Jeg har selv været der.

Jeg blev ringet op kl. syv om morgenen – midt i min barsel – for at få at vide, at jeg var blevet fyret i en runde af besparelser.

Jeg vidste jo godt, at der var en fyringsrunde, men jeg havde ikke forestillet, at jeg selv ville ryge.

Men det gjorde jeg.

En fyring kan ramme os alle. Den kan ramme os, når vi mindst venter det.

Her er mine fem bedste råd til, hvad du skal gøre for at sikre dig mentalt og økonomisk.

1. Undersøg din arbejdsplads og din branche  

På et tidspunkt hyrede jeg en top karriere-coach fra USA til at hjælpe mig til at forstå, hvorfor jeg var gået i stå i min karriere.

Jeg var løbet ind i nogle barriere, som jeg havde svært ved at komme uden om (bl.a. en virkelig sur chef).

Jeg talte i timevis med den dygtige coach, og på et tidspunkt lagde han op til en konklusion. 

Han spurgte mig:

“Har du overvejet at arbejde i en branche, som ikke er for nedadgående.” 

Jeg blev helt stille.

Her var jeg.

Erhvervsjournalist med mere end et årtis erfaring med at se kritisk og analytisk på virksomheder og brancher.

Men jeg havde aldrig brugt værktøjet på min egen arbejdsplads.

Jeg fik en aha-oplevelse.

Printavisers indtægter faldt drastisk. Faktisk arbejdede jeg i en industri, som nok snart ville være en slags fortidslevn.

Jeg havde troet, at det hele handlede om mig og mine evner.

Min coach forklarede, at det er svært at gøre karriere i en branche, som har stærkt faldende indtæger.

Arbejdspladser som taber indkomst strammer op, sparer og fyrer. Sådan er det.

Du kan bruge de samme værktøj, som jeg anbefaler, at du bruger til at investere, til analysere, om du arbejder i en dårlig “investering”.

Du skal stille dig en række basale spørgsmål:

  • Stiger eller falder salget?
  • Stiger eller falder overskuddet?
  • Er der en god ledelse i virksomheden? Stoler du på dem?
  • Kan virksomheden beskytte sig mod konkurrenterne?

Du kan hente hele min investeringstjekliste her. Du kan også downloade hele min gratis e-bog her, hvor det er forklaret lidt mere i detaljer.

2. Få styr på opsparing og budget   

Det er slemt at miste sit job, men det er endnu værre, hvis du skal til at kæmpe med økonomien på samme tid med, at du skal omstille hele dit liv.

Det første du skal gøre er at stramme dit budget op.

Du skal indstille din økonomi, så du har råd til at blive fyret, og det betyder, at du skal lave et budget, som passer til den indtægt, som du vil have, hvis du bliver fyret.

Hvis du har ret til dagpenge, så sørg for, at du i en periode kan holde dig til det niveau. Ser det helt sort ud, så skal du undersøge muligheden for en lønsikring.  

Det første skridt er naturligvis at lave et budget. Alene det vil være et stort fremskridt – de færreste laver et. De lever bare fra dag til dag og fra måned til måned. 

For at få skruet dine løbende udgifter ned til et minimum, skal du gå alle poster på dit bankudtog igennem en for en.

På den måde vil du få blik for en masse unødvendige udgifter. Du kan bruge en app som SPIIR til det. Sidst jeg gjorde det, opdagede jeg nogle abonnementsløsninger, som jeg slet ikke vidste, at jeg betalte til og som jeg ikke brugte.

Når du har strammet op, vil du have flere penge i overskud, end du plejer. Nu skal du til at bygge opsparinger op:

A. Du skal først have en nødopsparing, som skal dække de uforudsete udgifter, som f.eks. nyt køleskab eller reparationer. Der skal stå omkring 10.000 kr. på den opsparing

B. Du skal derefter opbygge en sikkerhedsopsparing, som skal kunne dække huller, hvis du mister din indkomst. Den opsparing skal bestå af minimum tre måneders løn efter skat. 

