Hvad foretager en af verdens bedste aktieinvestorer sig under coronakrisen? Svaret er simpelt: næsten ingenting – bortset fra at lave brandudsalg af flyselskaber. 

Det er selvfølgelig Warren Buffett, som vi taler om.

Han løftede sløret for sine seneste investeringer – eller mangel på samme – på en højst usædvanlig generalforsamling i Berkshire Hathaway. Han talte til en tom konferencesal og måtte endda undvære sin 96-årige partner Charlie Munger, som ikke kunne flyve fra Californien til Omaha.

En anden ting var også anderledes i år. Tonen var alvorlig.

Her er, hvad han sagde om coronakrisen og aktiemarkedet.

1. Der kommer måske både et nyt aktiecrash og en depression 

“Du skal aldrig lade en god krise blive spildt.”

Warren Buffett indledte mødet med dette citat, som stammer fra Rahm Emanuel, der var Obama’s stabschef under finanskrisen. 

Der er ingen tvivl om, at Warren Buffett anser pandemien for at være en større krise – også større end vi hidtil har set.

Ellers ville han ikke bruge dette citat til indledning, når han endnu ikke har investeret i en eneste virksomhed.

Det står lysende klart for den vakse læser, at Warren Buffett venter på, at aktierne falder meget mere, end de hidtil har gjort.

Men hvor meget skal de falde? De fleste indeks faldt 30 pct. i marts 2020.    

I 1929 faldt aktieindekset Dow Jones Industrial Average fra omkring 1.000 dollar til 179 dollar henover to år. Det tog 29 år, før indekset nåede op på det tidligere niveau.

“I 1929 troede folk ikke, at det var en depression. De troede bare, at det var en recession,” sagde Warren Buffett.

Befinder vi os et tidspunkt, hvor aktierne kommer til at miste 80-90 pct. af deres værdi?

Warren Buffett besvarede også det spørgsmål.

“Ingen ved, hvad der vil ske i morgen.”

2. Verden har forandret sig, og det har virksomheder også 

“Når fakta forandrer sig, så skifter jeg mening. Hvad gør du, hr.?”

Warren Buffett citerede Keynes for dette.

Han har nemlig selv skiftet holdning til flyselskaber, som han under coronakrisen har solgt helt ud af. Han solgte alle Berkshire Hathaway’s aktier i fire amerikanske selskab: Delta, Southwest, American og United Airlines. De blev oprindeligt købt for omkring 8 mia. dollar, og de blev solgt for omkring 6 mia. dollar – altså med et solidt tab.

“Jeg var overrasket over volumen. Vi kom af med hele vores position,” sagde han med en let skjult forundring. Man kan næsten høre ham undre sig over, hvem der dog vil have flyselskaber nu, hvor 90 pct. af deres fly står på jorden.

Det er et meget drastisk salg set i lyset af, at Berkshire normalt aldrig sælger aktier.

“Når vi køber en virksomhed, så køber vi så meget, som vi overhovedet kan og beholder det i så lang tid, som vi kan. Når vi skifter mening, så gør vi det ikke halvhjertet. Når vi sælger noget, så sælger vi det hele. Vi trimmer ikke,” sagde han.

Hvorfor solgte han så? Fordi flyselskaber ikke er den samme forretning som før:

“Folk er blevet bedt om ikke at flyve. Det har forandret flyselskaberne på en afgørende måde.”

Den amerikanske regering er kommet med en redningspakke til flyselskaberne, og den består af en blanding af hjælp og lån.

Warren Buffett er ikke så glad for lånene.

“Det skal betales tilbage, og det bliver taget fra indtjeningen.”

Han understregede også, at der er mange ubekendte.

Vi ved ikke, hvornår de kan flyve igen og under hvilke forhold. Vi ved heller ikke, om folk vil flyve lige så meget som før. Vi ved ikke, hvor mange lån de i sidste ende får brug for. Vi ved ikke, om de går konkurs.

“Fremtiden er meget mere uklar for mig nu,” sagde han. 

