På få uger har jeg fået rykket mig selv og mine to børn fra Nørrebro i Danmark til Cascais i Portugal.
Det har været en kæmpe opgave med alt, hvad det har indebåret af at finde nyt hus, ny skole, opsige nuværende skole og børnehave, få vurderet og solgt lejlighed, pakke kasser, sende kasser, tømme lejlighed for store og små ting, få styr på havelågebeskatning og sælge aktier, åbne nye virksomheder, flytte ind i nyt hus, få åbnet gas, internet, telefon, få lokal bankkonto, ansætte husbestyrer, købe møbler til et hus, gøre hovedrent og pakke kasser ud.
Det har været en kæmpe operation, og det er gået lynhurtigt.
Hvordan har jeg fået det gjort? Og så alene med to børn?
I baggrunden opererer et styresystem, og jeg har sat mig ned for at se på, hvordan det fungerer.
Jeg har nogle principper, som jeg har samlet op hen af vejen, og som jeg følger.
Her er de vigtigste af dem:
1. Skriv det ned
Mellem dig og mig: jeg elsker lister. Når jeg skriver noget ned, letter det hjernen for den byrde at forsøge at huske det.
Huskelisten er vældigt udskældt, men den burde blive hædret. Nogle folk siger, at den får dig til at fokusere på at løbe efter din egen hale, fordi du fokuserer på mængden af ting, der skal gøres, og ikke får prioriteret.
Jeg siger, at ingen kan huske særligt meget i hovedet, så det er vigtigt at få det hele skrevet ned, og så må du prioritere opgaverne bagefter.
Sådan her gør jeg:
Jeg skriver en stor hovedliste på en første side i en notesbog. Jeg sætter ekstra sider af, så jeg kan blive ved med at tilføje ting til “hovedlisten”. De næste sider bruger jeg på daglige lister. Jeg laver en ny side for hver dag. Når jeg sætter den daglige liste sammen – hvilket jeg gør aftenen før, så jeg kan sove roligt – sørger jeg for, at der er mindst en opgave, som er vigtig og høj prioritet.
2. Få gjort noget hver dag
Du skal bevæge dig jævnt frem, og derfor er det vigtigt at få gjort noget hver dag. Som man siger: du spiser en elefant i små bidder.
Jeg har faktisk brugt det samme princip på timeplan, da jeg skulle pakke kasser og senere pakke kasser ud. Det virker så uoverskueligt at stå foran et bjerg af 32 flyttekasser.
Jeg sagde til mig selv: “Jeg tager bare en kasse af gangen, og det er okay, at det bare er en kasse. Hvis jeg bare en gang i timen kan stoppe op og bruge ti minutter på at pakke en kasse ud, så kommer jeg langt på et par dage.”
3. Gør det sværeste først
Min søn på otte har allerede lært det her princip. Han kan ikke lide at få klippet neglen på lilletåen. Derfor siger han altid, at jeg skal tage den først, og jeg roser ham hver gang for det. Så er det overstået, og han behøver ikke at sidde og gru for det resten af tiden.
Der er altid nogle opgaver, som er sjove, og nogle som er svære. De fleste har nok en tendens til at tage den nemme opgave først. Men det skal du ikke. Du skal gå bevidst efter at få det værste af vejen, så den ikke plager dig resten af dagen.
4. Gør hurtige ting med det samme
“Just answer right away,” sagde min professor i journalistik på NYU om breve og emails.
Det princip har jeg taget meget langt. Hvis du hurtigt kan svare på en besked eller en email, så svar med det samme, så det ikke kommer på din to-do liste. Det holder mængden af ting på din liste nede.
Små ting som tager mindre end et minut at få gjort, skal du bare gøre med det samme. Du skal selvfølgelig være lidt mindful med, hvornår du tjekker email, så du ikke hele tiden får afbrudt dig selv.
I flyttesituationen har det betydet, at hvis jeg fik øje på noget vigtigt, som jeg endeligt ikke måtte glemme at pakke, så gik jeg med det samme hen og lagde det ned i en kasse, så den tanke ikke skulle plage mig igen og igen.
5. Gør det på det rette tidspunkt
Nogle opgaver kræver, at du er frisk i hovedet. Jeg kan f.eks. Ikke skrive blogindlæg sent om aftenen. De bliver bedre, hvis jeg skriver først på dagen. Derfor vil jeg hellere gå tidligt i seng og stille uret til kl. 5 for at få dem skrevet.
