Forleden fik jeg en flok til at rejse sig op og gå ud til køkkenfesten i stedet for at være ved middagsbordet i stuen. Her er, hvad der gik galt for mig.

En gammel veninde viste sin Gucci-taske frem og fortalte, at det var hendes datters. Jeg spurgte forbløffet, hvordan en 15-årig havde råd til at købe Gucci-tasker. 

Moren fortalte, at hendes datter havde fritidsjob og var god til at spare penge op.

Og det er jo også rigtigt fint.

Men tænk hvis nu, hun investerede pengene i stedet for at købe tasker for dem. Tænk, hvad de penge kunne blive til.

Og det var her, at jeg begik fejlen. Jeg sagde det højt.

 To Guccitasker kan blive til 51 millioner

Jeg fortalte hende, at 10.000 kr. investeret i et aktieindeks i 1942, ville være blevet til 51 mio. kr. i dag, hvis man bare fulgte markedet.

Tænk, hvor mange penge hendes datter kunne have i fremtiden, hvis hun investerede de penge, som hun tjente i stedet for at købe Gucci-tasker.

Hvad fik jeg ud af det?

En mindre sjov fest.

Og en følelse af, at jeg snakkede som Joachim von And.

Hvad fik moren ud af det? Heller ingenting.

Hun begyndte under alle omstændigheder ikke at investere, og det gjorde datteren heller ikke.   

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan man får sin partner, sin mor eller sin bedste veninden til at spare op og investere, og mit svar vil altid være: lad dem være. De er på deres egen rejse, og du er på din.

Det er bedre at tie stille med, hvad du foretager dig – i hvert fald blandt dine venner, hvis aktier ikke interesserer dem.

Sandheden er, at folk begynder at investere, når de er klar til det, og der er meget lidt, du kan gøre for at påvirke dem.

En langt bedre strategi er at diskutere investering med folk, som er længere fremme i deres rejse som investor end dig.

Vælg dem der er bedre end dig 

Warren Buffett blev engang spurgt af en 14-årig, hvad hans bedste råd var for at få et liv med success.

Han svarede, at det var omgive dig med folk, der er bedre end dig selv, fordi du helt naturligt vil bevæge dig i den retning.

Hvortil hans partner Charlie Munger – der altid kommer med de sarkastiske sidebemærkninger – tilføjede: “Og hvis det gør dig upopulær blandt dine kammerater, så til helvede med dem.”

Nu synes jeg ikke, at du skal undgå familie og venner, bare fordi de ikke lige forstår sig på aktier. Jeg vil i stedet foreslå, at du vælger, hvad du vil bruge hver gruppe til.

Tante Oda og hendes søstre synes måske, at aktier lyder frygteligt risikabelt, men det kan meget vel være, at hun er den bedste tæppebanker nord for Sønderborg, så du kan selvfølgelig tale rengøring og støvsugning med den side af familien.

Måske har din bedste ven fra gymnasiet en forbrugsgæld så stor som Valby bakke, men det kan være, at han er den bedste tennisspiller i din omgangskreds. Så kan du naturligvis blive ved med at spille tennis med ham hver onsdag eftermiddag. Men sørg for at holde samtalen på tennissko og Wimbledon og den slags. Skulle samtalen falde på på økonomi og aktier, så skynd dig at før den tilbage til tennisbolden.

Vi lader os hive ned 

Der sker nemlig det, at vi helt ubevidst forsøger at falde ind i flokken. Det er et urinstinkt, som oprindeligt har beskyttet os. Hvis vi ikke passede ind i flokken, betød det, at vi ikke overlevede.

Sådan er det naturligvis ikke i dag. Du kan naturligvis overleve i det moderne samfund, selvom du skiller dig ud, og i dag kan du have mange flokke at skifte imellem. Men urinstinktet er der stadig. Det sidder i din krop.

Derfor skal du tie en stille med dit projekt om at blive økonomisk uafhængig i din vanlige omgangskreds. Du skal finde en anden kreds, som er mere ligesindet på området, som du kan diskutere det med.

Du er selvfølgelig velkommen i Gruppen Penge og Frihed på Facebook, hvor vi diskuterer aktier og penge på livet løs.

Du kan også hente meget inspiration fra biografier af rigmænd. Bogen the Snowball af Alice Schroeder giver et ganske godt indblik i Warren Buffetts liv. Når du har fået indsigt i, hvordan Warren Buffett eller Charlie Munger tænker, kan du forestille dig, hvordan de ville agere i forskellige situationer. På den måde skaber du dig nogle fiktive rollemodeller, som løfter dig op.

Har du lyst til at investere, skal du være velkommen til at downloade min tjekliste med 12 spørgsmål, som du bør stille dig selv om en virksomhed, før du investerer. Den kan du downloade her.