennesker giver hurtigere op.
Rige mennesker er ret stædige.
De sætter deres mål og bliver ved.
De tager ikke de første nederlag eller afslag for gode varer. De forsøger igen og igen og igen. De justerer deres taktik og begynder forfra næsten dag.
Vi kender alle sammen historien om Thomas Edison, som opfandt el-pæren.
“Jeg har ikke fejlet. Jeg har blot fundet 10.000 måder, der ikke fungerer,” er han kendt for at have sagt.
Folk bliver ikke helt tilfældigt rige (med undtagelse af de få med en rig onkel i udlandet). Folk bliver rige, fordi de beslutter sig for at blive rige.
Er du fast besluttet på, at dine mål skal lykkes for dig? Eller giver du op, når det bliver lidt besværligt, eller når du møder modstand?
Inden for aktiemarkedet er der to typer investorer: Nogle mennesker bliver skræmt fra vid og sans, første gang de oplever, at aktier falder. De sælger i panik og kommer aldrig tilbage til aktiemarkedet.
Desværre går dette ofte i arv. Jeg hører folk være bange for aktier, fordi deres forældre eller endda bedsteforældre engang tabte penge på aktier.
Den anden type ser aktiefald som en mulighed og får for alvor mod på at investere og skabe sig en formue.
Hvilken type er du? Hvad vil du give videre til kommende generationer?
Finanskrisen blev vendepunktet for mig som investor. Du kan læse om min erfaring med finanskrisen her.
7. De har fokus på at lære mere
De farligste ord i det danske sprog er: “Det ved jeg allerede.”
Nej, du ved ej. Du kan altid lære mere.
Du er ikke en god investor, fordi du engang for ti år siden tog et kursus. Du skal blive ved med at lære og suge viden til dig.
Hvis du ikke er velhavende endnu, så er det fordi, at der er noget, du endnu ikke ved eller endnu ikke har lært.
Hvis du undgår at tage kurser, fordi du ikke tror, at du har nok tid eller penge, så har du et problem: Du er ligesom en, der forsøger at skubbe en last op ad bakken – uden at sætte hjul på.
Som Benjamin Franklin engang har sagt: “Hvis du tror uddannelse er dyrt, så prøv med uvidenhed.”
Husk at læse min e-bog Bliv Fri. Du kan downloade den her.