Warren Buffett har investeret sig til ekstrem rigdom i løbet af sit liv. Han har år efter år efter år skabt et afkast på 20 pct. og over, og det bliver man meget rig af over tid. Han gik fra at være avisbud til at være verdens rigeste mand, indtil han donerede en masse penge væk til velgørenhed efter sin første kones død. 

Hans metode er i mine øjne den overlegent bedste til at skabe et stabilt og godt afkast på en sikker måde. Men hvordan gør man egentlig? Her er en lynhurtig guide til, hvad det går ud på.

Frygt og grådighed

“Vær frygtsom, når andre er grådige, og grådig, når andre er frygtsomme”. De fleste kender nok Warren Buffett for det citat, for mange aktieinvestorer ynder at slynge citatet omkring sig. 

Men egentlig siger citatet ikke så meget om, hvordan man investerer som Warren Buffett. Skal man bare begynde at købe, når en aktie er i modvind? Det korte svar er nej, for du risikerer at købe noget, som rent faktisk er på vej ud over afgrunden, og det er stik imod Warren Buffets investeringsstrategi. Warren Buffett gør virkelig meget for at sikre sig, at han ikke investerer sig ind i et tab. 

Det er ærgerligt, at der ikke er flere, der forstår, hvordan Warren Buffett egentlig investerer, for han står en gennemtænkt og sikker investeringsstrategi. Her får du her mit bud på hans fem vigtigste råd til en investor i aktiemarkedet. 

Råd 1: Invester i virksomheder på udsalg

Warren Buffett køber virksomheder, som er billige. Det betyder i praksis, at han ofte går imod markedet, og det er her, at det ovenstående citat bliver relevant. Han køber ofte aktier i virksomheder, som andre investorer flygter fra, som f.eks. investeringsbanker lige efter finanskrisen. Men han køber ikke kun ud fra en vurdering af, at aktien er i modvind. Han er ret præcis og faktuel i sin tilgang. Han regner ud, hvor meget virsomheder er værd, og så køber han dem med 50 pct. rabat. Den beregning hedder Margin of Safety og omtales i investorkredse med forkortelsen MOS. Warren Buffett holder meget stramt på at få sin rabat, og han er kendt for at være en benhård forhandler, når det kommer til prisen. MOS-beregningen stammer fra hans lærermester Benjamin Graham, og den havde sin storhedstid under den store depression, hvor virksomheder var meget billige. Warren Buffett har siden hen opfundet sin egen beregning, som kaldes owner earnings, som passer lidt bedre til de tider, vi har i dag. Hvis du vil lære lidt mere om, hvordan man regner som Warren Buffett, kan du downloade min e-bog Bliv Fri her, hvor to beregninger er forklaret. Den koster kun din e-mail-adresse. 

Råd 2: Køb kun virksomheder, som du forstår

Du skal spørge dig selv, om du forstår produktet. Altså sådan rigtigt. Kan du smage det, røre ved det, trykke på det og vurdere, om det er bedre end konkurrenternes? Warren Buffett kalder det at blive inden for sin “circle of competence”, altså inden for det område, hvor man har sine kompetencer. For nyligt kom det frem, at Warren Buffett i 2018 havde investeret lidt i IT-virksomheden Oracle og hurtigt solgt aktierne igen. Da en journalist spurgte ham, hvorfor han så hurtigt var gået ind og ud af virksomheden, svarede Warren Buffett, at det var gået op for ham, at han ikke helt forstod det med skyen, altså med andre ord ikke forstod en vigtig del af virksomhedens forretning (cloud). Jeg holder mig fra medicinal, biotek og det meste teknologiske, fordi jeg kender mine begrænsninger og ved, at jeg ikke forstår produktet.

Råd 3: Køb langsigtet

Da Warren Buffett opløste sit oprindelige investeringspartnerskab, holdt han et møde med sine gamle partnere, hvor han spurgte dem: Hvilket selskab ville du investere i, hvis du skulle investere nu og ikke kigge på aktiekursen i 10 eller 20 år? Sådan skal du også tænke. Du skal forsøge at tænke 10 eller 20 år frem. Tror du på, at produktet er på markedet om 10 eller 20 år? Og tror du endda, at det er mere udbredt? Det skal du holde dig for øje. Hvis du ikke kan vurdere det, så er du måske ved at investere i en virksomhed med et produkt, som du ikke helt forstår. Eller også forstår du det og er ved at bevæge dig ud i noget, hvor du agerer spekulant og satser på kortsigtet aktiegevinst. Husk at kig i regnskabet og se på, om de har stabil vækst i salget og i overskuddet.  

Råd 4: Find en aktionærvenlig ledelse

En aktionærvenlig ledelse kommunikerer i et sprog, som vi forstår og undgår for mange forretningsfloskler. Direktøren får en rimelig løn. Hvad er rimeligt? Prøv engang at sammenlign med andre virksomheder (Warren Buffett får f.eks. kun 100.000 USD i betaling for at styre virksomheden Berkshire Hathaway, og den har ligget fast på det niveau i 25 år. Det hjælper selvfølgelig, at han er en af verdens rigeste mænd). Du skal også holde øje med, at virksomheden køber egne aktier tilbage (aktietilbagekøb), når aktieprisen er billig og ikke når den er dyr. Og at de kun udbetaler udbytte, hvis de har overskud. At udbetale udbytte, hvis de har underskud er meget, meget forbudt og et tegn på, at ledelsen forsøger at holde aktiekursen oppe. Endeligt er det også vigtigt, at ledelsen satser på stabil, organisk vækst frem for aggressive opkøb, som giver virksomheden for meget gæld. Og når vi nu nævner gæld…

Råd 5: Undgå gæld

Dette gælder både for dig selv og for virksomhederne, som du investerer i. Du skal aldrig investere for lånte penge. Hvis du er en god investor, har du ikke brug for gæld, og hvis du er en dårlig investor og investerer med gæld, kan du risikere at miste det hele og mere til. Investor kun penge, som du ikke står og skal bruge på kort sigt. Og når det gælder virksomhederne, er det vigtigt at undgå at investere i virksomheder med høj gæld. 

Og så i øvrigt… fokuser på tyve virksomheder

Warren Buffett siger, at man skal forestille sig, at man har et stempelkort med plads til tyve virksomheder, og at det er alt, du må investere i hele dit liv. Det her råd går stik imod gængs opfattelse af, at det er godt at sprede sin risiko over mange virksomheder. Mange køber passive indeksfonde for at sprede sig over hundredevis eller tusindvis af virksomheder med et enkelt klik. Men for Warren Buffett er det langt mere risikabelt at købe aktier i noget, som man ikke kender eller forstår, og du kan umuligt forstå flere hundrede eller flere tusinde virksomheder. Han mener, at risikospredning er for de dumme eller dovne. Når nu du investerer i få virksomheder, så er det vigtigt, at du fortsat holder øje med selve virksomheden (og ikke nødvendigvis aktieprisen). Du skal følge med i nyhederne, kigge i deres regnskab og lytte til deres earnings call. Lyder det kedeligt? Tro mig, når du først har penge bundet op i virksomheden, så ønsker du at holde øje med din investering. Forhåbentligt har du også investeret i en virksomhed med en ledelse og et produkt, som du forstår og kan lide. Du skal løbende holde øje med, at virksomheden fortsat har stabil vækst i både salget og overskuddet, og at de ikke oparbejder for meget gæld.