C. Derefter skal du fortsætte ved at opbygge til din fremtidige velstand, dvs. opsparing som skal investeres. 

3. Søg nye muligheder allerede nu 

Det er nu, at du skal sørge for, at du har andre muligheder, hvis uheldet er ude.

Du skal drikke kaffe med gamle kolleger, studiekammerater og andre professionelle kontakter. Dit netværk skal vide, at du er på udkig efter noget nyt.

Diskret og mindre diskret. Skyd med spredhagl.

Nogle har måske ikke noget på hånden lige nu, men måske nævner de dig over for nogen, som har noget relevant. Der er ingen skam i at sige åbent, at du er åben og søger noget nyt. 

Du kan også allerede nu begynde at søge andre stillinger.

Nogle af de bedste job, som jeg har haft gennem tiden, har jeg søgt flere gange, før jeg fik det. Det var først til mit tredje interview hos Reuters, at jeg endeligt fik mit (på det tidspunkt) drømmejob.

Du skal have dit CV klar og evt. også sende det ud til dit netværk. Det tager tid at finpudse et CV, så du skal gøre dette arbejde inden, at du havner i en situation, hvor du er ked af det og stresset over at være blevet fyret.

Du kan også begynde at indsamle nyttige referencer allerede nu. Det kan blive bøvlet at gøre det efter en eventuel fyring. 

4. Dyrk dine hobbyer 

Sørg for at have noget andet, end dit arbejde at gå op i. 

Det er meget tungt at blive fyret, hvis din karriere er dit et og alt. Tro mig, jeg ved, hvad jeg snakker om. Jeg kom fra en branche, hvor man griner og spørger folk, om de har fødselsdag, når de forlader det åbne kontorlandskab “allerede” kl. 17.

Mit job var min karriere, min hobby, min lidenskab og stort set hele min venskabskreds var journalister. Jeg gik til fredagsbar med kolleger. Jeg skrev rejseartikler i mine ferier. Jeg tog til konferencer og festivals med andre journalister i min fritid. 

Du skal begynde at finde glæde ved andre ting end dit arbejde. Om det er vandreture, litteratur, tennis, strik, golf eller sejlads er ligemeget.

Hvis du altid har drømt om at lære at synge i et gospelkor, så er det nu, du tager dig sammen og prioriterer det.

Hvis du altid har drømt om at skrive en krimi, så er det nu, du skriver outline til plottet og måske tager et kreativt skrivekursus.

Lav en liste med 100 ting, som du gerne vil opleve i dit liv. Ja, 100. Ikke en sølle liste med 10 eller 20. Listen skal være så lang, at din hjerne bliver tvunget til at være kreativ og finde nye muligheder i støvede afkroge af dit sind.

Du skal lave listen, før du bliver fyret, for du vil have svært ved at finde ind til glæden og kreativiteten, når du er midt i en chok. 

Pointen her er, at du skal have noget, som giver dig glæde, hvis du bliver fyret og mister struktur på din hverdag

5. Fremtidssikre din indtægter  

Du skal sørge for at have andre indtægter end lønnen fra dit dagsjob. 

Inden for investering taler man meget om at sprede sin risiko. At være 100 pct. afhængig af sit lønjob er det omvendte af at sprede sin risiko.

Det er at lægge alle æg i en kurv, som en enkelt, mavesur chef kan stampe på. 

Undersøg mulighederne for at blive selvstændig.

Nogle typer bibeskæftigelse kan du gå i gang med allerede i dag – mens du stadig har dit faste job. Jeg har tidligere lavet en liste med 10 typer passive indkomster. Du kan læse den her.

For mig har indtægter fra aktieinvesteringer i individuelle virksomheder været en virkelig god løsning. Du kan læse mere om, hvordan jeg investerer i denne e-bog.

Husk at download min e-bog, hvor du kan lære mere om at pleje dine penge med gode investeringer som Warren Buffett her