Læg mærke til, hvad stemmerne i dig siger. For det de siger, bliver din sandhed.

Hvis du går rundt og siger til dig selv, at penge er noget skidt noget, eller at du ikke har forstand på det, så bliver det virkelig svært for dig at tiltrække velstand.

Dit liv bliver skabt af din barndoms stemmer. Måske din fars, måske din mors eller måske en gammel klasselærers begrænsede indstillinger. 

Hvad siger dine stemmer?

At rige mennesker er grådige? At folk med aktier er kapitalister? At penge er roden til alt ondt?

Hvad det end er, så skal du foretage dig en grundig mental rengøring, for sætningerne påvirker dig mere, end du aner. 

Men ingen stress. Du beslutter dig blot for at skifte sætningerne ud. 

Du får her indblik i ti af de sætninger, som jeg har besluttet mig for at bruge.

Måske kan du også begynde at bruge nogle af dem:

1. Penge er energi

Penge er overhovedet ikke roden til noget som helst. Du kan gøre med dem, hvad du vil. Du kan købe diamanter og motorcykler, eller du kan vælge at donere dem til Ingers Kattehjem. Pengene gør, som du befaler. 

Penge er ganske enkelt en måde at udveksle varer og service. Penge har ingen intentioner i sig selv og ingen værdi i sig selv. Hvordan du bruger dine penge (eller ikke bruger dem) er afgørende.

Det er lidt som med energi. Er du fuld af energi, kan du gøre flere ting. Er dit batteri tomt, kan du gøre mindre. Derfor er det dejligt at have flere penge. Men det afgørende er nu, hvordan du aktiverer den energi, som du nu engang har. Eller hvordan du bruger de penge (og hvordan du investerer de penge), som du nu engang har. 

2. Mine penge arbejder for mig   

Arbejder du for dine penge? Eller arbejder de for dig?

Som den danske rigmand Lars Tvede sagde i et nyligt interview: “Det er rigtig svært at have en pengesluger af en yacht, hvis du bliver betalt pr. time.” 

Det citat ramte lige hjem. For er det ikke lige præcis det, som mange af os gør? Vi får en fin uddannelse, et godt job og tror, at det er vejen til tryghed og velstand. Men i virkeligheden lever vi af at sælge vores tid for penge. Og på den måde sidder vi altid fast i hamsterhjulet. 

Rige mennesker er ikke rige, fordi de har penge. Rige mennesker er rige, fordi de har aktiver

De er med andre ord rige, fordi de kan forstå at få penge til at arbejde for sig, så de ikke behøver at arbejde for pengene.

Hvad er aktiver? Aktiver er noget, som tjener penge til dig. Det kan f.eks. være aktier, ejendom, opsparing med rente, obligatoner eller en virksomhed. Det omvendte er passiver, og passiver koster dig penge. Det kan f.eks. være et forbrugslån, en bil eller et hus (og ja, jeg mener et hus – det er ikke en fejl. Du har formentlig et lån knyttet til huset, og selvom du ikke har, så suger huset stadig penge ud af din økonomi i form af skatter, vedligeholdelse, varme, vand og mange andre udgifter).

3. Jeg er nok  

Mange mennesker overforbruger, fordi de ikke føler sig gode nok.

De køber måske dyrt tøj som forberedelse til en fest, fordi de føler sig usikre på sig selv. De kommer måske altid med fine gaver til middagen, fordi de ikke føler, at det er nok, at de bare er der. 

Måske køber de nyt legetøj til deres børn, fordi der er noget, der gnaver i sjælen, som en mus, der spiser lidt af selvtilliden som forældrer. Er jeg nu god nok? Er jeg nok? 

Sætningen “Jeg er nok” kan fjerne noget af den grundlæggende usikkerhed, som mange bliver plaget af. Tvivlen om vi er gode nok er en slags folkesygdom på linje med stress. Sætningen “jeg er nok” kan give dig styrken til ikke at overforbruge og styre din økonomi bedre, fordi det ikke er et hul i din sjæl, som styrer din økonomi.

4. Jeg er økonomisk uafhængig  

Måske er du det ikke endnu, men sig det alligevel, for du giver dit sind en kommando. Du viser det i hvilken retning, du vil styre dit liv.

