For nogle uger siden besvarede Charlie Munger spørgsmål på Daily Journals generalforsamling, hvilket er en begivenhed, som mange value investorer ser frem til. 

Det gør de, fordi Charlie Munger – ligesom sin ven og partner Warren Buffett – er en af de bedste aktieinvestorer, verden har set.

Siden hans tale på Daily Journal er Charlie Munger gået af som bestyrelsesformand. Der har han siddet og styret Daily Journals investeringsportefølje i 45 år. Nu er det slut.

Det var med andre ord sidste gang, at Charlie Munger gik på scenen for at lade sig udfritte af nysgerrige privatinvestorer.

Derfor dvæler ugens blogindlæg ved hans svar og giver dig de ti vigtigste hovedbudskaber fra hans sidste svar som Daily Journals formand.

1. Charlie Munger ser Kina som et samfund med moderne kapitalisme

Charlie Munger griber gerne mulighed for at rose Kina detaljeret og overbevisende, men her er der tale om dobbeltsignaler.

Charlie Munger siger en ting – men gør på det seneste noget andet. 

Daily Journal har tidligere satset stort på kinesiske Alibaba, men for nyligt er det kommet frem, at de har solgt halvdelen af deres aktier i Alibaba med tab.

Hvorfor?

Vi ved det ikke, og jeg vil ikke gætte.

På Daily Journal mødet i februar gav Charlie Munger kun grønne signaler til Kina, selvom det store frasalg allerede var påbegyndt.

Hvad sagde han om Kina?

Han er meget imponeret over, hvordan Kina har bekæmpet fattigdom og skabt velstand på 30 år ved at indføre deres egen form for kapitalisme.

“Kina er en stor og moderne nation. Der er en stor befolkning og en kæmpe modernitet, som er kommet inden for de seneste 30 år.”

Han  roser blandt andet landbrugsrevolutionen. Kineserne indså, at landmændene producerede 60 pct. ekstra korn fra deres afgrøder, hvis man ophævede det kollektive landbrug og gav bønderne deres eget land. 

“De ændrede bare hele systemet. Jeg beundrer meget, hvad de gjorde. Jeg tror Deng Xiaoping vil blive husket som en af de største ledere, nogen nation nogensinde har haft, fordi han måtte opgive sin egen ideologi for at gøre noget bedre,” siger Charlie Munger.

2. Han stoler på, at kineserne ikke trækker tæppet væk

Når du køber aktier i et kinesisk selskab, er der nogle særlige risici, bl.a. fordi du for det formentlig investerer gennem såkaldte ADR (American Depository Receipts), hvilket betyder, at du kun indirekte ejer aktier. Den kinesiske regeringen kan i princippet beslutte, at ADR’erne ikke er noget værd.

Selv hvis du ejer rigtige kinesiske aktier, er der store risici forbundet. Den kinesiske regering kan jo også beslutte at nationalisere en virksomhed  – de er jo trods alt kommunister – og så vil dine penge også være pistvæk.

Til den slags trusler svarer Charlie Munger:

“Når du køber Alibaba, får du en slags derivat. Men hvis vi antager, at der er en rimelig ære blandt civiliserede nationer, forekommer den risiko ikke så stor for mig.”

Om krigen i Ukraine har ændret på hans syn om, at der eksisterer rimelig “ære mellem nationer”, ved vi ikke endnu. Vi kan håbe på at få svaret på Berkshire Hathaways årlige generalforsamling. 

3. Charlie Munger ser en større risiko i at blive hængende i kontanter

Den amerikanske regeringen har trykt penge i stor stil siden coronapandemien ramte verden. Nu ser vi, at der er høje inflationstal – noget mange længe har frygtet ville forekomme.

Det er en højere risiko i udhulningen af valutaen end i at investere i Kina, påpeger Charlie Munger.

“Når du har en valuta, der bliver mindre værd, så mister du købekraft. Vi foretrækker den risiko, som vi har, mod dem, som vi undgår.”

Det er jo selvfølgelig forvirrende, når han siger dette, men samtidig laver brandudsalg af kinesiske Alibaba.

Hvorfor indrømmer han ikke bare, at de sælger Alibaba-aktier? Fordi det kan gøre det svært for dem at sælge.

Som han siger: “Vi afslører, hvad vi skal i henhold til reglerne, fordi vi ikke ønsker, at folk skal vide, hvad vi køber og sælger.”

Opklaringen vil komme senere. 

4. Han er stadig imod kryptovaluta

Charlie Munger er kendt for at fnyse og kalde kryptovaluta for rottegift.

Det er stadig hans klare og officielle holdning.

