Alle veje fører til Rom. Eller gør de? Nej, gu gør de ej.
Der er så meget, som vi går rundt og siger…uden helt at tænke over, hvad det betyder. Det gælder også på aktiemarkedet.
Men du passe på, hvad du går rundt og siger om investeringer. Nogle gange bliver de her skøre små sætninger vores sandhed. Nogle gange kommer vi til at købe eller sælge vores aktier…på grund af en dum sætning.
I 1997 holdt den legendariske investor Peter Lynch – tidligere porteføljemanager for Fidelity Magellan Fund – en tale om netop dette emne.
Peter Lynchs pointer er evergreens
Okay ja, indrømmet, Peter Lynch’s holdt op med at arbejde som pengeforvalter for over 30 år siden (han var aktiv fra 1977 til 1990), og hans keynote tale er fra 1997. Der er gået næsten 30 år.
Ja, mange af det virksomheder, som han henviser til, er gået i glemmebogen. Men ikke desto mindre holder hans pointer stadig vand.
Fik jeg i øvrigt nævnt, at Peter Lynch fik et gennemsnitlig årlig afkast på 29,2 procent? Det er altså helt ekstraordinært.
Peter Lynch investerede som en value investor (han kiggede grundigt på virksomheder og købte dem, når de var faldet under den egentlige værdi), men han kaldte selv sin strategi for “story investing”. Han byggede en grundig tese op om virksomheden og den fremtidige vækst, og den teste kaldte han en story.
Du skal vide, hvad du investerer i
Derfor siger han da også som indledning til sin tale, at det er vigtigt, at du ved, hvad du investerer i. Du skal virkelig kende selskabet, forstå produktet og læse regnskabet. Alt for mange privatinvestorer køber aktier i noget uden at vide, hvad de investerer i.
Han siger også, at du skal holde op med at forsøge at forudsige recessioner og aktiemarkedets bevægelser. Du skal hellere fokusere på at eje vidunderlige virksomheder.
Okay, nok intro. Hvad er det for nogle floskler og sætninger, som han advarer imod?
1. “Aktien er allerede faldet så meget, at den ikke kan falde mere.”
Du kan tro, at den kan falde mere. Det kan den altid (medmindre den er nået til 0).
Den her holdning er især farlig, når du kombinerer dem med at købe aktier i noget, som du ikke har sat dig ind i.
Han bruger eksemplet med Polariod (ja, det var et større børsnoteret selskab engang og ikke bare et pudsigt kamera), hvis aktiekurs faldt fra 140 til 107. Ifølge Peter Lynch sagde folk dengang, at man “bare skulle købe løs, hvis den ramte 100, for den kunne umuligt falde mere.
Ja, det lyder jo morsomt i dag 30 år senere, for vi ved alle sammen, at teknologien trampede selskabet i stykker.
Selskabet faldt til 18 dollars på blot ni måneder. I 2001 gik de konkurs.
2. “Aktien er steget så meget, at den ikke kan stige mere”
Markedet kan være irrationelt længere, end du kan være solvent, som en klog mand engang sagde.
Her bruger han Peter Lynch Philip Morris som eksempel. Aktien blev femdoblet på ti år, da den gik fra 12 cents i 1951 til 61 cents i 1961.
“Den kan ikke stige mere,” sagde folk.
Men derefter blev den altså alligevel en hundredbagger – dvs den gik op 100 gange.
3. “De kommer altid tilbage til sidst”
Nej, det er ikke alt, der stiger tilbage til den gamle top.
Ideen om at “aktiemarkedet altid stiger på sigt”, og derfor kan man købe aktier i hvad som helst og regne med, at det vil stige på sigt er noget sludder.
Peter Lynch bruger RCA og Western Union som eksempler.
Man kunne også tage en masse eksempler fra it-boblen, men den brast først to år efter hans tale.
Måske om nogle årtier, vi kan tage nogle Ai-aktier som eksempel.
Jeg er overbevidst om, at mange af de aktier, som vi ser flyve så højt i dag, risikerer at falde drastisk og aldrig helt komme tilbage til det høje niveau. Men det ved jeg selvfølgelig ikke.
