Når du skal investere i aktier, kan du tage en genvej.

Genvejen er at kopiere andre investorer, som er bedre end dig.

Du skal selvfølgelig ikke kopiere din overbo med et middelmådigt afkast. Du skal finde de bedste af de bedste.

Hvem er det?

Fortvivl ikke.

Jeg afslører her min liste over mine 10 favorit value investorer. Den gode nyhed er, at de her store hedgefund managere hvert kvartal skal afrapportere deres aktiehandler til de amerikanske myndigheder. Det betyder, at du kan slå det op på hjemmesider som dataroma.com, whalewisdom.com og gurufocus.com.

Først en smule baggrund: Der findes to typer value investorer. Der findes de kvantitative. Det er dem, som køber mange selskaber efter nogle bestemte nøgletal. Det var sådan, at Benjamin Graham var investor.

De kan eje hundredvis af selskaber og endda tusindvis af selskaber – og man kan ikke forvente, at de undersøger hvert enkelt selskab i detaljer.

Joel Greenblatt er et eksempel på sådan en kvantitativ investor. Han har skrevet bestselleren The Little Book that Beats the Market. Han er en anerkendt value investor – men han har aktier i 1044 selskaber. 

Det kan vi ikke bruge, når vi skal kopiere dem. De kvantitative har et automatisk system og en computer til at købe op for dem. Når de køber aktier i et selskab er det på ingen måde et kvalitetsstempel. 

Den anden type, den kvalitative investor, er mere selektiv med deres investeringer. De satser stort, når de ser noget, som de føler sig sikre på.

Det er den slag investorer, som vi skal have fat på. De ved, hvad de gør, og de investerer på en grundig og omhyggelig måde, som harmonerer med det, som jeg anbefaler dig at gøre: at gennemgå virksomheden med en tjekliste og en tættekam.  

For at undersøge, om en investor er kvalitativ eller kvantitativ, må du se på, hvor mange forskellige selskaber, han investerer i. Jeg har den grundregel, at deres top fem investeringer mindst skal udgøre 50 pct. af deres portefølje.

Lad os se på top ti…

1. Warren Buffett

Berkshire Hathaway (ca. 200 mia. usd)

Behøver jeg at sige mere? Hvis du ikke kender ham, må du være ny på bloggen.

Den 90-årige herre har fornyet og videreudviklet value investering. Han er den absolut bedste af dem alle.

Warren Buffett står bag det børsnoterede selskab Berkshire Hathaway. Han er den eneste af dem, som investerer via et børsnoteret selskab. Vil du følge hans investeringer, kan du i princippet købe aktier i Berkshire Hathaway – men ligesom alle andre selskaber er det vigtigt, at du ikke får købt aktierne i Berkshire for dyrt.

Det kan være kompliceret at regne på, hvad Berkshire Hathaway er værd, da der er mange selskaber i selskabet. Det kan være et godt pejlemærke at lægge mærke til, hvornår Warren Buffett selv køber aktier tilbage i selskabet. 

Berkshires top fem investeringer i børsnoterede selskaber er Apple, Bank of America, Coca-Cola, American Express og the Kraft Heinz Co. De fem selskaber udgør 75 pct. af hans børsnoterede investeringer (Apple udgør alene 44 pct. i skrivende stund).

Udover de børsnoterede ejer Berkshire også en række af selskaber i privat ejerskab. 

2. Charlie Munger 

Berkshire Hathaway (ca. 200 mia. usd) og Daily Journal (ca. 100 mio. usd) 

Charlie Munger er Warren Buffetts partner.

Uden Charlie Munger var Warren Buffett ikke blevet den investor, som han er i dag. 

Det er Munger, som har løftet Warren Buffett fra at være en såkaldt cigar but investor, som hovedsageligt ledte efter billige selskabr og kiggede mindre på kvaliteten af selskabet.

I dag er Warren Buffett kendt for at sige, at han hellere vil investere i en vidunderlig virksomhed til en rimelige pris, end en rimelig virksomhed til vidunderlig pris. 

Det er Charlie Munger, der har fået Warren Buffett på den tanke.

Udover sin indflydelse på Berkshire Hathaway har Charlie Munger også en rolle i Daily Journal’s portefølje, der i skrivende stund har aktier i fire selskaber: Bank of America, Wells Fargo, Posco og US Bancorp. 

3. Bill Ackman  

Pershing Square Capital Management (7 mia. usd)

Bill Ackman er også value investor men en helt anden type. Han kalder sig selv en “aktivist investor”. Det betyder, at han forholder sig meget aktivt til de selskaber, som han investerer i. Han køber sig ofte ind i virksomheder med problemer og presser derefter virksomheden til at lave store ændringer.

