Det gik lige så godt, før volatilitet på aktiemarkedet ramte din portefølje og gjorde livet som investor lidt surt.
Du kunne se flotte grønne tal og godt afkast på dine investeringer.
Men så opstod der uro, faldende aktiekurser og generel volatilitet på aktiemarkedet, og hvad der for et øjeblik siden så lyserødt og lovende ud, blev rødt og negativt.
Måske er det ikke kun på skærmen, at det skifter. Måske opstår der også humørudsving.
Måske føler du en en knude i maven, når du logger ind for at se på dine aktier.
Den knude skal du lære at håndtere.
Volatilitet på aktiemarkedet er en del af gamet
Hvis du vil opnå et godt afkast som aktieinvestor, skal du bekæmpe nogle helt almindelige instinkter, som kan få dig til at reagere i panik.
Aktiemarkedet består af en masse mennesker, der træffer hurtige beslutninger.
Flokken er indimellem drevet af frygt og grådighed, og det får aktier til at falde og stige, selv når det ikke giver mening.
Når du ser andre reagere med frygt, begynder du også at lede efter en løve. Det er svært at lade være med at reagere på andres frygt, men det kan godt tillæres.
Overordnet set er det vigtigste at du har en strategi, som du holder fast i, så du kan håndtere den uundgåelige volatilitet på aktiemarkedet.
Rigtig mange privatpersoner køber aktier af tilfældige årsager. Fordi de lige hører noget. Eller får den anbefalet.
Du skal kunne tåle, at der vil være perioder, hvor dine aktier står i rødt – uden at du sælger – og du skal kunne klare, at der vil være perioder, hvor aktier stiger kraftigt – uden at du begynder at købe flere aktier.
Hvordan klarer du at stå igennem?
Her er fem ting, du kan gøre:
1. Sørg for at have buffere i din økonomi
Du bør have penge på kontoen og en opsparing til alt det uforudsete.
Du skal have to opsparinger:
- En til uforudsete udgifter såsom en ny vaskemaskine. Der skal stå omkring 10.000 kr. på en særlig konto til det.
- Derudover skal du have en sikkerhedsopsparing. Nogle kalder den også en fuck-off-konto, fordi det giver dem mulighed for at sige op, hvis de bliver udsat for noget urimeligt på arbejdspladsen. Du skal som minimum have tre måneders løn eller faste udgifter på din sikkerhedsopsparing.
Nogle tænker, at alle penge straks skal investeres, og at det er ærgerligt at have kontanter stående.
Der er jeg uenig, for din opsparing i kontanter har et meget specifikt formål.
Du kan tænke på den som et beløb, der køber dig tryghed og en evne til at stå bedre imod volatilitet på aktiemarkedet.
2. Investér ikke for lånte penge
Du må ikke optage et lån for at investere.
Den fælde har de fleste nok opfanget efter finanskrisen, hvor en generation af bankkunder blev fanget i gældsfælder, fordi banker, som Roskilde Bank, der senere gik konkurs, lokkede kunderne til at tage lån i friværdien til at investere i egen bank.
Der findes en anden måde at komme i problemer med lånte penge, som er mere usynlig, og som sjældent kræver din aktive rolle.
Du skal holde øje med, om handelsplatformen automatisk gearer dine investeringer. Nogle lidt komplekse finansielle produkter er gearede – dem skal du undgå.
Nogle handelsplatforme sørger automatisk for, at du kan investere for mere, end du egentlig har på kontoen. Det gælder f.eks. hos Saxo Bank. Det skal du have slået fra. Hvis du er i tvivl om, hvordan din konto er sat op, så ring til dem og spørg dem.
3. Research dine virksomheder
Du skal ikke købe aktier i en virksomhed alene på baggrund af, at en tilfældig person har hyldet selskabet i en podcast.
Måske fniser du af det råd, men tro mig, jeg har mødt mange privatinvestorer, som har købt aktier i et selskab alene på baggrund af en sætning sagt i f.eks. Millionærklubben – og som senere har fortrudt det.
Du skal researche virksomheden og sikre dig, at du forstår, hvad de tjener penge på (og at de tjener penge).
Det betyder, at du skal undersøge deres service eller produkt. Du bliver nødt til at åbne regnskabet og se på, hvor mange penge de tjener. Det kan hjælpe at bruge en tjekliste. Du kan låne min her.
Har du allerede researchet din investering, men bliver i tvivl midt i en omgang af nylig volatilitet på aktiemarkedet, så hiv din research frem en gang til og gå den igennem. Det kan være en god ide at tage noter om dine investeringsbeslutninger af netop denne årsag.
Husk dig selv på, hvorfor du udvalgte netop dette selskab.
Har noget ændret sig fundamentalt for dette selskab?
4. Husk: selv de bedste investorer ser indimellem røde tal
Det er markedets natur, at aktier kører op og ned. Volatilitet på aktiemarkedet er lige så meget en naturlov, som bølger er det, hvis du svømmer i havet.
Aktier er påvirkede af alle mulige begivenheder, som egentlig ikke har noget med forretningen at gøre.
Hvis en aktie falder efter, at du har investeret i selskabet, betyder det ikke nødvendigvis, at du har lavet en forkert investering.
Rigmanden Warren Buffett har mange gange investeret i selskaber, hvor aktien faldt yderligere efter, at han havde investeret.
Da han købte aktier i Washington Post i 1970’erne, faldt aktien efterfølgende en del. Halvandet år efter at oprindeligt havde investeret i avisen, var aktien stadig nede med 25 pct. i forhold til den pris, han havde købt aktier til. Hvordan håndterede Warren Buffett den omgang af volatilitet på aktiemarkedet? Han var helt rolig.
Det er nok de færreste, der kan holde ud at se på sådan et stort minus gennem så lang tid. Men det kunne Warren Buffett.
Han holdt fast og fik et afkast på over 124 procent. Alene det årlige udbytte, som han (gennem sit selskab Berkshire Hathaway) får udbetalt fra Washington Post, overstiger hvert år den oprindelige investering. I 2020 valgte Warren Buffett dog helt at sælge sine aktier i Washington Post. Det kan du læse mere om her.
5. Betal en rimelig pris
Selv den bedste virksomhed kan vise sig at være en dårlig investering, hvis du får købt aktier i selskabet for dyrt.
Omvendt giver det dig ro, hvis du ved, at du har købt aktier i selskabet billigt.
Da Warren Buffett købte aktier i Washington Post, havde han regnet sig frem til, at aktierne stod til 25 pct. af det, de egentlig var værd. Det er som at betale 25 øre for en krone.
At prisen så faldt til 20 øre for en krone gør jo ikke den oprindelige investering dårligere. Tværtimod er det måske bare et godt tidspunkt at købe mere. Man kan sige, at volatilitet på aktiemarkedet faktisk er din ven, fordi det bliver muligt at tjene penge på det.
Du skal betale en rimelig pris for aktier i selskabet i forhold til den indtjening, som selskabet har. Det betyder, at du ikke kan sige, at noget er “billigt”, bare fordi aktiekursen er faldet fra et højere niveau – denne basale fejl hører jeg folk begå igen og igen.
Hvordan ved du, om aktien er billig i forhold til selskabets indtjening?
Det er nogen, du ret hurtigt kan regne på. Du kan lære at bruge Warren Buffetts regnemetode her.
Du kan lære meget mere om at investere i e-bogen Bliv Fri, som kun koster at du indtaster din e-mail-adresse. Du kan downloade den her. Det er det bedste sted at begynde.