4. “Den koster kun 3 dollars, så hvor meget kan jeg tabe?”
Du kan teoretisk set tabe alt det, som du investerer. Men folk har en ide om, at det er mindre risikabelt at investere i selskaber, hvor den nominelle værdi på den enkelte aktie er lav.
Sikke noget vrøl. Du kan tabe lige så meget som alle andre.
Peter Lynch kommer med et eksempel:
Lad os sige, at din nabo køber for 10.000 i en aktie, der koster 50 dollars pr. aktie. Nu falder den til 3 dollars, og du tænker: “Genialt, godt jeg ventede, nu kan den ikke falde mere” kombineret med “Hvor meget kan jeg tabe, den koster kun 3”.
Du sætter nu 25.000 ind og føler dig som kongen i forhold til den nabo.
Aktien falder nu til 0 USD pr. aktie.
Hvem har tabt mest? Din nabo eller dig?
“De fleste folk kan ikke engang besvare det spørgsmål” siger Peter Lynch og hele lokalet griner.
I har selvfølgelig begge to tabt det hele, og den der har investeret mest, har selvfølgelig tabt mest.
Lad være med at lade dig friste til at lægge penge i en aktie, bare fordi den pålydende værdi virker billig. Det kommer jo også an på, hvor mange aktier selskabet har – altså hvor mange pizzastykker selskabet er skåret op i. Og så kommer det an på de værdier, der er i selskabet. Tjener de overhovedet penge?
Du skal altid regne på, hvad selskabet egentlig er værd (som du lærer om i min e-bog her).
5. “Der et altid mørkest før daggry”
Det er lidt en gammel overtro at tænke, at når det er slemt, så kan det ikke blive så meget værre. Nogle folk kigger på aktien eller forretningen og glæder sig nærmest over, at det går rigtigt skidt, fordi de tænker, at nu må det da vende.
Men hvem siger det?
Han giver eksempler på en masse præhistoriske selskaber, som tabte omsætning og penge. Folk sagde dengang noget i stil med “det er helt horribelt, lad os købe det.”
Peter Lynch forklarer, at det kan altid blive værre. Et selskab kan gå konkurs. I stedet for at sige, at det altid er mørkest før daggry, så sig “Det er altid mørkest, før det er kulsort.”
Ja, det er selvfølgelige også noget værre sludder, men han bruger humor til at få sin pointe igennem.
6. “Når den stiger tilbage til 10 dollars, så sælger jeg”
Rigtig mange folk holder passivt fast i en aktie, der er faldet, og vil først give slip, når tabet er indhentet. Derfor siger de til sig selv, at de vil sælge når den er tilbage ved udgangspunktet. Det er helt forfejlet.
Peter Lynch kommer med et eksempel. Lad os sige, at den her person har købt en aktie til 10 dollars, men så falder den til 6 dollars. Personen vil beholde aktien, indtil den kommer tilbage til 10 dollars.
Det er en god investering at købe aktier i noget, der stiger fra 6 dollars til 10 dollars, så hvis det virkelig er rigtigt, så bør du storinvestere i aktien ved 6 dollars, påpeger han. Fortæl alle dine venner og få din mor til at købe aktier også. Men det gør folk ikke. De holder den bare, som en irriterende rudekuvert i skuffen.
Hvad sker der så? Aktien stiger, men den når aldrig 10 dollars igen. Den rammer 7 dollars. Og 8 dollars og 9,5 dollars.
Og så falder den måske igen.
Ideen om passivt at beholde en aktie indtil “den stiger tilbage” er tåbelig.
“Aktien aner ikke, at du har købt den”, siger Peter Lynch og påpeger, at folk behandler aktier som om, at der er en relation og som om, at aktien skylder dem noget.
Men aktiemarkedet er ligeglad med, hvilken pris du har købt en aktie til.
7. “Mig bekymret? Nej, jeg ejer “konservative” aktier”
Dette er ideen om, at nogle selskaber har eksisteret så længe, at de altid vil eksistere – og det er noget vrøvl.
