Det her med at investere er jo egentligt ret simpelt. Det handler om at købe billigt og sælge dyrt. Det ved alle. Hvorfor går det galt for mange?

Fordi investering egentlig ikke handler om intelligens. Det handler meget om sindelag.

Som Warren Buffett sagde, da han i 1985 blev spurgt i et tv-interview, hvad en investors vigtigste karaktertræk var:

”Det er temperamentet, ikke intellektet,” sagde han.

Han gik videre med at forklare, at man hverken behøver at kunne spille tredimensionelt skak eller være en bridgespiller på konkurrenceplan. Man skal bare kunne finde hen på sit kontor.

”Du har brug for et stabilt temperament og en personlighed, der ikke får glæde ved at være med eller imod folkemængden. Det er ikke en forretning, hvor du skal tage meningsmåling. Det er en forretning, hvor du skal tænke.”

Der bliver sagt så meget i den første sætning, at jeg synes, at du skal læse den igen. Hvad er det egentlig han siger? Han siger, at aktiepriser bare er folkemængdens mening. Aktiepriser er ikke sandhed.

Guldur med diamanter

Nej. Aktieprisen er ikke selskabets værdi. Det er blot prisen på markedet. Er det ikke det samme? Nej. Slet ikke.

Lad mig komme med et eksempel. Lad os sige, at jeg er helt på den. Jeg står på en landevej i Nicaragua med mine to små børn. Vores bagage er blevet stjålet, og jeg mangler både penge til busbilletten og til aftensmaden. Jeg er klar til at sælge dig mit diamantbelagte guldur for 100 kr. Er det så guldurets værdi?

For at svare på det spørgsmål, ville jeg tælle og veje diamanterne og veje guldet. Jeg ville finde ud af, hvor meget det hele ville være værd, hvis jeg smeltede uret om og solgte diamanterne og guldet separat. For det må da være den minimale værdi af uret, ikke sandt?

Når du finder ud af, hvad et selskab er værd, så skal du også kigge på detaljerne i selskabet. Du kan ikke bare kigge på prisen på aktiemarkedet, for den tager gang på gang fejl. Priserne kører op og ned som en rutsjebane i Disney Land. Det behøver du ikke at gøre. 

Måske kan denne tankegang hjælpe dig næste gang, du ser røde tal på din handelsplatform. Du kan måske sige til dig selv, at det blot er folkemængdens stemme. 

Jeg tror, at mange bliver stressede over, at se aktier drøne ned (eller ophidsede over, at se dem drøne op), fordi de tror, at det er sandheden, der bliver afsløret. Det er det ikke. Det er bare folkestemningen. Og den kan vende med vinden.

”Du har ikke ret, fordi 1.000 mennesker er enige med dig. Du har ikke ret, fordi 1.000 mennesker er uenige med dig. Du har ret, fordi dine fakta og dit rationale er rigtigt.”

Husk på det, når du bliver påvirket. På kort sigt kan folkemængden måske buhe en aktie ned. Men har du fat i et godt selskab med solide tal og et produkt med en fremtid, så vil dine fakta og dit rationale vinde. Aktien vil rette sig igen. Folkemængden falder til ro igen. Nogle gange tager det bare lidt tid.