Jeg lærte det her trick af en coach engang: Når du sætter dig et mål, så sæt dig et meget ambitiøst mål.

Lad være med at være bedstefar realistisk. Vær modig og ambitiøs. Find din indre Jeff Besos eller Elon Musk, og så prøv igen.

Når vi sætter os meget ambitiøse mål, så får vi tunet motoren, som skal få os derhen. Der kommer meget mere kraft og power bag vores indsats.

Hvis vi derimod lytter til den kritiske bedstefar (eller hvem det nu var i dit liv, som altid kom med indvendinger), så sætter du dig et lille (og i bedstefars øjne realistisk) mål, men også et mål som føles lidt fladt. Flade mål giver flad energi. Store mål giver kraftfuld energi.

Hvad har du sat dig af mål om formue om fem år? Har du ikke sådan et mål? Så er det på tide at sætte det. For uden mål og uden en plan, så kommer du slet ikke ud at køre. Du tror måske, at du er ude at køre, fordi du sidder i bilen. Men det er du ikke, for du har glemt at tænde for motoren.

Hvis du har sat dig et mål, hvad sker der hvis du fordobler det mål? Hvad sker der, hvis du ti-dobler det? Sætter et nul bag på?

Min coach opererede altid med, at jeg skulle tidoble mine mål.

Her er nogle spørgsmål, som kan få dig i gang med at sætte nogle mål:

Hvornår vil du være gældfri?

Dette bør naturligvis være et af dine første mål. Forestil dig, at du aldrig mere skal betale af på studiegæld, boliggæld, gæld fra kreditkort, forbrugergæld. Forestil dig, at du kan sige: “Jeg er gældfri.”

Nogle argumenterer, at renten er meget lav, og at det derfor giver god mening at have gæld. Men renten kommer til at stige, og så bliver din gæld dyrere. Derudover handler det her med at være gældfri også meget om en mental tilstand. Det skaber et stort overskud i sindet at kunne sige ordene: “Jeg er gældfri. Jeg har ingen gæld.” Når du ikke har nogen gæld, så har du langt større frihed til at sige et job op, fordi der netop ikke er den gæld, som tynger dig.

Hvornår vil du være økonomisk uafhængig?

Forestil dig, at du ikke behøver at gå på arbejde, men kan vælge at gå på arbejde, fordi du elsker det job, som du har lige nu.Mange mennesker sidder fast i arbejdsmiljøer, hvor de ikke trives, fordi de ikke har den frihed. Den kan du vælge at have. 

Hvor stor er din formue om 5 år? Om 10 år?

Og kan du fordoble målet? Ti-doble målet? Hvad gør det ved dig, når du forestiller dig, at du havde f.eks. 10 mio. kr. i investeringer til at leve af?

Hvor stort et afkast vil du lave i gennemsnit hvert år?

Mange folk, som investerer i såkaldte passive investeringer som ETF’er (exchange traded funds), der følger brede aktieindeks, regner med at få et afkast på 4-6 pct. om året. Jeg bliver helt træt og flad, når jeg hører, at folk stiller sig tilfredse med så lave afkast. Jeg vil som minimum have 15 pct., og stiler også efter højere. Når man investerer som Warren Buffett gør, kan man sagtens lave 15 pct. om året.

Hvor stor skal dine børns børneopsparing vokse sig til?

Hvad vil du give dem med i livet, når de skal til at starte alt op? Vi er alle sammen ramt af det samme loft på børneopsparinger, men afkastet kan vi bedre selv styre. Mange tror, at man ikke kan investere børneopsparingen, og det kan man altså sagtens. Afkastet er endda skattefrit. Når nu vi er ved det, så husk også at oprette en aldersopsparing til dine børn. 

Hvor meget vil du have i pensionsopsparing, når du går på pension?

For du regner vil ikke med Folkepensionen? Jeg anbefaler altid, at folk skruer godt op for indbetalinger til pensionsordninger. Ratepensionen giver mest mening, hvis du betaler topskat, da der er fradrag i din indkomst det år, hvor du indbetaler. Har du topskat, ville jeg dog ikke tøve et sekund med at indbetale helt op til grænsen. Alle uanset situation bør betale de 5.200 kr. hvert år til aldersopsparingen.

Hvor meget vil du give til velgørende formål om 30 år?

Jeg elsker det her spørgsmål, fordi det minder dig om, at du kan gøre godt med dine penge, hvis du bliver rig. Mange er lidt bange for ord som rigdom, penge og velstand. Mange lider under en følelse af, at det er lidt forbudt at ønske at blive rig. Måske ligger der bag pengetabuet en opfattelse af, at rige mennesker tager fra andre. Derfor er det så vigtigt at huske på, at rige mennesker kan være gavmilde og give til en masse gode formål. Det bør faktisk være en del af din økonomiske planlægning.

Husk du kan lære at investere som Warren Buffett bl.a. ved at læse min e-bog Bliv Fri.