Der er ikke noget, der hedder en “konservativ” aktie, påpeger Peter Lynch.
Selskaber er dynamiske, og markedet ændrer sig hele tiden.
Han oplister en række gamle, hæderkronede selskaber med mere end 100 års historie…som gik konkurs.
8. “Se, hvor meget jeg har tabt ved IKKE at eje aktien”
Folk bekymrer sig alt for meget over selskaber, som de har misset. Det er som regel den seneste højtflyvende og skinnende aktie, som de sukker over.
“Du kan ikke tabe penge på aktier, som du ikke ejer,” siger han og tilføjer :”Der er kun en måde at tabe penge på i aktiemarkedet. Ved at købe aktier, se den falde og sælge. Det er den eneste måde”.
9. “Aktien stiger, og derfor har jeg ret”
Det samme med: “Aktien falder, derfor må jeg have taget fejl.”
Lad os sige, at du køber aktier i et selskab, der derefter stiger 30 pct. Du vil formentlig føle dig som kongen på bakken, se på Porscher og løbe ud og bestiller den næste luksusferie. I dit indre ser du en lys fremtid for dig. Du føler du har ret, du kan det her: nu har du din egen pengemaskinen.
Men vent lige et øjeblik. Åbnede du regnskabet før, at du investerede? Har du undersøgt selskabet og det produkter? Hvad er det egentlig, som du har ret i?
Din research og viden bliver ikke bedre, bare fordi aktien er steget.
Det omvendte sker, når aktien falder. Så føler du, at du ikke fanger det, og du får lyst til at sælge børnenes brugte legetøj, fordi fremtiden ser så dyster ud.
Men aktier går meget op og ned i løbet af et år. En aktie bevæger sig i gennemsnit 50 pct. mellem det laveste og det højeste punkt i løbet af et år, forklarer Peter Lynch. Måske betyder den seneste stigning eller fald sådan ca…. ingenting?
10. “Dette bliver den næste______”
Peter Lynch siger, at du skal undgå såkaldte “hviskeaktier” og “langskud”. Hvad er det?
Hviskeaktier (whisper stocks) er den slags aktier, som folk hvisker om, som det sidste nye mirakuløse aktietip.
Han kalder dem også langskud, fordi det, som man tror de kan udrette, ganske enkelt er for langt ude.
De tjener typisk ingen penge – nogle gange har de endda slet ingen indtægt (tænk f.eks. biotek her), men man hvisker om, at de er på nippet til at blive den nye (et-eller-andet). De vil vælte markedet, når først…(et-eller-andet).
Den slags “mirakel”-aktier skal man holde sig fra, siger Peter Lynch.
Alle er intelligente nok til aktiemarkedet, men kan du klare presset?
Peter Lynch forklarer, at det ikke er særligt svært at være investor. Du kan klare dig med matematik fra 5. klasse. Det sætter ikke særlige store krav til din matematiske viden eller intellektuelle evner.
Men det vil udfordre dig på en anden måde. Som han siger på engelsk (svært at oversætte):
“Everybody has brain power for the stock market, but do you have the stomach?”
Han forklarer, hvordan der altid er noget at bekymre sig om på aktiermarkedet. I 1950’erne bekymrede man sig f.eks. både for en recession og en atomkrig, men ingen af tingene materialiserede sig, og det blevet af de bedste årtier på aktiemarkedet. Mens aktierne hamrede derudaf, afholdt mange almindelige mennesker sig fra at investere på grund af frygten.
Hvad skal du så gøre?
Du skal vide, hvad du investerer i.
Der er ingen vej uden om.
Du skal åbne regnskabet, regne på det.
Du skal se på produktet og vurdere det. Du skal tage selskabet igennem en tjekliste (alternativt må du investere i billige indeksfonde). Heldigvis kan du lære meget mere om, hvordan du gør i min lille e-bog Bliv Fri her
.
I min e-bog Bliv Fri kan du lære at identificere vidunderlige virksomheder og se, hvordan du finder ud af, hvad værdierne er i en virksomhed. Du kan downloade den her.