Hvor meget er 1.000 kr.

1.000 kr. siger du?

Wrong!

Dette er en vandrehistorie, og måske er den løgn, men jeg fortæller den alligevel, for pointen er sand.

En gruppe børsmæglere mødte Warren Buffett i en elevator. Måske var det hos Salomon Brothers, som han var med til at redde tilbage i 1990’erne. Måske er det aldrig sket.

På gulvet i elevatoren lå en penny. Warren Buffett var kendt for at være mådeholdende, nogle ville måske endda kalde ham nærig. Ville han samle den op?

Børsmæglerne kiggede på mønten, på Warren Buffett og på hinanden. Warren Buffett kiggede på mønten, men samlede den ikke op. Elevatoren begyndt at køre, og Warren Buffett blev stående. 

Kan du låne mig en mønt, Warren?

Lad os lige hoppe til en anden historie. Og denne gang er den dokumenteret og sand. Den står beskrevet i bogen Snowball af Alice Schroeder.

Warren Buffett skulle ud og flyve med Kay Graham, ejeren af Washington Post. De var meget knyttede, og Kay Graham var meget gavmild mod Warren Buffett. Hun havde inviteret ham på utallige overdådige middage med statsoverhoveder og filmstjerner i Washington, og hun lod ham altid overnatte i huset, når han var i Washington og låne hendes penthouse lejlighed, når han skulle til New York. Da hun bad om ti cents til en mønttelefon, fiskede Warren Buffett 25 cent frem og gik hen mod en kiosk for at veksle den. Hun standsede ham.

”Warren, du kan godt lade mig spilde 15 cents.”

Tilbage til elevatoren. Der lød et lille ding og elevatoren var nået til den etage, hvor Warren Buffett skulle af. Han bukkede sig ned og samlede mønten op og vendte sig mod børsmæglerne.

”Begyndelsen på den næste million,” sagde han og gik ud af elevatoren.

Well. Måske var det sådan det foregik. Pyt med om det er sandt. Pointen er sand.

Fordobling og fordobling og fordobling…

Og pointen er, at Warren Buffett aldrig ser penge, som havende den værdi, som de har i nuet. Han ser den værdi, de kan have i fremtiden. Han sætter nutidsværdien sammen med fremtidsværdien. De to værdier bliver et for ham. Hvis en dollar kunne blive til ti dollar, så var de allerede ti dollar i hans øjne. Eller en million dollar. 

Jeg vil foreslå dig at gøre det samme. Hvis du investerer og laver et afkast på 24 pct., så bliver dine penge fordoblet på 3 år. Og tre år efter er de fordoblet igen. Og tre år efter fordoblet igen. Og så videre. 

Hvorfor hedder biografien om Warren Buffett Snowball (snebold)? Fordi penge for Warren Buffett er ligesom en snebold, der triller ned af en bakke og bliver til en kæmpemæssig snebold. Og hvis du lader den rulle bliver den bare større og større i det uendelige.

Lad os regne lidt på de 24 pct. Det er tæt på Warren Buffetts årlige afkast, og nemt at regne med, fordi det fordobles hvert tredje år.

På tre år er de 1.000 kr. blevet til 2.000. På seks år til 4.000 kr. På ni år til 8.000. På 12 år til 16.000. På 15 år til 32.000 kr. På 18 år til 68.000 kr. På 21 år til 136.000. På 24 år til 272.000 kr. På 27 år til 544.000 kr. På 30 år til 1,8 mio. kr.

Så hvor meget er 1.000 kr.?

Begyndelsen på din næste million.

Rigtigt!

Du kan læse mere om Warren Buffetts måde at tænke om penge i e-bogen Bliv Fri. Den er næsten gratis. Den koster kun din e-mail. Download den her.