Hvis du vil klare dig godt som aktieinvestor på sigt, er det vigtigt, at du kan investere med ro i maven. 

Det nytter ikke noget, hvis du sover dårligt, hver gang markedet hikker. Det gør dig nervøs som investor og kan få dig til at træffe nogle uheldige beslutninger. 

Aktiemarkedet reagerer som en hob af mennesker – fordi det i bund og grund er en hob af mennesker, der træffer beslutninger. 

Flokken er drevet af frygt og grådighed, og det får aktier til at falde og stige, selv når det ikke giver mening.

Men det kan sætte gang i nogle forsvarsmekanismer – også hos dig. Når du ser andre reagere med frygt, tror du også, at der er en løve, der brøler. Det er svært at lade være med at reagere på det, men det kan godt tillæres. 

Du skal kunne tåle, at der vil være perioder, hvor dine aktier står i rødt – uden at du sælger – og du skal kunne klare, at der vil være perioder, hvor aktier stiger kraftigt – uden at du begynder at købe flere aktier.

Hvordan klarer man at stå igennem?

Her er fem ting, du kan gøre: 

1. Sørg for at være finansielt tryg 

Du bør have penge på kontoen og en opsparing til alt det uforudsete.

Du skal have to opsparinger:

  • En til uforudsete udgifter såsom en ny vaskemaskine. Der skal stå mindst omkring 10.000 kr. på en særlig konto til det.
  • Derudover skal du have en sikkerhedsopsparing, der giver dig mulighed for at sige op, hvis de bliver udsat for noget urimeligt på arbejdspladsen. Du skal som minimum have tre måneders løn eller faste udgifter på denne opsparing. 

Nogle tænker, at alle penge straks skal investeres, og at det er ærgerligt at have kontanter stående. Der er jeg uenig, for din opsparing i kontanter har et meget specifikt formål. Du kan tænke på den som et beløb, der køber dig tryghed og en evne til at stå bedre imod markedsudsving. 

2. Investér for penge du rent faktisk har  

Du må ikke optage et lån for at investere.

Du skal holde øje med, om handelsplatformen automatisk gearer dine investeringer. Nogle lidt komplekse finansielle produkter er gearede – dem skal du undgå.

Nogle handelsplatforme sørger automatisk for, at du kan handle for mere, end du egentlig har på kontoen.

Det gælder f.eks. hvis du handler optioner hos Saxo Bank. Du må regne efte, om du ikke kan blive stillet til ansvar for flere penge, end du rent faktisk har på kontoen. 

Nogle gange bliver jeg spurgt, om det er bedre først at betale lån på bolig helt ned, før man investerer. Her vil jeg sige, nej du behøver selvfølgelig ikke at være helt fri for boliggæld for at kunne investere.

Det er fint med boliglån til en lav rente. Det er vigtigt at komme i gang med at investere og få noget erfaring.  

3. Research dine virksomheder    

Du skal ikke købe aktier i en virksomhed alene på baggrund af, at en aller anden person siger eller skriver positivt om selskabet.

Du skal selv undersøge selskabet, og det betyder også, du skal åbne regnskabet. At investere i et selskab uden så meget at have åbnet regnskabet er i mine øjne uansvarligt. 

Jeg har mødt mange private investorer, som har købt aktier i et selskab alene på baggrund af en sætning sagt i en podcast. 

Du skal researche virksomheden og sikre dig, at du forstår, hvad de tjener penge på (og at de tjener penge).

Det betyder bl.a. at du skal

  • undersøge deres service eller produkt.
  • åbne regnskabet og se på, hvor mange penge de tjener.
  • holde dem op mod deres konkurrenter og se, hvem der klarer sig bedst.
  • overveje, hvordan de kan beskytte sig i konkurrencen.
  • holde øje med, om ledelsen sælger aktie.

Det kan hjælpe at bruge en tjekliste for at tjekke, om du får svaret på de vigtige spørgsmål. Du kan låne min her. 

4. Se markedsudsving som en mulighed i stedet for en trussel 

Det er markedets natur, at aktier kører op og ned.

Aktier er påvirkede af alle mulige begivenheder, som egentlig ikke har noget med forretningen at gøre.

Hvis en aktie falder efter, at du har investeret i selskabet, betyder det ikke nødvendigvis, at du har lavet en forkert investering.

Warren Buffett har mange gange investeret i selskaber, hvor aktien faldt yderligere efter, at han havde investeret. 

Da han købte aktier i Washington Post i 1970’erne, faldt aktien efterfølgende en del. Halvandet år efter at oprindeligt havde investeret i avisen, var aktien stadig nede med 25 pct. i forhold til den pris, han havde købt aktier til. 

Det er nok de færreste, der kan holde ud at se på sådan et stort minus gennem så lang tid. Men det kan Warren Buffett.

Han holdt fast og fik et afkast på over 124 procent. Alene det årlige udbytte, som han (gennem sit selskab Berkshire Hathaway) får udbetalt fra Washington Post, overstiger hvert år den oprindelige investering.   

5. Betal en rimelig pris 

Selv den bedste virksomhed kan vise sig at være en dårlig investering, hvis du får købt aktier i selskabet til en pris, der langt overstiger, hvad selskabet reelt er værd.

Du kan nemlig regne på, hvad et selskab er værd, og det giver dig ro i sjælen at vide.

Da Warren Buffett købte aktier i Washington Post, havde han regnet sig frem til, at aktierne stod til 25 pct. af det, de egentlig var værd. Det er som at betale 25 øre for en krone.

At prisen så faldt til 20 øre for en krone gør jo ikke den oprindelige investering dårligere. Tværtimod er det måske bare et godt tidspunkt at købe mere. 

Du skal betale en rimelig pris for aktier i selskabet i forhold til den indtjening, som selskabet har.

Det betyder, at du ikke kan sige, at noget er på udsalg, bare fordi aktiekursen er faldet fra et højere niveau – denne basale fejl hører jeg folk begå igen og igen.

Du kan lære at gøre det ordentligt. 

Du kan lære at bruge Warren Buffetts regnemetode i min e-bog Bliv Fri her.