6. Uddeleger opgaver
Jeg har gjort stort brug af andres hjælp. Jeg har bogholder, revisor, advokat i Portugal til at hjælpe med det praktiske, som at få NIF nummer (det er sådan et skattenummer du skal bruge for at bestille eller købe alt, der er større end en blyant).
Jeg brugte også venners hjælp.
En veninde med sans for indretning lavede en gigantisk shoppingliste fra IKEA til mig. En anden veninde, som er som en maskine til at få ting gjort, hjalp mig med at tømme de sidste ting i lejligheden. Jeg ansatte min tidligere vicevært til at lukke lejligheden helt ned, efter vi var taget afsted (opgaver som at transportere seng til storskrald og gøre lejligheden rent).
I den anden ende ansatte jeg en til at åbne det nye hjem, så møblerne stod samlet og klar. En tredje veninde, som selv har boet i Portugal, fløj med og hjalp med at holde lidt styr på børnene og finde hen til det nærmeste supermarked og få købt det vigtigste. Mens hun var her, fik jeg ansat rengøringshjælp og husbestyrerinde.
7. Træf hurtige beslutninger på det ikke essentielle
Der er beslutninger, som kræver omtanke og analyse. Så er der beslutninger, som bare skal træffes for at komme videre. Hvem du skal gifte dig med er en stor beslutning, men hvor første date foregår er ikke så vigtigt. Den slag beslutninger skal du træffe på under et minut. Hvilket land du vil flytte til er vigtigt, men hvilken flyselskab eller flyttefirma du vælger, er ikke.
I investeringsverdenen er det vigtigt at analysere, hvad du vil investere i, men hvilken platform du bruger er mindre vigtigt. Det nævner jeg, fordi mange faktisk går i stå allerede der, hvilket er fjollet.
I min process har det betydet, at det har taget mig 45 sekunder at vælge navn til de nye virksomheder, som jeg har valgt, 20 sekunder at vælge bank, 20 sekunder at vælge internetudbyder, osv. Det er små beslutninger som ikke må trække ud.
8. Vær i god tid
Som jeg siger til mit ældste barn: “forskellen på at være i god tid og dårlig tid er, om du har tid til at bemærke, at fuglene kvidrer.”
Jeg kan generelt ikke fordrage at være sent på den. Det skaber kaos, dårlig stemning og giver et dårligt indtryk.
Kom tidligt, kom først og vær generelt i god tid.
Det gælder også, når du skal være færdig med at pakke eller når du skal i lufthavnen. Livet er sjovere og mere fuld af overskud, når du er i god tid.
9. Hold det enkelt
Der er altid flere måder at gøre tingene på, og jeg spørger altid mig selv, hvilken måde der står for enkelt og simpel.
Det hedder “simple living og med til den filosofi er, at du ikke behøver at have så mange ting og eje så meget.
Jeg har valgt at bo i et condominium, som de kalder det hernede. Det er sådan et slags beskyttet bofællesskab med fælles områder, vagt og mur rundt om. Det betyder, at jeg ikke skal bekymre mig om at holde have, pleje pool, hentet pakker (de kan afleveres hos vagten), køre mine børn til legeaftaler (de har indtil videre legeaftaler med de andre børn i samme område og de løber bare frem og tilbage).
I investeringsverdenen kan det stå for at gå efter en køb og behold strategi, så du ikke hele tiden skal finde nye investeringer.
10. Få hjælp fra de bedste
Her handler det ikke så meget om at uddelegere, som at lære af og blive inspireret.
Du skal ikke tage imod råd fra folk, som ikke har styr på det. Onkel Harry, som er dybt begravet i spillegæld, har selvfølgelig en holdning til, hvad du skal investere i, og hans øjne bliver lidt store og grådige, når han taler. En person, som aldrig har boet i udlandet, vil fortælle dig, at du er egoistisk, og ikke tænker på dine børns ve og vel, hvis du flytter til Portugal. Spørg i stedet en, som bor i Portugal, hvordan deres børn har det.
Det er din opgave at søge de gode råd.
Spørg dem, som har klaret sig godt på det område, som du vil mestre – og ignorer resten.
Det kan godt betale sig at købe sig til den slags rådgivning, hvis du ikke selv kender nogen.
Vil du lære om at investere, kan du downloade min investeringsbog BLIV FRI her. Jeg sender dig derefter gode råd om investering og økonomi direkte til dig en gang om ugen.