Det er en meget anderledes stil end Buffett og Munger, som er kendt for at være passive investorer, der satser deres penge på grundlæggende sunde virksomheder med god ledelse. De lader derefter ledelse styre showet uden at gribe ind.

Bill Ackman er også kendt for at lave nogle meget satsede væddemål på, at bestemte aktier falder. Det hedder at shortselle eller bare at shorte en virksomhed.

Han har været involveret i nogle meget farverige sager, hvor han offentligt har advaret imod en virksomhed og derefter shortet aktier i selskabet. Han har indimellem tabt en masse penge på det, som da han shortede Herbalife med den argumentation, at det var et pyramidespil. Rivalen Carl Icahn blev provokeret og begyndte at købe aktier i selskabet, og de to investorer skændes meget offentligt og med bandeord på live interview på de store tv-kanaler. Bill Ackman trak sig ud af sit Herbalife væddemål i 2019 med et gigantisk tab. 

I foråret 2020 shortede han markedet lige før det store corona-dyb og tjente styrtende på det.

Jeg er principielt imod shorting (det må blive et emne i et andet blogindlæg), men Bill Ackman kommer med på listen, fordi han også er en utrolig dygtig value investor, der køber aktier i spændende virksomheder. Han har som regel ret, når han shorter – men det er meget risikabelt at satse mange penge på at shortselle.

Han har blot syv virksomheder i sin portefølje og top fem udgør 83 pct. Han har overvægt af forbrugerorienterede virksomheder hotelkæder og restauranter (tænk Chipotle Mexican Grill, Starbucks og Hilton).

4. David Einhorn 

Greenlight Capital (922 mio. usd) 

Ligesom Bill Ackman er David Einhorn glad for at shorte aktier.

Han er f.eks. kendt for, at han i 2007 offentligt kritiserede og shortede Lehman Brothers. Han pegede på nogle af de problemer, der viste sig at få Lehman Brothers til at gå konkurs.

Han shorter nu Tesla og bruge Twitter til at sætte spørgsmålstegn ved Tesla’s forretning. Du kan se hans Twitter-profil her.

Han minder lidt om Bill Ackman i sin aggressive stil, der involverer shortselling, konfrontationer og retssager. De to investorer er da også jævnaldrende, begge bosiddende i New York og kommer i de samme investorkredse.

Han har skrevet bogen Fooling Some of the People All of the Time om en af de andre selskaber, Allied Capital, som han advarede imod og shortede.

Han har 23 forskellige selskaber i sin portefølje. De fem største positioner udgør 68 pct. 

5. Monish Pabrai 

Pabrai Investment Funds (148 mio. usd)

Da amerikansk-indiske Monish Pabrai solgte sit IT-selskab og erklærede, at han hellere ville arbejde med at styre sin egen fond, undrede hans venner sig. De mente, at han skulle se at få sig et almindeligt job i stedet for at pille sig i navlen. 

I dag er han en af verdens absolut bedste investorer. Han bliver af nogen kaldt den nye Warren Buffett.

Han satser på et klassisk value play, hvor han satser stort på en næsten gratis lotteriseddel, hvor upside kan være stor, og hvor der næsten ikke er noget at miste. Han har skrevet bogen The Dhandho Investor om denne måde at investere på. Du kan læse mere om bogen i mit blogindlæg her

Hans fond har i skrivende stund blot investeringer i tre selskaber: Micron, Seritage Growth Properties og Fiat Chrysler. Han skal dog blot oplyse de selskaber, som han ejer mere end 10 procent af, så han kan godt have aktier i flere.

6. Li Lu 

Himalaya Capital Management (ca. 1 mia. usd)

Li Lu var en af de studerende, der organiserede protesterne på Tiananmen Square i 1989. Han flygtede fra Kina og blev optaget på Columbia University, hvor Warren Buffett oprindeligt stiftede bekendskab med value investering. 

I løbet af sin studietid lykkedes det ham at investere sit legat til en million dollar (det har Charlie Munger fortalt på Berkshires generalforsamling). 

Charlie Munger er hans mentor og en af investorerne i hans fond. Munger er ikke sky for at rose Li Lu som et stort talent på Berkshire Hathaways årsmøder. Ifølge rygterne er Li Lu udpeget til at overtage roret i Berkshire Hathaway – men det ved vi ikke.

Han har blot fire selskaber i sin portefølje, og de er: Micron Technology, Bank of America, Facebook og Google (Alphabet). 

7. Bill Gates 

Bill and Melinda Gates Foundation Trust (17 mia. usd)

Microsoft-stifteren Bill Gates er egentlig ikke en value investor, men jeg holder alligevel øje med, hvad hans fond foretager sig, fordi han er nære venner med Warren Buffett.