3. Virusen kan vende tilbage

“De fleste tror, at spredningen vil aftage hen over sommeren. Her siger jeg, at den kommer tilbage senere. Hvordan vil det amerikanske folk reagere?”

Virussen kan blive svært at komme sig over for familier, for virksomheder og for økonomien. Og bedst som man tror at man er i gang med genopbygning, kan den rejse sig på ny og lukke lande ned igen.

“Vi har at gøre med en virus som spreder sine vinger på en uforudsigelig måde. Hvordan amerikanerne reagerer på det. Der er mange mulige udfald,” sagde han.

Et udfald kunne være, at aktier vil falde meget mere, end vi har set hidtil i marts, fordi folk bliver angste. Han talte om, at det er vigtigt at gøre sig klart, at aktier kan falde – og de kan falde meget.

Kommer virussen tilbage efter sommeren, kan angst sprede sig præcist, som virussen spreder sig.

“Angst er som en virus. Den spreder sig hos nogen med større fart. Jeg har aldrig oplevet finansiel angst, og det har Charlie heller ikke,” sagde Warren Buffett.

4. Virksomheder er stadig dyre – og de er ikke det samme værd 

Warren Buffett købte ingenting, da aktierne dykkede i marts.

Hvorfor egentlig ikke?

“Vi så ikke noget, som var attraktivt,” sagde han.

Hvad betyder det? Det betyder, at selskaberne var alt for dyrt prissat på aktiemarkedet.

Berkshire Hathaway købte ikke engang egne aktier tilbage – såkaldte aktietilbagekøb – selvom aktier i selskabet faldt under et niveau, hvor de tidligere har købt aktier tilbage.

Hvorfor lod Warren Buffett ikke selskabet købe aktier tilbage?

Fordi værdien af Berkshire Hathaway var faldet.

“Værdien af visse ting er faldet – vores opkøb af flyselskaber var en fejl – Berkshire er i dag mindre værd, fordi jeg begik den fejl. Der er andre af den slags.” 

Mange af Berkshires selskaber lider under coronakrisen. Det gælder især dem, der sælger forbrugsvarer som bl.a. Diary Queen og See’s Candies, som mistede sin vigtige omsætning af påskeæg.

“Prisen har ikke været et sted, hvor det føles meget bedre for os end andre ting – inklusiv det alternative brug af pengene… muligheden for at kunne træde ind i noget i et stort omfang.”

Warren Buffett vil gerne have mange kontanter, så han kan foretage store opkøb.

Det passer fint med den sidste pointe…

5. Kontanter er konge, når der er krise 

“Det er et meget godt tidspunkt at optage lån på,” sagde Warren Buffett. 

Han taler naturligvis ikke om dyre kreditkort-lån. Han taler om at udnytte den historisk lave rente.

Warren Buffett og Berkshire Hathaway har 125 mia. dollar i kontanter. Det er absurd mange penge, og det er i hvert fald nok til både at beskytte Berkshire Hathaway og lave store opkøb af nye virksomheder.

Ikke desto mindre har Warren Buffett optaget nye lån for nyligt.

“Berkshire har faktisk optaget lån. Vi har ikke brug for det. Men det synes at være en god ide over tid,” sagde han.

Han forklarede på mødet, at der blev optaget rekordmange lån efter, at den amerikanske nationalbank sænkede renten i marts. 

“Der er ikke mangel på funding til renter, som vi ikke ville investere til. Vi har ikke gjort noget endnu, fordi vi ikke har fået øje på noget attraktivt. Men det kan ændre sig,” siger han.

Som han siger: “Du skal aldrig lade en god krise gå til spilde.”

Det oprindelige citat fortsætter faktisk.

“Det er en mulighed for at gøre ting, som du endnu ikke tror er mulige.” 

De investeringer Warren Buffett foretager det næste år eller to vil løfte Berkshire op til en niveau, vi endnu ikke havde forestillet os var muligt. 

Hvad med dig? Skal du også gøre ting, som du i dag ikke tror er muligt? Du kan lærer mere om, hvordan du investerer som Warren Buffett, kan du læse med min e-bog Bliv Fri. Du kan downloade den her.