“Det (kryptovaluta) er under al foragt. Nogle tænker, at det er moderne, og de velkommer en valuta, som bliver brugt til afpresning, kidnapning og skatteunddragelse,” siger han. 

Han tilføjer, at han beundrer den kinesiske regering for at forbyde det.

Han virker i det hele taget meget imponeret over nogle af de store penselstrøg, som den kinesiske regering kan tage, fordi det er et totalitært regime. Om det er at indføre etbarnspolitik eller forbyde krypto. 

5. Han foreslår en skat, der gør det svært at spekulere i aktier

Nogle bruger aktiemarkedet som en spillebule, siger han.

Der står i modsætning mod dem, som forsøger at tænke langsigtet og sikre dem selv i alderdommen. 

“Hvis jeg var verdens diktator, ville jeg lave et angreb på kortsigtet kapitalafkast, som gjorde aktiemarkedet meget mindre likvid, og som dermed fik skilt ægteskabet mellem spillebule og landets legitime kapitaludvikling. Der er ikke et godt ægteskab, og det har brug for en skilsmisse.”

6. Han holder sig fra markedsspådomme

Han forsøger ikke at gætte på, hvordan et indeks vil udvikle sig. Han fokuserer udelukkende på gode investeringer i individuelle virksomheder.

Det er lidt som at investere med skyklapper på for at kunne fokusere.

“Jeg har ikke nogen holdning til, hvilket indeks er bedre end et andet på et givent tidspunk. Jeg kigger altid blot efter noget, der er godt nok til at putte Munger penge, Berkshire penge eller Daily Journal penge i. Jeg vil svømme så godt jeg kan mod tidevandet. Jeg forsøger ikke at forudsige tidevandet.”

7. Han ser en boble, en brandert og dertilhørende tømmermænd

Han holder sig fra spådomme, men han har alligevel en holdning til, at det hele er ved at gå galt. Han taler om, at der er en boble, der skyldes et forskruet overskud i markedet, som driver det hele op. 

“Alle elsker det, fordi det er ligesom en flok mennesker til en fest, der har det så sjovt med at blive fulde, at de ikke tænker på konsekvenserne,” siger han.

Han advarer om, at festen kan have alvorlige socioøkonomiske og politiske konsekvenser.

“Du kan argumentere for, at udskejelser i 1920’erne gav os den store depression, og den store depression gav os Hitler. Det her er seriøse ting.”

8. Han holder ikke kontanter

Hvad gør en person, der ser en boble, store farer forude, tegn på inflation og som i øvrigt ikke tror på krypto?

Hvad er svaret?

Kontanter?

Det afviser Charlie Munger:

“Jeg har aldrig i mit voksenliv samlet kontanter for at vente på bedre forhold. Jeg har bare investeret i det bedste, som jeg kunne finde.”

Han afviser i samme åndedrag at Daily Journal holder kontanter. 

9. Verden er drevet af misundelse – ikke af grådighed

Der er et kæmpe dilemma, og folk som helhed ikke har det bedre, selvom de bliver bedre stillet økonomisk.

Det betyder, at folk ser relativt på velstand, mener Charlie Munger. De kigger på, hvad de andre har for at vurdere, om de har nok. 

“Alle har det langt bedre, end de havde det under den store depression. Men det hjælper ikke, at folk har fem gange mere. De vil altid skelne til, hvad sidemanden har.” 

“Mange folk er ulykkelige og føler sig meget udnyttede, selvom alting er forbedret 600 procent. Det gør de, fordi nogle andre har mere end dem. ”

Den drivende kraft er misundelse – ikke grådighed.

10. Hans råd til virksomheder og unge: Keep it simple

Han taler om, at virksomheder klarer sig bedre, hvis de går på slankekur.

Der er for mange møder, som gør det sværere at træffe beslutninger – ikke nemmere.

Virksomhederne har udviklet tykke fedtkanter omkring sig, og de fleste er mere effektive, hvis de kommer på en alvorligt slankekur, så de taber fedtkanten. 

“Mange steder kører meget bedre, efter de er blevet trimmet 30 pct.,” siger han.

Han giver et konkret eksempel med Heinz, der havde et mødebord til 600.000 dollars, og Costco der havde et lignende til blot 300 dollars. 

“Overforbruget lister sig bare ind sådan nogle steder. Det er ikke godt.” siger han. 

Han fnyser også over velhavende individers overforbrug.

“Hvem har brug for et Rolex, så de kan blive bestjålet,” spørger han.

Hans råd til unge mennesker er enkelt: “Don’t go there.”

Du har slet ikke brug for alle de ting. 

Vil du lære om at investere med skyklapper og fokus som Charlie Munger, kan du downloade min investeringsbog BLIV FRI næsten her.