Buffett har doneret store dele af sin formue til Bill and Melinda Gates Foundation Trust, og jeg forestiller mig, at Gates vender de store investeringsbeslutninger med sin ven.

Fonden har et mere it og web-orienteret fokus end Buffetts Berkshire Hathaway, hvilket ikke er så overraskende, når nu det er Bill Gates. Han har bl.a. investeret i Google og Amazon.

Der er 23 selskaber i porteføljen. De fem største udgør 72. Den største af de fem er Berkshire Hathaway, som udgør 40 pct. – men det hænger nok sammen med, at Warren Buffett giver donationer i Berkshire Hathaway-aktier. 

8. Allan Mecham 

Arlington Value Capital (688 mio. usd)

Efter finanskrisen blev Allan Mecham sagsøgt for at have snydt med sit resultat, fordi han tilsyneladende fik et positivt afkast under finanskrisen, hvor hele markedet ellers faldt over 50 pct. 

Der var dog ikke noget om sagen. Allan Mecham havde ikke snydt nogen. Der var intet tilsyneladende ved hans positive afkast. 

Han havde gjort det næsten umulige og fået et positivt afkast i et stærkt faldende marked – uden at shorte.

Du har formentlig aldrig hørt om ham før, for Mecham flyver bevidst under radaren.

Han giver sjældent interviews, han har ikke skrevet nogen bog, og han er i det hele taget meget stille. Han har tidligere udtalt, at det er et bevidst valg, fordi han har fokus på at tiltrække den helt rigtige type investor, som er indforstået med hans investeringsstil.

Han ønsker ikke publicity, fordi han frygter at tiltrække den forkert type, som måske vil trække pengene ud af hedgefonden, når aktierne falder, og han har mest har brug for at investere dem.

I april 2020 gik der rygter på det store internet om, at Mecham har besluttet sig for at lukke sin fond på grund af sit helbred, men der er ikke meldt noget offentligt ud. Han er den yngste af de de store investorer – den eneste under 50 år. 

Der er forskellige selskaber i hans portefølje, og dem fem største udgør 77 pct. Den største af dem er Berkshire Hathaway med 38 pct.  

9. Prem Watsa 

Fairfax Financial Holdings (1,6 mia. usd) 

Indisk-canadiske Prem Watsa har fokus på at købe billige selskaber på den klassiske value investor måde (tænk Warren Buffett, før han mødte Charlie Munger).

Han har bl.a. en stor aktiepost i et selskab som Blackberry, som engang var en kalendertelefon, som alle i USA måtte have. Salget styrkdykkede naturligvis efter iPhonen kom frem, og jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidste har set den lille minicomputer med et mikroskopisk tastatur. Den eneste måde at forklare hans køb af aktier i Blackberry på er ved se det som en klassisk value investor tankegang, hvor han må have regnet på, at deres teknologi er mere værd end den aktiekurs, som de solgte til, da han købte aktien.

Han har 59 selskaber i sin portefølje, men en overvejende del af investeringerne ligner test-aktier med bitte små beholdninger. De fem største investeringer udgør 81 pct. af hans portefølje.

10. Seth Klarman 

Baupost Group (8 mia. usd)

Seth Klarman er en legendarisk investor. En af de mest kendte.

En brugt version af hans bog Margin of Safety sælger for over 1.000 dollar på Amazon. Nogle har spekuleret i, at det er med vilje, at han ikke får den genoptryk, fordi der er lidt prestige i at have en investeringsbog, som er blevet et sjældent samlerobjekt.

Seth Klarman forstår sig på køb og salg af brugte ting. Hans største investering er e-bay, som udgør 21 pct. af hans portefølje. Der sælges hans bog for mellem 3.000 og 18.000 kr.

Han har 30 selskaber i porteføljen og de fem største investeringer udgør 58 pct. 

Her slår du dem op

Listen af value investorer er rigtig lang, og du kan finde dem – og mange flere – på disse sider:

Når du begynder at undersøge investorerne og ser nærmere på deres portefølje, vil du formentlig få dine egne favoritter. Der findes mange flere end de ti, som jeg har listet for oven. Blandt andre kvalitative pengeforvaltere finder du også:

  • Chuck Akre (Akre Capital Management, 13 mia. usd)
  • Bruce Berkowitz (Fairholme Capital Management 598 mio, usd)
  • Bill Nygren (Oakmark Fund 11 mia. usd)
  • Edward Lampert (RBS Partners, 128 mio, usd)
  • Julian Robertson (Tiger Management, 363 mio. usd)
  • Guy Spier (Aquamarine Capital, 137 usd)

Kilder: Gurufocus.com og Dataroma.com

Husk at download min e-bog, hvor du kan lære mere om at investere som den slags super investorer Buffett her