Når en racerkører suser afsted på banen, så må de ikke kigge på det, som de frygter at køre ind i. De bliver trænede til at køre efter det sted, hvor de skal hen – altså målet. Derfor skal du fortælle dig selv allerede nu, at du er det, som du gerne vil være. 

Sigt efter målet – ikke efter det som kan gå galt. Giv dit sind kommandoerne, som om målet allerede er i hus.    

5. Jeg skaber velstand for generationer 

Det er fremragende at ville være økonomisk uafhængig og tryg resten af livet. Men for mig løfter det sig til at højere niveau, når jeg minder mig selv om, at jeg gør det her for mine børn og for mine børns fremtidige børn. Når jeg siger sætningen “jeg skaber velstand” føler jeg et vis velbehag, men hvis jeg udvider den med “for generationer”, føler jeg et sus af lykke. Der er en større mening med det. 

Sætningen “jeg skaber velstand for generationer” giver målsætningen om at spare op og investere en helt anden dimension og en råstyrke, fordi den minder mig selv om, at det drejer sig om noget andet og mere end mig. Det er også en god sætning at have, når man står overfor en stor beslutning. Skal du gøre det kortsigtede eller det langsigtede. En ferie nu eller et kursus i investering, som kan give en masse muligheder for meget mere end ferie senere hen? I mine øjne giver svaret sig selv.  

6. Der er nok, og der vil altid være nok

En del af vores hjerne reagerer som et firben. Vi ser farer over det hele og så kører hormonerne løs. Penge er ofte kædet sammen med overlevelse. Hvis der sker noget, f.eks. en aktie der falder i værdi, er det nemt at gå i panik og tænke, åh, det går galt nu.

Men det gør det ikke. Tag det roligt. Du skal vide, at der er nok, så du ikke reagerer som et panikslagent firben, ligeså snart en aktiekurs rykker sig lidt syd på. Det gør du ved at blive ved med at sige sætningen “Der er nok, og der vil altid være nok.”

7. Mine penge gør verden til et bedre sted

Jeg investerer efter mine overbevisninger og værdier. Derfor kan jeg med ro sige, at mine penge sætter et godt aftryk på verdenen.

Hvad betyder det at investere efter personlige værdier? Det betyder, at hvis miljøet er vigtigt for dig, så investerer du i virksomheder, som passer på miljøet og måske endda i virksomheder med en teknologi, som kan hjælpe med at finde løsninger på klimakrisen.

Du undgår alt det, som du ikke kan stå inde for. Det kan også være at ligestilling er vigtigt for dig. Så investerer du i selskaber, som har en fair repræsentation af kvinder i ledelsen og bestyrelsen.

8. Jeg tjener mere end jeg bruger 

Rigtig mange mennesker lader pengene styre sig i stedet for at styre pengene. Den ene måned tager den næste og gælden vokser sig større. Men ikke for dig. Du er fast besluttet på at bruge mindre end du tjener og dermed lægge penge til side, som enten kan afdrage på gælden eller skabe en opsparing. Det er med dette skridt, at rejsen begynder.  

9. Det, jeg giver ud, kommer mangedoblet tilbage    

Jeg tænker over, hvad jeg sender ud i verden. Og så vinker jeg det afsted med tillid om, at det vender tilbage med endnu mere. 

Nogle gange koster ting noget. Når du investerer, sender du noget ud i verden, som du regner med vender tilbage med mere. Men det gælder også, hvis du f.eks. køber et investeringskursus. Eller når betaler for et dyrt domæne til din virksomhed eller bygger en hjemmeside. Eller måske bruger tid på at hjælpe et andet mennesker. Eller måske bare sender et smil ud til en fremmed ved kassekøen. Det, du sender ud, kommer mangedoblet tilbage til dig.  

10. Jeg tiltrækker penge og muligheder fra uventede kanter    

Den her sætning åbner mine tanker i nye retninger. Det er en kommando til at lede efter nye indtægtskilder. Om det så kan være at leje lejligheden ud via airbnb, mens familien er på ferie. Eller holde et foredrag, når jeg nu alligevel er et bestemt sted af andre årsager.  Eller etablere en ny virksomhed. 

Vil du lære om at investere, kan du downloade min investeringsbog BLIV FRI næsten gratis her. Den koster kun din e-mail adresse. Jeg sender dig derefter gode råd om investering og økonomi direkte til dig ca. en gang om ugen. Du kan downloade bogen her.