Hvordan lever man egentlig af aktier?
Sådan ned i detaljerne. Hvordan gør man? Sælger man aktierne?
Det er et spørgsmål, som mange stiller.
Spørgsmålet her er egentligt også: Hvad er et afkast?
I det her blogindlæg vil jeg forklare de tre ting, som kan udgøre dit afkast fra aktier. Jeg fortæller også til sidst, hvad jeg selv gør.
Hvad er et afkast?
Las os begynde med at definere ordet afkast.
For hvis vi er ærlige, er der så ikke mange af de her investerings-floskler, som vi hører igen og igen, og som vi tror, at vi ved, hvad betyder, men måske ikke helt forstår alligevel?
Ifølge ordbogen ordnet.dk, så betyder afkast et økonomisk udbytte eller resultat fra f.eks. værdipapirer.
Allerede her, har vi de første punkter, især hvis vi direkte oversætter udbytte til udbytte og lidt løsere oversætter resultat til aktiekurs.
Her kommer de tre kategorier:
1. Kursstigning
Afkast kan være, at kursen på aktien stiger.
Det er nok det, som de fleste forbinder med ordet afkast, når det kommer til aktier.
For at leve af dette, bliver du naturligvis nødt til at sælge, og det formindsker naturligvis din resterende mængde af aktier.
Forhåbentlig er de resterende aktier så meget mere værd, end da du først investerede, så din samlede formue stadig vokser, selvom du sælger ud af den portefølje.
2. Udbytte
Når virksomheder har et overskud, kan de vælge at udbetale en del af overskuddet til ejerne. Som aktionær er du en af ejerne.
Når de udbetaler en del af overskuddet, hedder det enten udbytte eller et “direkte afkast”.
Udbyttet kommer ind på din investeringskonto uden, at du behøver at sælge papiret.
Det lyder da fedt, ikke sandt? Så behøver du ikke at sælge. Så kan du bare gå efter virksomheder, der betaler meget i udbytte?
Right?
Wrong.
Der er nemlig store ulemper ved at gå aktivt efter de såkaldte udbytteaktier.
Virksomheder som vokser, og som har et stort markedspotentiale foran sig, har for travlt med at investere i bl.a. markedsudvikling, nye ansatte, innovation og opkøb. De udbetaler ikke udbytte, for det ville betyde, at de gik glip af store vækstmuligheder på markedet.
De store udbytteaktier består typisk af meget modne virksomheder som denne verdens Coca-Cola og Johnson & Johnson.
Går du direkte efter udbytteaktier alene, går du glip af de store vækstmuligheder.
Den anden ulempe ved udbytte er, at du skal betale skat af udbyttet. Det spænder ben for renters rente, altså det her med, at din formue vokser eksponentielt.
Du kan læse mere om udbytteaktier i blogindlægget her.
3. Aktietilbagekøb
Aktietilbagekøb er et alternativ til at udbetale udbytte.
I stedet for at give pengene direkte til aktionærerne, kan virksomheden vælge at købe nogle aktier tilbage.
Det vil få kursen til at stige på sigt, fordi kagen skal deles op i færre skiver (dermed bliver hver skive større). Din ejerandel bliver altså mere værd.
Warren Buffett er vild med aktietilbagekøb, og han gør det aktivt i selskabet Berkshire Hathaway.
Hvad er fordelene så ved at købe aktier tilbage i forhold til udbytte? Hvorfor er Warren Buffett så glad for det?
Det er enkelt.
Når du får udbytte ind på kontoen fra en virksomhed, skal du betale skat af beløbet. Det skal du ikke, når selskabet køber egne aktier tilbage (forudsat selvfølgelig, at du ikke sælger aktien).
Det betyder, at effekten af renters rente ikke bliver ødelagt. Med andre ord kan dine penge bedre vokse med aktietilbagekøb.
Men for at udnytte dette bliver du selvfølgelig nødt til at sælge aktien, og så er vi tilbage til punkt 1.
Du kan læse mere om aktietilbagekøb i mit blogindlæg her.
Hvordan lever jeg af aktier?
Der er rigtig mange, der spørger mig, hvordan jeg gør.
Sælger jeg eller har jeg udbytteaktier?
Svaret er, at jeg gør noget helt andet.
Den helt store fordel ved min metode er, at jeg kan leve af mine aktier uden at behøve at sælge dem. Det skader ikke min portefølje og sætter ikke barrierer op for renters rente.
Det er den hemmelige metode, som jeg ikke taler om i mine blogindlæg, fordi du kan komme grueligt galt, hvis du gør det på et uoplyst grundlag.
Det er en metode, som Warren Buffett også bruger, men ikke taler om.
En ting er, hvad Warren Buffett gør og en anden er, hvad han anbefaler sine følere at gøre.
Han har det f.eks. også med at anbefale sine tilhængere at investere i indeksfonde. Det er jo langt fra det, som han selv gør.
Hvorfor taler Warren Buffett aldrig om det? Af samme grund som jeg undgår det.
Jeg er bange for, at folk googler det og vil gøre det forkert og komme galt afsted. Man kan nemlig tabe mange penge på det, hvis man får vendt det på hovedet, og det gør mange, hvis de ikke er informeret.
Der er kun et sted, hvor jeg taler om optioner, og det er på mine kurser, hvor du bliver udrustet til at gøre det rigtigt.
Hvis du vil høre mere om mine kurser, så sørg for at modtage email fra mig eller være med i Facebook Gruppen. Du er automatisk på email-listen, hvis du downloader min e-bog Bliv Fri og klikker ja til at modtage email her. Du bliver på email eller i Facebook Gruppen inviteret med på et webinar, hvor jeg fortæller lidt mere om metoden og inviterer dig til at være med på Value Investor Akademiet. Webinaret afholder jeg kun 1-2 gange om året. I de her dage planlægger jeg næste webinar…så hold øje.