Mænd fylder meget, når det handler om aktieinvesteringer, men kvinder er faktisk bedre investorer.

Mænd er aktieanalytikere, aktieeksperter, aktionærer, bestyrelsesformænd, direktører og finanseksperter. Mænd laver debatindlæg og udgør 90 pct. af deltagerne i de fleste aktie-relaterede grupper på sociale medier.

Men når det kommer til at skabe afkast, er kvinderne faktisk bedre end mænd.  

Det viser flere studier, bl.a. fra Cal-Berkley, Warwick Business School og Fidelity. Vil du dykke mere ned i data, er jeg sikker på, at du kan få Google til at vise dig det.

Her kommer jeg med nogle bud på, hvorfor kvinder er bedre investorer end mænd. 

Grund 1: Kvinder skyr risiko

Kvinder er meget bevidste om, at de kan tabe penge på aktier.

De tænker sig derfor om, før de investerer. De vælger aktier, som de kan genkende fra deres eget liv, og som de ved, har gode, solide produkter på hylden.  

Nogle mænd har lidt mere tendens til lotto-adfærd, når det gælder aktieinvesteringer. Med det mener jeg, at de vælger aktier, som de tror har et potentiale for at skyde i vejret, som f.eks. et biotekselskab uden indtægt men noget spændende forskning og potentiel medicin i pipelinen.

Grund 2: Kvinder “glemmer” deres investering

Kvinder træffer en beslutning, investerer og så går de videre i livet og “glemmer” at tjekke udviklingen på aktiekursen.

Det betyder, at de ikke lider lige så meget af “trigger-finger”, hvor de hele tiden tjekker aktiekursen og kommer til at handle baseret på, hvordan kursen har udviklet sig lige den dag. 

Studier har vist, at kvinder handler ni gange om året, mens mænd handler 13 gange om året (Warwick-studiet).  

Grund 3: Kvinder laver deres hjemmearbejde

Fordi kvinder er lidt mere bevidste om risiko, tøver de også mere og bruger mere tid på at sætte sig ind i et selskab, før de investerer i det.

De tager sig også tid til at sætte sig ind i, hvordan de investerer i aktiemarkedet generelt, hvor mænd har en tendens til at smide brugsanvisningen væk og bare begynde at pille ved knapperne for at se, hvad der sker.

Dette kan både være en styrke og en ulempe. Kvinder skal nok passe lidt på, at de ikke udsætter handling alt for længe og aldrig kommer i gang. 

Grund 4: Kvinder er tålmodige

Nogle gange tager det tid, før en aktie begynder at vise resultater. Den tålmodighed har kvinder. De mister ikke modet med et selskab, fordi aktien ikke er skudt i vejret efter et par måneder.

Nu bliver det en smule lommefilosofi – indrømmet – men måske hænger det sammen med, at kvinder biologisk set skal vente ni måneder på at få et barn. Vi ved, at gode ting tager tid og vokser roligt frem.  

Grund 5: Kvinder accepterer et tab og kommer videre 

Når aktier i et selskab bliver sendt sydpå af en god grund som fundamentale problemer i selskabet, kan man reagere på tre forskellige måder:

1. Man kan enten smække laptoppen i og glemme alt om det (gøre ingenting).

2. Eller man kan tage tabet med det samme og sælge aktien og investere pengene i noget andet.

3. Endelig kan man grave sig længere ned i hullet ved at købe flere og flere af de samme aktier i håb om, at det en dag vender. Logikken her er, at man får en lavere gennemsnitspris. 

Kvinder er rigtig gode til at tage tabet med det samme og komme videre i livet.

Det betyder, at deres penge kan lave et godt afkast et andet sted og dermed kommer de sig hurtigere over tabet.

Skyder man omvendt flere og flere penge i en dårlig investering, fordi man har svært ved at acceptere et nederlag, kan man virkelig få gravet sig et hul, som er svært at komme ud af igen.

Jeg mødte engang en ældre mand, som havde skudt hele sin pension i frie midler i en dårlig investering, fordi han blev stædigt ved med at tro på, at det ville vende og ikke kunne indse, at han havde taget fejl.   

Kom i gang

Det er mit indtryk, at de her kvaliteter gør kvinder til særligt gode value investorer.

Det vil sige, at de er gode til aktieinvesteringer, hvor du er meget langsigtet, og hvor du rationelt køber virksomheder, som er kommet på udsalg på aktiemarkedet og tålmodigt venter på, at du kan sælge dem igen, når de er dyrt prissat (eller beholde dem). 

Hvis du vil lære at investere på denne måde, så er min e-bog Bliv Fri et godt sted at begynde. Den koster kun din e-mail og giver dig en virkelig god introduktion til, hvordan superinvestoren Warren Buffett investerer.